Animalitis met Dieter Coppens ui 2018 in herhaling op Eén

Zelf leerde ik Dieter Coppens de afgelopen jaren kennen door zijn programma Down the Road. Maar wist je dat hij eerder al diverse programma’s heeft gemaakt, zoals Animalitis (mei 2018). Het eerste seizoen van Animalitis – dat vier afleveringen telt – is deze zomer vanaf vandaag (3 augustus) iedere woensdag om 21.10 uur in de herhaling op Eén te kijken. Lees hier alles over Dieter Coppens en Animalitis seizoen 1.

Animalitis

Dieter Coppens trekt er in Animalitis elke week op uit en dompelt zich met grote verwondering onder in de dierenwereld. Een half jaar lang volgt hij het kruim van de Belgische dierenexperts in binnen- en buitenland. De presentator volgt bijzondere cases bij zowel doorsnee huisdieren als exotische wilde dieren: van een chihuahua die een hartoperatie moet ondergaan tot een bronstige panda of een gekwetste waterbok.

Dieren én mensen

Maar het draait niet enkel rond de dieren – zo lezen we in het persbericht uit mei 2018. Animalitis is een dierenprogramma over mensen. Zo zet Dieter Coppens ook unieke verhalen van getalenteerde dierendeskundigen in de kijker en legt zo de onverwoestbare liefde tussen mens en dier bloot. De experts tonen Dieter prachtige plekken, exotische dieren en hoogtechnologische diergeneeskunde. Dieter steekt ook zelf de handen uit de mouwen en waagt zich aan de praktijk.

Dieter Coppens & liefde voor dieren

Dieter Coppens heeft de liefde voor dieren met de paplepel meegekregen en ziet een jongensdroom in vervulling gaan. Hij vertelt: “Het is een voorrecht om in het zog van zo’n getalenteerde mensen mee te mogen lopen. Als kind wilde ik altijd al bioloog worden en dankzij dit programma kan ik vanop de eerste rij meemaken hoe mijn leven als bioloog er zou uitzien.”

Dieter Coppens

Dieter Coppens is gepassioneerd door dieren in alle soorten, kleuren en maten. In Copy beest (eerder te kijken) op Eén toonde hij die passie al door vijftien inspirerende uitdagingen aan te gaan met vijftien fascinerende dieren. Ook houdt hij van reizen en nieuwe ervaringen. Zo ken je hem natuurlijk als presentator van Down the Road. Met zijn neef Mathias Coppens trok hij al van de Zuidpool tot aan de Noordpool. Kortom: hij houdt van avontuurlijke reizen en is een echte natuurmens. Wist je dat hij daarnaast ook een uitgeverij heeft, waarmee hij de leukste boeken en posters maakt?

Experts Animalitis seizoen 1

De experts die Dieter Coppens in Animalitis seizoen 1 volgt, zijn Nele Sabbe, Sofie Bhati, Hans Wilderjans, Bart Van Goethem, Anthony Herrel, Piet De Laender en Tim Bouts. We stellen de experts uit het eerste seizoen hieronder uitgebreid aan je voor.

Nele Sabbe

Nele Sabbe groeide op in Gullegem maar woont nu op een boerderij in Bela-Bela. Dat is een paradijselijke provinciestad in het noorden van Zuid-Afrika. Nele Sabbe doorkruist als wildlife dierenarts reservaat na reservaat om giraffen, antilopen en buffels zorg en bijstand te verlenen. Vooral de opvang van gestroopte neushoorns ligt haar nauw aan het hart. Ondanks dat stropers de buurt rond het opvangcentrum onveilig maken, blijft Nele zich inzetten voor de dieren.

Stropers

Nele Sabbe: “Als er iets verdachts gebeurt, mogen we het huis niet uit. Die stropers deinzen er immers niet voor terug om op ons te schieten. Dat merkten we twee jaar geleden: stropers hadden een neushoorn neergeschoten met pijl en boog en een zware dosis gif. Ze hadden ook machinegeweren bij. Niet voor de neushoorn. Voor ons.”

