Metworst documentaire: Ze zien los! Carnaval in Boxmeer kijken

De documentaire Ze zien los! Carnaval in Boxmeer over de eeuwigdurende liefde voor een unieke, oeroude paardenrace is op NPO Start (Plus) terug te kijken. Een aanrader! En echt niet alleen voor mensen die van carnaval houden.

Documentaire De Metworst

De Metworst is een paardenrace en een Boxmeerse traditie die zich van oudsher afspeelt op het platteland enkele kilometers buiten het dorp. Ze zien los! Carnaval in Boxmeer volgt de aanloop naar de Metworst van 24 februari 2020. In flashbacks is te zien hoe enkele ruiters zich voorbereiden op de paardenrace, een traject dat niet zonder slag of stoot verloopt. Filmproducente Jacky Brakels heeft deze unieke documentaire gemaakt; zij ging vroeger al als klein meisje mee met haar vader naar het Metworstrennen.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Wat is De Metworst?

Het verhaal luidt dat in de 15e eeuw een dame van adel tijdens een rijtoer met haar koets van de weg raakte en Boxmeerse ‘vruchtbaarheidsruiters’ haar te hulp schoten met hun paarden haar weer op weg hielpen. Als dank voor hun hulp belastte de freule één van haar hoeves in het plaatsje Vortum-Mullem (de ‘Belaste Hoeve’) met een jaarlijkse erfbelasting: een meterslange lange metworst, een wegge en een brood, twee vaten bier en een halve varkenskop.

Paardenrace

Vanaf dat moment wordt elk jaar een paardenrace gehouden om te bepalen wie deze erfbelasting namens de Vereniging in ontvangst mag nemen. Deze oude traditie wordt al vele generaties in ere gehouden om door te geven aan de jeugd van nu en in de toekomst. 

Alleen voor vrijgezelle jongens uit Boxmeer

“Ze zien los!” is de bekendste kreet in Boxmeer die bij de start van elke rit wordt geroepen door de commentator en is dialect voor: “Ze zijn van start gegaan.” Deelname is alleen mogelijk voor ‘Boxmeerse jonggezellen’: ongehuwde jongens, geboren in de gemeente Boxmeer en getogen en woonachtig in het kerkdorp Boxmeer.

Koning van de Metworst

De winnaar van deze afvalrace wordt voor één jaar de ‘Koning van de Metworst’. Ben je Koning van de Metworst dan word je de rest van de carnaval bejubeld. Je dient de rest van het jaar bij allerlei officiële zaken aanwezig te zijn. Je wordt koning voor een jaar en bent een held voor altijd.

Gerrit Verberkt

Na een stevig traditioneel ontbijt van worstenbroodjes gaan duizenden verklede dorpelingen op pad. In een lange stoet lopen ze naar Vortums Veld om de ruiters aan te moedigen. Eén van hen is Gerrit Verberkt (85 jaar). Gerrit Verberkt is viervoudig koning van de Metworst. Hij is daarmee de meest succesvolle Metworst-ruiter van de 20ste eeuw. Tot zijn grote verdriet hebben geen van zijn zonen ooit gewonnen. Nu is al zijn hoop gevestigd op zijn kleinzoon Rens die alles op alles zet om de laatste wens van zijn opa in vervulling te laten gaan.

Jan Broeren (84)

Ook Jan Broeren (84) is onderweg. Hij heeft de metworst twee keer gewonnen en kreeg alleen dochters. Vrouwen mogen volgens het eeuwenoude reglement niet mee doen met de paardenrace. Ook hij heeft een kleinzoon waar alle hoop op is gevestigd. Zal het Tim lukken de koningstitel in de wacht te slepen voordat zijn opa er niet meer is?

Metworst documentaire kijken

De Metworst documentaire werd door Omroep Max en Omroep Brabant uitgezonden. Je kunt de Metworst documentaire nu terug kijken via NPO Start (Plus). Ook op de website van Omroep Brabant kun je de documentaire over de Metworst kijken.

Foto: Vereniging ‘De Metworst’

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 februari 2021 /