Vier ’t Laeve – Andere Tijden Special over carnaval

De liefde voor carnaval is – met name onder de rivieren – zeer groot. We hunkeren daarnaast naar samenzijn. Maar helaas zijn ook dit jaar al veel festiviteiten afgelast door corona en zit het feest op traditionele wijze er op veel plekken niet in. Zelfs niet volgens de nieuwe maatregelen, die inmiddels zijn uitgelekt. Om toch een beetje in de stemming te komen heeft Andere Tijden een special gemaakt over carnaval. Vanavond (maandag 14 februari op 20.25 uur bij NTR op NPO2) kun je kijken naar de special Vier ’t Laeve: over de liefde voor het carnaval en hunkeren naar samenzijn.

Andere Tijden Special over carnaval

In de eerste Andere Tijden Special van het jaar, kijken we terug op de carnavalsfeesten uit het verleden. Presentator Astrid Sy onderzoekt aan de hand van een 450 jaar oud schilderij waar carnaval of vastenavond vandaan komt: “Je ziet dat dit soort feesten altijd gepaard gaan met drinken, seksualiteit en gokken voorafgaand aan een periode van onthouding en vasten.”

Eerder schreven we ook over Carnavalshart en Metworst documentaire: Ze zien los!

Documentaire Vier ’t Laeve

Bredanaar Vic van de Reijt is de zelfbenoemde hoeder van bedreigde muzieksoorten en hij schetst de muzikale geschiedenis van het volksfeest. Van de oerhit ‘Och was ik maar bij moeder thuis gebleven’ komt hij via een ‘Bloemetjesgordijn’ en het in Limburg gehate ‘Worstjes op m’n borstjes’ terecht bij het aanstekelijke  ‘Vier ‘t Laeve’. De inzending van Susteren voor het grootste liedjesfestival van Nederland, het LVK, waar ieder jaar het beste carnavalslied wordt gekozen, en waar ook Beppie Kraft – ‘de Édith Piaf van Maastricht’  – furore maakte.

André van Duin – schrijver van carnavalsklassiekers

En er is meer muziek. André van Duin, schrijver van carnavalsklassiekers als  ‘Ta-ta-ta’, ‘Het Pizzalied’, ‘De balletjes van de koningin’ en natuurlijk  ‘Er staat een paard in de gang’: “Het moet  allemaal onzin zijn en makkelijk mee te zingen als er wat drank in zit.”

Inmiddels kennen we André van Duin natuurlijk vooral van andere programma’s, zoals Heel Holland Bakt en Denkend aan Holland.

Prins carnaval

Ook neemt Andere Tijden een andere traditie onder de loep: de prinsen carnaval, veelal man, wit en ongehuwd. Toch worden er af en toe prinsen gekozen die van dit beeld afwijken. Zoals Prinses Betjke, die in haar carnavalsmagazine een centerfold met blote man laat afdrukken en de Venlose Prins Abbie: “Iedereen wilde weten hoe het is om een Marokkaanse prins in de stad van Wilders te zijn.” 

Katholiek feest

Carnaval is van oudsher een katholiek feest en de relatie tussen kerk en carnaval is er, hoewel tanende, nog steeds. Plebaan Vincent Blom, van de Bossche Sint-Jan, draagt ieder jaar op carnavalszondag een speciale carnavalsmis op: “Dan zitten hier 2000 mensen in het rood, wit en geel van Oeteldonk en dan maken we er een leuke mis van.” Speciaal voor carnaval heeft hij een feestelijk kazuifel laten maken.

Carnaval: feest der feesten

De special gaat over de liefde voor het carnaval en het hunkeren naar samenzijn. Rascarnavalist Marc Hermans verwoordt het als volgt: “Drie dagen per jaar laven de mensen zich aan hun identiteit. Drie dagen per jaar komt iedereen van overal in Nederland terug naar z’n geboorteplek en danst, drinkt, zingt en lacht met de mensen waar je van oudsher mee verbonden bent. Carnaval is het feest der feesten.”

Foto: NTR / Nationaal Archief (Foto van de optocht in Oeteldonk – Den Bosch – uit 1964).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 februari 2022 /