Music Industry Awards (MIA’s) 2022: genomineerden & winnaars

De Music Industry Awards of te wel MIA’s worden vandaag – zaterdag 30 april – uitgereikt. Danira Boukhriss Terkessidis presenteert de awardshow. Deze Vlaamse muziekprijzen worden jaarlijks uitgereikt door de VRT en VI.BE. Het wordt een bijzondere dubbeleditie van de MIA’s, die de verdienstelijke artiesten die een release hadden in 2020 en 2021 bekroont. Wil je naar de MIA’s kijken, dat kan om 20.20 uur op Eén en via VRT NU. Ontdek in dit artikel alles over de genomineerden en winnaars van de Music Industry Awards (MIA’s) in Vlaanderen.

MIA’s 2022

Voor deze dubbeleditie van de MIA’s zijn maar liefst 39 groepen en artiesten genomineerd. Angèle is de grote favoriet, met 6 nominaties op haar naam. Met elk 5 nominaties maken ook Balthazar, Regi en Zwangere Guy grote kans op een MIA. De comeback van Stromae gaat niet onopgemerkt voorbij: hij maakt kans op 3 MIA’s, net als jong talent Camille.

Winnaars MIA’s 2022

Ben jij nieuwsgierig naar de winnaars van de MIA’s 2022? De eerste winnaars van de MIA’s 2022 zijn natuurlijk wel al bekendgemaakt. Soulsister wint de Lifetime Achievement Award. Verder zetten we de MIA winnaars hieronder voor je op een rijtje. Als je verder leest, ontdek je ook alles over de genomineerden.

MIA’s 2022 winnaars

Angèle en Metejoor kroonden zich tot grote winnaars van de Music Industry Awards (MIA’s) 2020-2021. Beiden mochten 3 awards mee naar huis nemen. Daarnaast waren er tijdens de uitreiking verschillende kippenvelmomenten, zoals tijdens de postume uitreikig van de Sectorprijs in de categorie Auteur/componist voor Stefaan Fernande. Een ander pakkend moment was het eerbetoon aan Arno, die onlangs overleed. Hij werd herdacht met een videoboodschap en een minutenlang applaus en staande ovatie vanuit de zaal.

Dit zijn de winnaars van de MIA’s:

 • Angèle: Pop, Solo vrouw en Hit van het jaar 2021 (Fever met Dua Lipa)
 • Metejoor: Doorbraak, Nederlandstalig en Solo man
 • Regi: Dance en Hit van het jaar 2020 (Kom wat dichterbij feat. Jake Reese & OT)
 • Bazart: Groep (Die MIA award wonnen ze al voor de vierde keer)
 • Balthazar: Alternative en Live act
 • Bart Peeters: Album (De kat zat op de krant)
 • Tourist LeMC: Hiphop / R&B
 • Willy Sommers: Vlaams populair
 • Soulsister: Lifetime Achievemand Award
 • Sylvie Kreusch: Artwork (Montbray)
 • Stefaan Fernande: Auteur / Componist
 • Jean Kluger: Sector Lifetime Achievement Award
 • Maura Pawlowski: Muzikant
 • Jasper Maekelberg: Producer
 • Charlotte Adigéry: Videoclip (bij de song Bear with me – and I’ll stand before you).

Dit schreven we voor de uitreiking van de MIA’s.

Lifetime Achievement Award Soulsister

Eén winnaar van een MIA was al voor de show bekend; dat is Soulsister, die de Lifetime Achievement Award winnen. De band van Paul Michiels en Jan Leyers neemt tijdens de liveshow de onderscheiding in ontvangst voor zijn indrukwekkende muzikale carrière.

Soulsister

De Belgische rockband Soulsister wordt door Jan Leyers en Paul Michiels opgericht in 1986. Twee jaar later katapulteert hun debuutalbum It Takes Two en de bijhorende single The Way To Your Heart hen meteen richting roem. Soulsister staat bovenaan de Belgische muziekcharts en ook in Europa en de Verenigde Staten scheert de band hoge toppen. Maar het is hun tweede plaat, waarop ze pop en soul verenigen, die zal uitgroeien tot een van de meest succesrijke albums in de Belgische popgeschiedenis: Heat. In 1995 stoppen Paul Michiels en Jan Leyers en richten ze zich op soloprojecten. In 2007 eren ze tot grote vreugde van de fans weer terug. Jan Leyers en Paul Michiels van Soulsister treden anno 2022 nog steeds samen op en maken ook nieuwe nummers.

