Olympische Dromen: Sporters vertellen over Winterspelen 2022 in China

We konden vorige zomer al genieten van Olympische Dromen van Wilfried de Jong, waarin hij sporters interviewde die naar de Zomerspelen in Tokyo gingen. Het leverde indrukwekkende gesprekken op. Nu maakt hij dezelfde reeks met tien sportes die naar de Winterspelen 2022 in China gaan. Ontdek hier alles over de sporters uit Olympische Dromen. De eerste aflevering is vanavond – dinsdag 25 januari – om 22.10 uur te kijken bij AVROTROS op NPO2. Irene Schouten is de eerste gast.

Olympische Dromen

Olympische Dromen is een programma waarin Wilfried de Jong aan het bed van een Olympische sporter zijn of haar dromen probeert te doorgronden. De Jong zit zwijgend aan de rand van het bed van Nederlandse topsporters. Nog even en ze moeten presteren op de Olympische Winterspelen in China. Ze zijn in diepe slaap. Waar denken de sporters aan, waar vrezen ze voor, waar streven ze naar? Het genot van een ijzer dat in het ijs snijdt, een perfecte bocht in de sneeuw, de angst voor een val. De wintersporters dromen hun Olympische medailles en De Jong droomt met ze mee. De intieme slaapscènes van cameraman Rob Hodselmans worden afgewisseld met archiefbeelden van eerdere successen.

Sporters Olympische Dromen

Ben jij nieuwsgierig naar de sporters die Wilfried de Jong interviewt voor Olympische Dromen – Winterspelen 2022? Dat zijn in volgorde van uitzending in de eerste week: Irene Schouten, Sjinkie Knegt, Kimberley Bos, Niek van der Velden, Antoinette de Jong en Jorrit Bergsma. Olympische Dromen is iedere dag rond 22.00/22.10 uur te kijken op NPO2. Verder volgen nog afleveringen met Yara van Kerkhof, Glenn de Blois, Esmee Visser en Dai Dai Ntab.

Winterspelen 2022

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat die sporters precies gaan doen op de Winterspelen 2022 in China. We zetten het voor je op een rijtje, zodat je de sporters uit Olympische Dromen alvast wat beter leert kennen. En dat levert meteen een paar verrassingen op, waardoor het niet anders kan dat Wilfried de Jong indrukwekkende gesprekken gaat hebben, bijvoorbeeld met Esmee Visser, die haar gouden medaille niet mag verdedigen.

Irene Schouten

Schaatster Irene Schouten heeft zich voor de Olympische Spelen geplaatst op de 3000 meter, 5000 meter, mass start en ploegenachtervolging. Ze veroverde vier jaar geleden in PyeongChang de bronzen medaille op de massastart. Daarnaast won ze vier gouden en vier bronzen medailles op het WK. Op het EK won ze zilver. Kortom: Irene Schouter behoort al jaren tot de beste van de wereld. Over haar familie werd recent een indrukwekkende documentaire gemaakt.

Sjinkie Knegt

Shorttracker Sjinkie Knegt staat tijdens de Winterspelen in China als het goed is aan de start van de 1000 meter, 1500 meter, relay en de mixed relay. Eerder won hij een bronzen plak op de Olympische Spelen in Sotsji (op de 1000 meter) en zilver op de 1500 meter in Pyeonchang. Hij heeft daarnaast heel wat ereplaatsen bij EK’s en WK’s bij elkaar geschaatst. Het zijn voor het boegbeeld van het shorttrack inmiddels zijn vierde Winterspelen. Wie had dat gedacht, nadat hij drie jaar geleden een zwaar ongeluk kreeg, waarbij ernstige brandwonden opliep aan zijn gezicht, borst, benen en voeten. Op het ongeluk dat hij kreeg, is het kinderboek Als ons huisje breekt gebaseerd. Zaterdag 29 januari kun je om 22.40 uur kijken naar de documentaire Spelen met Vuur van kees Jongkind en Monique Tesselaar.

