Documentarie over voetbalclub Telstar: 2Doc Tussen Vis en Staal

Documentairemaker Joris Postema heeft het wel en wee van voetbalclub Telstar een jaar lang gevolgd. Dat deed hij in seizoen 2020-2021, waarin de tribunes grotendeels leeg bleven vanwege corona. Hij sprak met onder andere hoofdtrainer Andries Jonker en Telstar-voorzitter Pieter de Waard. Twee heren die in hun ambities, zowel naast als tegenover elkaar staan. Het resultaat is vanavond – donderdag 24 februari – om 22.40 uur te zien in de documentaire Tussen Vis en Staal; te kijken bij BNNVARA op NPO2.

Documentaire Tussen Vis en Staal

Hoe overleeft een club in zwaar weer? Wat betekent het voor de gemeenschapszin, de ambities van de spelers, de vechtlust van de club en de supporters? Lukt het Telstar, dat op miraculeuze wijze al sinds de oprichting in 1963 het hoofd boven water heeft weten te houden, opnieuw te overleven? Dat zie je in de documentaire Tussen Vis en Staal van documentairemaker Joris Postema.

Voetbalclub Telstar uit IJmuiden

Voetbalclub Telstar uit IJmuiden is een absolute underdog in het Nederlandse betaalde voetbal. De flamboyante, ambitieuze voetbalclub probeert onder de rook van Hoogovens zowel sportief als financieel overeind te blijven in de wereld van betaald voetbal. Telstar is meer dan een biertje langs de lijn, joelen en voetbal kijken: Telstar is een club van het volk. 

Telstar-voorzitter Pieter de Waard

Haar maatschappelijke bestaansrecht ontleent de club aan een uitzonderlijke groep mensen, die met inventiviteit, humor, dromen en verantwoordelijkheid het onderscheid maken. ‘Ongeslagen in Europa sinds 1963!’ De eigenzinnige voorzitter Pieter de Waard (62) wil, net als zijn vader, de club vooral behoeden van de ondergang en verzint voortdurend ludieke acties om mensen bij de club te betrekken. Hij verzint een parfumlijn, verpakt hoogstpersoonlijk de pakketten uit de fanshop en hij weet bondscoach Louis van Gaal te verleiden om als hoofdprijs op te treden in een clubloterij. 

Trainer Andries Jonker

Ondertussen werkt trainer Andries Jonker (59) keihard aan de sportieve ambities met een spelersgroep die zich voornamelijk richt op één ding; een contract verdienen in een hogere divisie. Voor de spelers is Telstar geen doel op zich maar vooral een springplank, een kans naar hoger, beter, meer. Maar hoe hoger Telstar voetbalt, des te groter wordt ook de uitdaging om het hoofd financieel en organisatorisch boven water te houden. De verlichting op het trainingsveld is hard aan vervanging toe, maar wie gaat dat betalen? Voor Andries Jonker – met clubs als Bayern München, Barcelona en Arsenal achter zijn naam- is het lastig schakelen naar het niveau van de Eerste divisie. Hij is iedere dag bezig met de professionalisering van de club, sportief succes is zijn absolute doel.

Redouan El Yaakoubi, Anass Najah en Ilias Bronkhorst

Onder het motto ‘doe maar normaal’ leidt Andries Jonker zijn spelers op tot respectvolle voetballers én burgers. De getalenteerde verdediger Redouan El Yaakoubi (26) traint met evenveel bezieling als dat hij zich inzet voor zijn stichting Durf te Dromen. Hij ondersteunt kinderen in hun persoonlijke ontwikkeling. Dagelijks carpoolt hij met verdedigende middenvelder Anass Najah (24) naar IJmuiden. Anass vindt de tijd rijp voor een carrièrestap. Hij heeft, om de overstap naar een nieuwe club af te dwingen, niet bijgetekend voor een nieuw contract bij Telstar. Rechtsback Ilias Bronkhorst (24) werkt in een sushi-restaurant om rond te komen. Daarnaast draagt hij zorg voor zijn 85-jarige vader. Het lukt Ilias Bronkhorst om door te dringen tot het basiselftal.

2Doc

De 2Doc: Tussen Vis en Staal is een coproductie van DOXY en BNNVARA, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds. De laatste tijd konden we al heel veel interessante 2Docs kijken, denk aan Voorgoed samen, Dunya en Drijfvermogen.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

24 februari 2022 /