NOS Special: De strijd om Indonesië met Winfried Baijens

Winfried Baijens presenteert de NOS Special: De strijd om Indonesië. In dit programma wordt stil gestaan bij het vandaag – donderdag 17 februari – gepubliceerde onderzoek naar het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949. NOS De strijd om Indonesië is te kijken om 22.20 uur op NPO 2.

NOS De strijd om Indonesië

Winfried Baijens praat in het programma NOS De strijd om Indonesië met een aantal onderzoekers over de uitkomsten. Ook is een reportage te zien uit Indonesië, waar de gevolgen van de onafhankelijkheidsstrijd nog ieder jaar worden herdacht. Verder is er aandacht voor de bijdrage van de Indonesische curatoren aan de tentoonstelling Revolusi!, die tot en met 5 juni 2022i is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Bij deze tentoonstelling is tevens het boek Revolusi! Indonesië onafhankelijk uitgekomen.

Tv-programma’s

Deze week zijn er in het kader van het onderzoek – genaamd Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 – meer programma’s verschenen. Zo kun je op zondagmiddag kijken naar Indië in je Ziel. En kun je via NPO Start De Indische rekening terugkijken. Eerder maakte David Van Reybrouck al de driedelige documentaire Revolutie in Indonesië. Deze documentaire kwam tot stand in de slipstream van zijn boek  boek Revolusi, de opvolger van Van Reybroucks bestseller Congo. Een geschiedenis.

Nederlandse leger in Indonesië

Het Nederlandse leger zou zich in Indonesië correct hebben gedragen; van systematische wreedheden kon geen sprake zijn – dat was lange tijd de gedachte. Tot er steeds meer onderzoeken, publicaties en zelfs claims van slachtoffers kwamen. In 2009 kwam het tot rechtszaken en in 2011 besloot de rechtbank Den Haag dat er een schadevergoeding moest komen voor de weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies in Rawagedeh.

Uitgebreid onderzoek

Na publicatie van de studie De brandende kampongs van Generaal Spoor van de Zwitsers-Nederlandse onderzoeker dr. Rémy Limpach kon uitgebreid onderzoek niet uitblijven aldus de Tweede Kamer. In 2016 werd hier geld vrij voor gemaakt. In die publicatie stonden namelijk schokkende voorbeelden van extreem geweld. Uiteindelijk is er ruim vijf jaar lang gewerkt aan het onderzoek dat voluit ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’ heet.

Nederlands-Indië na de oorlog

Drie gerenommeerde instellingen hebben aan het onderzoek gewerkt, dat zijn het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Dit onderzoek geeft antwoord op vragen naar de aard van het door Nederland gebruikte geweld in het na-oorlogse Nederlands-Indië, alsook de oorzaken én de gevolgen ervan.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

17 februari 2022 /