Ontdek alles over nieuw seizoen Brommer op Zee
Ontdek alles over het nieuwe seizoen van Brommer op zee. Presentatoren Ruth Joos en Wilfried de Jong verwelkomen schrijvers aan tafel om nieuw werk te bespreken. In eerste instantie was het programma zowel in Nederland als België te kijken bij VPRO en Canvas. Nu zendt alleen de VPRO het nog uit. Je ziet Brommer op Zee sinds zondag 30 januari weer iedere zondag om 19.25 uur op NPO2.
Stefaan Degand in Brommer op Zee (aflevering 7)
De Vlaamse acteur Stefaan Degand (1978) is te gast in aflevering 7 van Brommer op Zee. Hij duikt het schrijfhok in om hier een brief te schrijven. Stefaan Degand debuteerde vorig jaar als schrijver met het boek Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder. Dit boek schreef hij na het overlijden van zijn vrouw (de moeder van dochtertje Mila) en hun ongeboren kindje. Recent vertelde hij ook in Een Echte Job over dit verlies. Eerder deed hij dit ook in Die Huis.
Wil je meer lezen over zijn acteerwerk , dan vind je hier alle artikelen over Stefaan Degand.
Gerbrand Bakker
Verder in aflevering 7 van Brommer op Zee is Gerbrand Bakker (1962) te gast. Hij komt na twaalf jaar met een nieuwe roman: De kapperszoon. Het boek gaat over Simon die kapper is in de Amsterdamse Jordaan. In tegenstelling tot zijn grootvader, die ook kapper was, is hij niet erg gepassioneerd over het knippen en scheren. Maar er is één klant met wie hij graag contact heeft: de schrijver. De schrijver zoekt naar een onderwerp voor zijn volgende boek en wordt gegrepen door het verhaal van Simons vader. Want, is Simons vader echt omgekomen bij de vliegtuigramp op Tenerife in 1977? En, waarom stapte hij überhaupt in dat vliegtuig en liet hij zijn zwangere vrouw achter?
Kirsten van Santen
Ook Kirsten van Santen (1975) is te gast. Zij is cultureel antropoloog, journalist en fanatiek zwemmer. In het boek Water pakken verkent ze de culturele betekenis van zwemmen in een land dat onlosmakelijk verbonden is met het water. Wat is de aantrekkingskracht van zwemmen? En hoe komt het dat zwemmen in open water zo populair is geworden?
Karina Schaapman
Karina Schaapman is schrijver, bedenker én maker van de populaire en wereldberoemde boekenserie Het muizenhuis over de muizen Sam en Julia. Brommer op zee zoekt haar op in haar atelier waar ze de boeken en bijbehorende huizen maakt.
Zesde aflevering Brommer op Zee
Welke gasten er centraal staan in aflevering zes van Brommer op Zee? Dat zijn James Worthy, Lisa Weeda en Nop Maas.
James Worthy
Te gast is schrijver en columnist James Worthy (1980) met het boek Liverpool. Over een stad, een club & een vader. Worthy gaat terug naar Liverpool, de stad van zijn onlangs overleden vader. Hij vindt daar troost in herinneringen die hij samen met zijn vader opbouwde. Herinneringen die onlosmakelijk verbonden zijn aan hun favoriete voetbalclub: Liverpool.
Lisa Weeda
Ook gaan Wilfried en Ruth in gesprek met schrijver Lisa Weeda over welke boeken haar helpen de situatie in Oekraïne beter te begrijpen. Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda (1989) debuteerde een half jaar geleden met haar roman Aleksandra. Hierin schrijft ze over haar Oekraïense familie, die tegen de Russische grens in het oosten woont. Het boek vertelt over 100 jaar Russische dreiging, maar ook over de pracht van het land Oekraïne.
Nop Maas
Brommer op zee bezoekt tot slot Nop Maas, literatuurhistoricus en margedrukker. In Haarlem maakt hij op kleine schaal boeken geschreven door onder anderen Arnon Grunberg, P.F. Thomése en J.J. Voskuil.
Vijfde aflevering Brommer op Zee
In de vijfde aflevering zijn Eva Posthuma de Boer, Martin Michael Driessen en L.H. Wiener te gast. In de reportage gaat schrijver Simone Atangana Bekono op pad met het Bird Control-team van de Koninklijke Luchtmacht te Eindhoven.
