Raven van Dorst bij Janine Abbring in VPRO Zomergasten

Raven van Dorst is zondag 21 augustus om 20.20 uur op NPO2 te gast in VPRO Zomergasten. Ze is hiermee de vijfde gast van Janine Abbring in Zomergasten 2022. Aangezien veel volgers van VlaamsKijken altijd genieten van Raven van Dorst haar programma’s; wil ik jullie deze aflevering ook tippen. Dit moet een bijzonder gesprek worden tussen Raven van Dorst en Janine Abbring in Zomergasten.

Raven van Dorst in Zomergasten 2022

Raven van Dorst vertelt voorafgaand aan Zomergasten 2022: “Mijn avond wordt een ode aan de einzelgänger en de rebel. Aan mensen die de wereld een stuk kleurrijker en vrijer hebben gemaakt en ook mij op een of andere manier hebben weten te inspireren. Door expliciet zichzelf te zijn, door op te staan voor hun idealen, of door simpelweg bloedirritant en tegendraads te zijn. We gaan het anders-zijn omarmen en vieren!” Raven van Dorst heeft een relatie en woont in Rotterdam.

Raven van Dorst

Raven van Dorst groeide op als Ryanne van Dorst in het Zuid-Hollandse Maassluis in een gezin met drie kinderen. Nadat die in de tweede klas van de middelbare school werd gestuurd verkaste Van Dorst naar de HAVO voor Muziek en Dans in Rotterdam. Daar ontwikkelde Van Dorst zich behalve muzikaal ook maatschappelijk. Raven werd lid van de Maassluise jongerenraad en als 16-jarige uitverkozen om aan een Wereldklimaatconferentie deel te nemen.

Van Bad Candy tot Elle Bandita

Als muzikant speelde en zong Van Dorst in verschillende bands als Bad Candy en The Riplets en Anne Frank Zappa. Als alter ego Elle Bandita had die bovendien een solocarrière die tot 2019 duurde. Tegenwoordig is Van Dorst actief in de band Dool. Ravens uitgesproken persoonlijkheid bleef niet onopgemerkt. TV-makers vonden in hen een aantrekkelijke deelnemer aan uiteenlopende programma’s als Op zoek naar God, Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS, Expeditie Robinson, Ranking the Stars en Wie van de drie.

Tv-programma’s Raven van Dorst

Al snel kreeg Van Dorst ook de kans om zelf programma’s te maken voor verschillende omroepen, zoals Het Alternatief. In het programma Nachtdieren rijdt Raven met een oude Mustang door het land en gaat die in gesprek met mensen die ’s nachts wakker zijn over wat ze bezighoudt. In Boerderij van Dorst ontvangt Van Dorst elke week een tweetal bekende Nederlanders die meehelpen met het werk op de boerderij. Dat laatste programma trok in het voorjaar van 2022 hoge kijkcijfers.

Hermafrodiet

In 2017 maakte Raven van Dorst een vierdelige serie over gender en sekse voor BNNVARA, Geslacht! In de opening van dat programma vertelde Van Dorst dat die geboren is met een intersekseconditie, ook wel bekend als hermafroditisme. Op Bevrijdingsdag 2021 maakte Van Dorst bekend voortaan met de naam Raven door het leven te willen gaan. In een post op Instagram schreef die dat de mal van het vrouw-zijn nooit gepast had, en dat de tijd was gekomen om zichzelf van die mal te bevrijden: “Zo’n dokter in 1984 kan dan wel mijn tweeslachtige babylichaampje mutileren (‘normaliseren’ werd dat ook wel genoemd) naar dat van een meisje, maar hij had gewoon van me af moeten blijven. (…) “Bij deze wil ik mezelf on-normaliseren’, schreef die. ‘Het is tijd om definitief uit die vrouwelijke dwangbuis te stappen. Ik wil de persoon zijn die ik had moeten zijn toen ik geboren werd, voordat er aan mij gesleuteld werd. Daar is namelijk helemaal niets mis mee.”

VPRO Zomergasten

De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op. VPRO Zomergasten werd in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf. In 2017 won Janine Abbring de Sonja Barend Award voor haar interview met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in Zomergasten. Janine Abbring presenteert VPRO Zomergasten voor het zesde seizoen op rij.

Zomergasten 2022

In zomergasten 2022 heeft Janine Abbring al verschillende gasten ontvangen. Deze omer kon je al kijken naar afleveringen met Humberto Tan, Sandra Phlippen, Derk Sauer en Lieke Marsman. Op 28 augustus volgt de laatste aflevering van Zomergasten 2022 met Bessel van der Kolk. De afleveringen met Lieke Marsman, Derk Sauer en Sandra Phlippen zijn nog terug te kijken via NPO Start; via een VPN Verbinding die op Nederland staat, kan dat ook vanuit het buitenland.

Foto: VPRO – Melissa Schriek

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 augustus 2022 /