Documentaire over chimpansee Lucy in Telefacts Zomer

Telefacts Zomer – met Birgrit van Mol – brengt vanavond (donderdag 4 augustus om 22.35 uur op VTM) het verhaal van chimpansee Lucy. Een documentaire over de onbreekbare vriendschap tussen mens en dier.

Telefacts Chimpansee Lucy

In de jaren zestig wordt chimpansee Lucy geadopteerd door de familie Termelin. Het koppel besliste om het dier op te voeden alsof het hun kind is en ze noemen haar Lucy. Wanneer studente primatologie Janis Carter een studentenjob zoekt, komt ze terecht bij de Termelins om er te zorgen voor Lucy. Wat een afstandelijke relatie moest worden, werd een intense band tussen een jonge vrouw en een chimpansee. 

Chimpansee Lucy

Lucy drinkt koffie bij het ontbijt en ‘s avonds af en toe een gin tonic. Ze kan communiceren door middel van gebarentaal en knuffelt er op los. Maar wanneer Lucy volwassen wordt, is het duidelijk dat ze niet genoeg mens is om bij de familie Temerlin te blijven. Ze sturen haar naar The Gambia National Park, waar ze de kans krijgt om zich te ontwikkelen en in het wild te leven.

Verzorgster Janis Cartner

Haar verzorgster Janis Carter beslist om met haar mee te gaan. Het wordt een rollercoaster waarin de jonge Amerikaanse verhuist naar Gambia en er in een boomhut gaat wonen om zo dicht mogelijk bij Lucy te zijn. “Ik denk dat Lucy wel wist dat chimpansees een andere soort waren, maar ik denk niet dat ze zichzelf in die andere soort plaatste. Ik denk dat ze zichzelf als mens zag”, vertelt Janis Carter. 

Telefacts over Chimpansee Lucy

Telefacts Zomer brengt de documentaire over chimpansee Lucy en haar verzorgster Janis Cartner aan de hand van archiefbeelden. Maar er zijn ook foto’s van Lucy’s menselijke jeugd in de Verenigde Staten. En beelden van het leven van Janis en Lucy samen in Gambia. Deze aflevering van Telefacts Zomer over chimpansee Lucy is te kijken op donderdag 4 augustus om 22.35 uur. Je kunt ‘m ook terug kijken op VTM GO. In dit artikel lees je hoe dat vanuit Nederland (of andere landen dan België) ook kan. Daarnaast kun je Birgit van Mol deze zomer ook zien met Het Vakantiehuis in de HLN app.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

4 augustus 2022 /