Indië in je Ziel: nieuwe documentaire reeks van MAX

Ik heb net ontdekt dat je vanaf vanmiddag (zondag 13 februari) kunt kijken naar de vijfdelige documentaire reeks Indië in je Ziel. Deze is iedere week om 14.50 uur te kijken op NPO2 en terug te kijken op NPO Start. In deze documentaire van Stichting Oorlogsverhalen worden zowel Indische Nederlanders als Indië-veteranen geportretteerd.

Nederlands Indië

Wat hebben de Indische Nederlanders als groep, maar vooral ook individueel sinds de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië meegemaakt tijdens de Japanse bezetting? Hoe zit het met de bijna 200.000 Nederlandse militairen die sinds 1946 in opdracht van de Nederlandse regering naar voormalig Nederlands-Indië gingen om daar ‘orde en vrede’ te brengen? Beide groepen kennen verschillen; in achtergrond, in ervaringen, in de verwerking van hun ervaringen en eventuele trauma’s, en in hoe ze door de Nederlandse maatschappij na hun terugkeer in Nederland in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw zijn opgevangen en bejegend. Wel is er een overeenkomst: wat beide groepen blijvend mee naar Nederland namen, was Indië.

Ontdek ook: Revolutie in Indonesië. Over de geschiedenis van Nederland kun je momenteel kijken naar Het verhaal van Nederland.

Indië in je Ziel

In de vijfdelige documentairereeks Indië in je Ziel wordt zichtbaar en voelbaar hoe de ervaringen van Indische Nederlanders en Indiëveteranen doorwerken in de tweede, derde en soms zelfs vierde generatie: ook bij hen zit Indië in hun ziel. De afleveringen beslaan bijzondere levensverhalen van mensen die het toen meemaakten, vertellen welke impact dit voor de rest van hun leven heeft en hoe het doorwerkt bij hun echtgenoten, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Franklin van Kappen

Franklin van Kappen zat als baby met zijn moeder in het vrouwenkamp Lampersari, in een buitenwijk van Semarang, en later als jongetje ook in Kamp Karangpánas. Wanneer het gezin na de oorlog is herenigd, wordt zijn vader overgeplaatst naar Nederlands-Nieuw-Guinea. De aflevering van Franklin van Kappen is te kijken op zondag 13 februari.

Anneke Schults

In de tweede aflevering van Indië in je Ziel – op 20 februari – maken we kennis met Anneke Schults. Zij woont met haar vader, een KNIL-militair en haar moeder voor de oorlog in Bandoeng (Java). Tijdens de oorlog worden Anneke en haar moeder gevangengenomen en in een goederentrein met vele andere Indische Nederlanders naar het kamp Tjideng afgevoerd in een afgesloten deel van een buitenwijk van Batavia.

Ron Brus

Het verhaal van Ron Brus staat centraal in de derde aflevering (27 februari) van Indië in je Ziel. Tijdens de oorlog werkt de vader van Ron Brus als krijgsgevangene aan de Birmaspoorlijn. In 1946 wordt hij gestationeerd in Bangkalan op het eiland Madoera om Madoerese hulptroepen te trainen voor het KNIL. Een jaar later ontvangt Rons moeder het bericht over de vermissing van haar man. Wat er met hem gebeurd is, blijft onduidelijk.

Loek Middel

Loek Middel is geboren in 1925 vlakbij Bandoeng. Hij werd tijdens de Japanse bezetting opgepakt en zat onder andere in de Glodok Gevangenis in Batavia. Na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 keerde hij terug naar Bandoeng, waar hij ooggetuige was van de gevolgen van de bersiapmoorden. Daarna ging hij in dienst bij het KNIL om de Indische bevolking te beschermen tegen de pemoeda’s. We zien het op zondag 6 maart in Indië in je Ziel.

Michiel Eduard

Michiel Eduard is singer-songwriter en producer van Indonesische popmuziek en is van Nederlands-Indische afkomst. Zijn overgrootouders komen uit Java en werkten op Sumatra als koelies op grote plantages. Zijn grootouders, tantes en oom hebben op Sumatra en Java in zeven Jappenkampen gezeten en de bersiap meegemaakt. Op zondag 13 maart zie je in de vijfde en laatste aflevering zijn verhaal.

Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950

Indië in je Ziel sluit aan bij het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950. Dit onderzoek startte in 2016. Op 17 februari 2022 wordt het openbaar gemaakt. Dit onderzoek is gedaan in opdracht van de Nederlandse regering door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 februari 2022 /