Sofie Bhatti

Sofie Bhatti is een neurologe verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde. Als neurologe kleine huisdieren stuurt ze een team aan die huisdieren in nood helpen. Zo behandelen Sofie en haar team honden die aan epilepsie lijden of een hernia hebben. Ook minder voorkomende ziektes, zoals bepaalde spier- of zenuwaandoeningen en coördinatieproblemen, liggen op haar plank. Sofie Bhatti vertelt:  “Op onze afdeling is het vaak zo druk dat je wel van de job moet houden. De beloning achteraf als je de levenskwaliteit van een dier kan verhogen, is enorm.”

Hans Wilderjans

Hans Wilderjans uit Moerbeke is een paardenchirurg met wereldfaam en senior partner van paardenkliniek De Bosdreef. Zijn team van meer dan twintig medewerkers is nauwkeurig samengesteld om elk probleem binnen de paardengeneeskunde met de laatste technieken te kunnen aanpakken. In De Bosdreef worden zowel doorsnee paarden en pony’s als Olympische sportpaarden behandeld. Hans Wilderjans vertelt: “Liefde voor het dier in het algemeen, daar is het mee begonnen.”

Bart Van Goethem

Dokter Bart Van Goethem uit Temse is hoofd chirurgie aan de vakgroep kleine huisdieren op de faculteit Diergeneeskunde in Gent. Als kliniekhoofd van de afdelingen Algemene Heelkunde en Neurologie begeleidt en traint Bart de volgende generatie chirurgen kleine huisdieren. “Chirurgie doe je niet met je handen, maar met je hoofd”, aldus Bart Van Goethem, specialist chirurgie kleine huisdieren.

Anthony Herrel

Anthony Herrel uit Gent is een evolutiebioloog verbonden aan het Frans Natuurhistorisch Museum in Parijs en de Universiteit van Antwerpen. Hij onderscheidt zich met zijn revolutionaire technieken waarmee hij op zoek gaat naar de impact van de mens op het voortbestaan van diersoorten. Anthony focust zich op de bewegingspatronen en de evolutie van gewervelden, zowel in experimentele settings als in hun natuurlijke omgeving. Anthony Herrel vertelt: “Ik heb het voorrecht om in alle uithoeken van de wereld onderzoek te doen naar wonderbaarlijke dieren in hun eigen biotoop, om deze dieren beter te begrijpen.”

Piet De Laender

Piet De Laender uit Brugge is dierenarts en gespecialiseerd in zeezoogdieren. Hij verzorgt de dieren in het Boudewijn Seapark en in het Sealife Center in Blankenberge. Piet ontfermt zich over aangespoelde en verzwakte dolfijnachtigen en walvissen en coördineert de reddingsacties van deze gestrande dieren. “Ik ben voor een stuk uit idealisme dierenarts geworden. Want wetenschappen studeren is één ding, maar wat kan ik daar nu eigenlijk mee doen? En mijn voeling met dieren was soms groter dan met mensen blijkbaar”, aldus Piet De Laender.

Tim Bouts

Tim Bouts uit Bocholt/ Tiegem is hoofddierenarts van Pairi Daiza en tevens ook zoölogisch directer. Pairi Daiza is een park met vijfduizend dieren waar de bezoekers in rechtstreeks contact kunnen staan met de dieren. Hij begeleidt de vele specialisten die bij alle diersoorten voor allerhande projecten worden betrokken in het park. Tim Bouts neemt Dieter mee in het moeilijke overlevingsverhaal van de panda. Hij vertelt: “Ik koos voor Pairi Daiza omwille van de schoonheid van het park en de natuur. Het is geen alledaagse zoo, maar een soort gigantische tuin met vijfduizend dieren.”