Eva Posthuma de Boer
Eva Posthuma de Boer is te gast, ze praat over het boek ‘De hand van Mustang Sally’. Hierin zorgt een ongeluk met een vrachtwagen voor het verlies van een kind binnen een gezin. In een poging de pijn te verzachten wordt er een nieuw kind geboren in het gezin: Kjeld. De roman volgt Kjeld en de mensen om hem heen gedurende veertig jaar. Het ongeluk blijkt op iedereen sporen nagelaten te hebben.
Martin Michael Driessen
Martin Michael Driessen schreef ‘Het licht aan het einde van de loop’. Een novelle waarin hij een kogel als hoofdpersonage heeft gekozen. Vanuit dit bijzondere perspectief passeren potentiële schutters en slachtoffers de revue. Wat gaat er aan een fataal schot vooraf?
L. H. Wiener
L.H. Wiener schrijft een brief in het schrijfhok. Hij ontving de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman ‘Nestor’. Zijn boek ‘De verering van Quirina T’ werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.
Vierde aflevering Brommer op Zee
Bert Wagendorp, Vrouwkje Tuinman en Persis Bekkering zijn te gast in de vierde aflevering van Brommer op Zee. Stefan Hertmans komt samen met twee lezers. Ze gaan met elkaar in gesprek over Hertmans’ ‘Oorlog en terpentijn’ dat deze maand in de Brommer op zee-boekenclub gelezen wordt. Brommer op zee bezoekt tot slot de Wit-Russische schrijver Sasja Filipenko, die tijdelijk woonde en werkte in een speciale Amsterdamse schrijversresidentie gevestigd in het voormalige huis van Anne Frank.
Bert Wagendorp
Bert Wagendorp vertelt over zijn nieuwe roman ‘Phoenix. De memories van Abel Sikkink’, het eerste deel van een trilogie. Hoofdpersoon is de Nederlandse Abel Sikkink, die met zijn hele familie op het schip Phoenix in 1847 naar Amerika vaart. Het schip gaat in vlammen op en Sikkink overleeft als enige. We volgen daarna zijn leven en carrière en daarmee ook de grote gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis.
Vrouwkje Tuinman
U moet mijn huis als een vergrote binnenkant van mijn schedel zien: het zichtbare archief van wat binnenin mij leeft…, schreef F. Starik (1958-2018), beeldend kunstenaar en dichter. Zijn partner Vrouwkje Tuinman, zelf ook dichter, is te gast. Zij bundelde nieuwe gedichten van Starik, foto’s van zijn huis en voorwerpen uit zijn museum in ‘Leven als museum’. In de bundel staan nieuwe gedichten van Starik, foto’s van zijn huis net na zijn overlijden en voorwerpen uit zijn museum. De bundel bevat werk van F. Starik, Vrouwkje Tuinman en fotograaf Andrea Stultiens. Vrouwkje Tuinman is te gast om ons rond te leiden door de bundel die ze van Stariks leven als museum heeft gemaakt.
Persis Bekkering
Persis Bekkering is te gast in het schrijfhok. Bekkering is literatuurcriticus en schrijver van columns, proza, essays en romans. Vorig jaar verscheen haar roman ‘Exces’.
Derde aflevering Brommer op Zee
Forugh Karimi, Willem van Toorn, Alma Mathijsen en Guido van de Wiel zien we in de derde aflevering als gasten van Ruth Joos en Wilfried de Jong. Ontdek er hier alles over. Als je verder leest, zie je ook wie er te gast waren in Brommer op Zee in de voorgaande afleveringen. Dan doe je meteen wat inspiratie op qua boeken die je mogelijk nog wil lezen.
Forugh Karimi
Psychiater Forugh Karimi (1971) debuteert met een indringend familieverhaal over een gevluchte Afghaanse moeder en haar zoon die een nieuw leven opbouwen in Nederland. Moeder Lolo komt voor een groot dilemma te staan: wat vertel ik aan mijn zoon over het verleden? ‘De moeders van Mahipar’ is een grote roman over liefde, vluchten en verraad.