Genomineerden MIA’s 2022

De line-up van de dubbeleditie van de Music Industry Awards (MIA’s) is bekend. Niemand minder dan Angèle, Bazart, Camille, Bart Peeters, Meskerem Mees, Sylvie Kreusch, Metejoor en Regi – die laatste mét enkele verrassingsgasten – zullen ne tals Soulsister (winnaar van de Lifetime Achievement Award) optreden tijdens de liveshow op 30 april. Alle artiesten die optreden zijn tevens ook genomineerden voor de MIA’s. Ontdek hieronder meer over de genomineerden MIA’s.

Angèle

Voor deze editie van de MIA’s zijn maar liefst 39 artiesten en groepen genomineerd. Angèle is de grote favoriet met maar liefst 6 nominaties: voor ‘Pop’, ‘Solo vrouw’, ‘Auteur/componist’, ‘Videoclip’, ‘Hit van het jaar 2020’ en ‘Hit van het jaar 2021’. Jawel, twee nominaties voor ‘Hit van het jaar’: want in deze dubbeleditie van de MIA’s worden artiesten en songs uit zowel 2020 als 2021 gevierd. Angèle won de voorbije edities in totaal al 8 MIA’s.

Regi

Regi maakt net als Zwangere Guy en Balthazar kans op 5 MIA’s (‘Hit van het jaar 2020’, ‘Live act’, ‘Producer’, ‘Album’ en ‘Dance’). Met Milk Inc won hij eerder al 3 MIA’s voor ‘Beste Dance’. Kan hij nu als soloartiest een MIA op zijn naam schrijven?

Optreden genomineerden MIA’s 2022

Ook voor Meskerem Mees (‘Alternative’, ‘Auteur/componist’, ‘Doorbraak’ en ‘Solo vrouw’), Bart Peeters (‘Album’, ‘Nederlandstalig’, ‘Solo man’ en ‘Live act’), Sylvie Kreusch (‘Artwork’, ‘Album’, ‘Alternative’ en ‘Solo vrouw’) en Metejoor (‘Hit van het jaar 2021’, ‘Solo man’, ‘Doorbraak’ en ‘Nederlandstalig’) wordt het een spannende avond. Niet enkel brengen ze een live optreden, zij maken elk kans op 4 MIA’s. Bart Peeters won al 5 keer de MIA in de categorie ‘Nederlandstalig’, daar kan dus nu een zesde award bijkomen.

Camille en Bazart

Jong talent Camille kon 3 nominaties in de wacht slepen (‘Doorbraak’, ‘Solo vrouw’ en ‘Hit van het jaar 2021’). Als nieuwkomer maakt ze dit jaar kans op haar eerste MIA. Bazart is genomineerd voor 2 MIA’s: ‘Groep’ en ‘Pop’. Eerder won de band in 2016, 2017 en 2018 al verschillende MIA’s, waaronder al elk jaar voor ‘Groep’.

Danira Boukhriss Terkessidis

Danira Boukhriss Terkessidis is de presentatrice van de muzikale awardshow. Ze vertelt : “Eindelijk! Na twee jaar terug de MIA’s zoals ze moeten zijn: het grote feest van de muziek! Ik heb zelf ook meegeleefd met onze Belgische artiesten die het zo moeilijk hebben gehad. Het voelt dan ook fantastisch om na die stilte deze dubbeleditie van de MIA’s te mogen presenteren en de heropleving van de muzieksector mee te vieren. Ik voel bij alle genomineerden dat ze heel veel goesting hebben om er een geweldig feestje van te maken eind april!”

Presentatrice Music Industry Awards (MIA)

Danira Boukhriss Terkessidis is natuurlijk geen onbekende voor Vlaanderen: ze startte haar carrière bij VRT NWS als reporter voor het Journaal, en ontpopte zich nadien tot veelzijdige presentatrice (onder andere voor Over eten en Steracteur sterartiest) en talkshowhost (Vandaag). Recent presenteerde ze samen met Koen Wauters en James Cooke de liveshow Oekraïne 12 12. Momenteel werkt Danira samen met Kobe Ilsen aan het vierde seizoen van Over eten, en is ze bezig met opnames voor het gloednieuwe Eén-programma De repair shop.

Foto: VRT – Jokko

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 april 2022 /