Animalitis seizoen 1

Animalitis seizoen 1 telt vier afleveringen. Hieronder kun je meer over de inhoud lezen.

Aflevering 1 met Nele Sabbe in Zuid-Afrika

In de eerste aflevering gaat Dieter Coppens op stap met Nele Sabbe, een wildlife dierenarts met thuisbasis in Zuid-Afrika. Zij krijgt een oproep binnen over een gekwetste waterbok. Nele laat Dieter ook een opvangcentrum voor gestroopte neushoorns zien, wat bij hem een diepe indruk nalaat. Aan de universiteit van Gent voert chirurg Bart Van Goethem een hartoperatie uit bij een chihuahua met een huidige levensverwachting van één jaar. Paardenchirurg Hans Wilderjans volgt dan weer de revalidatie op van het geblesseerde Olympische sportpaard Lully des Aulnes.

Dieter Coppens over zijn ontmoeting met Nele Sabbe in de wildparken van Zuid-Afrika: “Nele is een enorm straffe madam die me doet denken aan films als Out of Africa of Gorillas in the mist. Ze is een vechter die altijd moet anticiperen op acute situaties en dan nog met beperkte middelen. Zo mooi om te zien hoe Nele haar leven geeft om neushoorns te beschermen tegen stroperij.”

Aflevering 2 met Anthony Herrel in Frans Guyana

Dieter volgt evolutiebioloog Anthony Herrel in het ongerepte oerwoud van Frans Guyana. Samen gaan ze op zoek naar uiterst zeldzame kikkers die hen iets leren over de invloed van de mens op de natuur. Specialisten Sofie Bhatti en Bart Van Goethem opereren een Engelse Bulldog met coördinatieproblemen. Tot slot ontfermt marien dierenarts Piet De Laender zich over een verzwakte en gewonde bruinvis die is aangespoeld in Bredene.

Dieter Coppens over evolutiebioloog Anthony Herrel in Frans Guyana: “Frans Guyana was een wake-up call. We moeten allemaal het amazonewoud beschermen, dat hoor ik al kindsbeen af. Dan is het straf om te zien dat geld toch nog altijd wint van het gezond verstand. De mens is ‘intelligent’ maar denkt niet verder dan twee generaties”

Aflevering 3: van buffels tot een herdershond met epilepsie

Dieter volgt wildlife dierenarts Nele Sabbe in de wildparken van Zuid-Afrika. Ze is gevraagd om een groep levensgevaarlijke buffels preventief te behandelen tegen het inslikken van metaalresten. Ook mag Dieter de operatie bijwonen van een veulen met ernstige kniegewrichtsproblemen bij paardenchirurg Hans Wilderjans. Aan de faculteit Diergeneeskunde van Gent ziet neurologe Sofie Bhatti een Australische herdershond met epilepsie. Met haar behandeling probeert ze de levenskwaliteit van het dier te verhogen.

Aflevering 4: Pairi Daiza

Dieter volgt zoölogisch directeur en dierenarts Tim Bouts in dierenpark Pairi Daiza waar ze een vrouwtjespanda willen bevruchten. Dat kan maar één dag per jaar, dus een wetenschappelijke benadering dringt zich op. Bij paardenchirurg Hans Wilderjans volgt Animalitis een spoedoperatie van een paard met koliek. Snel handelen is de boodschap. En wildlife dierenarts Nele Sabbe gaat in Zuid-Afrika met de helikopter op zoek naar een verzwakte giraf. Het dier raakt maar niet hersteld van een oude wonde.

Animalitis kijken

In totaal zijn er twee seizoenen gemaakt van Animalitis. Seizoen 1 kun je deze zomer dus op Eén kijken. Of de afleveringen dan ook weer op VRT NU komen, weet ik nog niet. Momenteel staat er in ieder geval ‘dit programma is niet beschikbaar’. Je zou dus morgen even voor de zekerheid kunnen kijken op VRT NU.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 augustus 2022 /