Hans Goedkoop duikt in koloniale geschiedenis voor De Indische rekening

Hans Goedkoop duikt voor het nieuwe programma De Indische rekening in de koloniale geschiedenis van Nederland. De Indische rekening is te kijken op dinsdag 15 en woensdag 16 februari, beide om 22.20 uur op NPO2.

Kijktip: kijk op zondagmiddag ook naar Indië in je Ziel.

De Indische rekening

Na de onafhankelijkheid van Indonesië komen honderdduizenden repatrianten en duizenden veteranen naar Nederland. Tijdens de naoorlogse wederopbouw is er weinig ruimte om bij hun ervaringen stil te staan. De mensen, de verhalen en de feiten – zeker als het gaat om de oorlog die is gevoerd om Nederlands-Indië te behouden – worden zoveel mogelijk weggestopt. Maar het verleden blijft knagen.

Hans Goedkoop

Hans Goedkoop – zelf uit een familie met wortels in Nederlands-Indië – gaat in een tweeluik op zoek naar de resten van de koloniale geschiedenis. Hij spreekt met de eerste, tweede en derde generatie over de ontvangst in Nederland, het zwijgen, de vernederingen en de band met een verloren land en cultuur. Je kent Hans Goedkoop als historicus en presentator van onder andere Andere Tijden (in 2019 heeft Astrid Sy hem opgevolgd).

Verhalen De Indische rekening

Zo is de vader van muzikant Wouter Muller sergeant-majoor in het KNIL, maar bij de komst naar Nederland krijgt het gezin de vraag ‘Wat komen jullie bruintjes hier doen?’. De Molukse Saar Letsoin ontdekt op 14-jarige leeftijd dat haar ouders drie kinderen in Indonesië hebben moeten achterlaten. En Anis de Fretes verhaalt over gewelddadigheden binnen de Molukse gemeenschap door de toenemende frustratie over verloren rechten en gebroken beloftes. De tot ‘buitenstaanders’ gebombardeerde groepen vinden voornamelijk troost bij elkaar en in de gemeenschappelijke cultuur. 

Ook interessant: Verzwegen Molukse familie geschiedenis

Wieteke van Dort

Wieteke van Dort, geboren in 1943 in Soerabaja, wordt met haar optredens als tante Lien hét symbool voor het heimwee naar vervlogen tijden: ‘Tempo Doeloe’. Zelf heeft ze zich in Nederland lang nieuwkomer gevoeld, maar haar moeder wees de weg vooruit. “Wiet, dat boek moet dicht.”

Feiten achter Onafhankelijkheiddsoorlog

Maar het boek over voormalig Nederlands-Indië gaat niet dicht. Op 17 februari komen drie organisaties waaronder het NIOD met een nieuw onderzoek naar de feiten achter de Onafhankelijkheidsoorlog*. De meeste betrokkenen in Nederland zitten er niet op te wachten. Daarvoor liggen er nog te veel eigen rekeningen met het verleden die nooit zijn vereffend. Of, zoals veteraan Bert Hofman het verwoordt. “Er is niks meer aan te doen, dus gooi er maar zand over, niet meer over praten, klaar.”

Onderzoek

* Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950. Dit is een gezamenlijk onderzoeksprogramma van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op 17 februari 2022.

Foto: NTR

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

14 februari 2022 /