Willem van Toorn
Wilfried en Ruth gaan ook in gesprek met de 86-jarige schrijver, dichter en vertaler Willem van Toorn. In zijn nieuwe roman ‘Morgenrood’ krijgt een 27-jarige man de notitieboeken van zijn betovergrootvader onder ogen, waardoor hij wordt geconfronteerd met de wreedheid van de Eerste Wereldoorlog. Hierdoor gaat hij met andere ogen naar Nederland kijken. Daar is in de afgelopen honderd jaar veel veranderd, en niet altijd ten goede.
Alma Mathijsen
Alma Mathijsen (1984) is te gast in het schrijfhok. Zij schreef onder andere ‘Alles is Carmen’, ‘Vergeet de meisjes’ en meest recentelijk schreef ze het autobiografische boek ‘Bewaar de zomer’.
Guido van de Wiel
Ook gaan we op bezoek bij Guido van de Wiel (1972). Hij werkte jarenlang aan een vertaling van ‘Les revenentes’. Het boek van de Franse schrijver Georges Perec waarin enkel de ‘e’ als klinker gebruikt wordt. Binnenkort verschijnt zijn vertaling als ‘De wedergekeerden’.
Tweede aflevering Brommer op Zee
In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen Brommer op Zee is de Vlaamse auteur Chris De Stoop te gast. Maar we maken ook kennis met Aleid Truijens, Gerda Blees en Joris van Casteren.
Chris De Stoop
Wilfried en Ruth spreken Chris De Stoop (1958) over zijn laatste boek Hemelrijk. De Stoop onderzoekt hoe de pandemie woedde in woonzorgcentra in Vlaanderen. Hij focust op het verhaal van mantelzorger Guido, die onterecht werd beschuldigd een superspreader van corona te zijn. Daartegenover zet De Stoop zijn eigen ervaring als mantelzorger in ‘gewone’ tijden.
Aleid Truijens
Aleid Truijens (1955) schreef de langverwachte biografie van Hella S. Haasse. De Volkskrant-journalist werd in 2013 gevraagd door de uitgever en de dochters van Haasse. In Leven in de verbeelding, Hella S. Haasse 1918 – 2011 krijgen we een beeld van de mens achter de publieke figuur. Een vrouw die leefde naar de conventies van haar tijd en tegelijkertijd bouwde aan een indrukwekkend oeuvre. Eerder verscheen van Truijens de veelgeprezen biografie van F.B. Hotz.
Gerda Blees
Schrijver en dichter Gerda Blees (1985) neemt plaats in het schrijfhok. Ze is bekend van haar debuut Wij zijn licht, waarmee ze in 2021 de Literatuurprijs van de Europese Unie en de Nederlandse Boekhandelsprijs won. Stefan Hertmans (1951) trapt de Brommer op zee boekenclub van februari af, waar deze maand samen met Hertmans zijn Oorlog en Terpentijn gelezen wordt. En Joris van Casteren (1976) ging op pad naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de IJssel.
Nieuw seizoen Brommer op Zee
In de eerste aflevering ontvangen Ruth Joos en Wilfried de Jong Marieke Lucas Rijneveld, Frank Westerman en Alex Boogers. Frank Westerman staat centraal in de boekenclub. En Alex Boogers neemt plaats in het schrijfhok. Voor Wilfried de Jong is dit niet zijn enige nieuwe programma waarmee hij dit seizoen op tv is. Eerder zag je ook Olympische Dromen.
Eerste aflevering Brommer op Zee
Wilfried en Ruth gaan met Marieke Lucas Rijneveld (1991) in gesprek over zijn nieuwe poëziebundel Komijnsplitsers. Een bundel met gedichten over de weg naar (zelf)acceptatie en over het verlangen naar liefde en de dood. In het schrijfhok neemt schrijver Alex Boogers (1970) plaats. Zijn laatste boek verscheen in 2020, De zonen van Bruce Lee. Een sportbiografie, briefroman, en een coming of age roman ineen. Brommer op zee sluit de boekenclub van de maand januari af met Frank Westerman (1964). Deelnemers lazen het boek De graanrepubliek over Oost-Groningen. Westerman deed een oproep aan de lezers om met ideeën te komen voor een nieuw hoofdstuk. In de uitzending gaan ze hierover in gesprek met hem.
Foto: VPRO
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
30 januari 2022 /
Tips