Kimberley Bos

Skeletonster Kimberley Bos debuteerde vier jaar geleden met een fraaie achtste plaatst op de Winterspelen in Pyeongchang. Ze is tevens de eerste sporter ooit die Nederland vertegenwoordige op het onderdeel skeleton. In China wordt veel van Kimberley Bos verwacht op het onderdeel skeleton; ze stond in wereldbekerseizoen 2020/2021 namelijk vijf van de acht races op het podium en werd derde in het eindklassement. In 2021/2022 won ze zelfs de wereldbeker en werd ze Europees Kampioen in Sankt Moritz.

Niek van der Velden

Snowboarder Niek van der Velden doet op de Winterspelen in China mee op de onderdelen big air en slopestyle. Vier jaar geleden zou hij op de laatste onderdeel ook starten, maar hij kwam zwaar ten val op de Olympische piste in Bokwang en brak zijn rechterbovenarm in de laatste trainingsrun voor de slopestyle. Ook in 2021 werd zijn jaar grotendeels verpest door blessures, maar nu is hij beter dan ooit (zo lezen we op zijn website). De 21-jarige snowboarder maakt ook zeker kans; Niek van der Velden werd namelijk een maand voor de spelen tweede tijdens de wereldbekerwedstrijd slopestyle in het Amerikaanse Mammoth Mountain.

Antoinette de Jong

Schaatster Antoinette de Jong heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in China voor de 3000 meter, 1500 meter, 1000 meter en ploegenachtervolging. Op de 3000 meter werd ze in 2021 nog wereldkampioen. Vier jaar geleden behaalde ze twee medailles op de Olympische Spelen. De zilveren in de achtervolging en de bronzen plak op de 3000 meter. Zowel op WK’s als EK’s heeft ze al verschillende malen op het podium gestaan. Ze droomt niet alleen van medailles, maar ook van een wereldrecord.

Jorrit Bergsma

Schaatser Jorrit Bergsma heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in China op de 5000 meter, 10.000 meter en de mass start. Hij staat voor de derde keer aan de start van de Olympische Spelen. Dat deed hij de voorgaande edities sucesvol; in Sotsji won hij goud op de 10.000 meter en brons op de 5.000 meter. In Peyongchang werd het een zilveren plak op de 10.000. Ook op WK’s en EK’s heeft hij al de nodige keren op het erepodium gestaan. Maar wist je dat hij eigenlijk marathonschaatser is? Jorrit Bergsma is getrouwd met de Amerikaanse ex-schaatster Heather Richardson.

Yara van Kerkhof

Shorttrackster Yara van Kerkhof heeft zich geplaatst voor de relay. In de shorttrack heeft ze al een ontzettend rijke carrière met medailles op EK, WK en Olympische Spelen op haar naam. Iets dat ze als jong meisje nooit verwacht had, omdat ze een aangeboren hartaandoening heeft en op haar zevende al een openhartoperatie moest ondergaan. Op de Olympische Spelen vier jaar geleden behaalde ze een uniek resultaat met een zilveren medaille op de 500 meter en een bronzen plak met de relay ploeg. Ze vormde de relay ploeg samen met Jorien ter Mors, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven. Helaas is die laatste in juli 2022 overleden, nadat ze ernstig ziek werd tijdes een trainingsstage in Frankrijk. Wat dat betreft wordt de deelname aan de relay op de Olympische Spelen ook indrukwekkend, maar wie weet kunnen de dames als eerbetoon aan Lara van Ruijven een geweldig resultaat neerzetten. De relayploeg bestaat uit Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma.

Glenn de Blois

Glenn de Blois is een snowboarder, die op de Winterspelen in China uitkomt op het onderdeel cross. Deze sporter timmert al jaren aan de weg als snowboardcrosser. Als eerste Nederlander ooit won hij vorig jaar zelfs een wereldbekerwedstrijd. Vier jaar geleden mistte hij de Winterspelen op een haar; hij is dus uit op revanche. De snowboarder woont ’s winters in Oostenrijk en traint inmiddels met het Zwitserse team mee; eerder deed hij dat met de Britten.

Esmee Visser

Esmee Visser won in 2018 goud op de 5000 meter tijdens de Winterspelen in Pyeongchang; in Peking zal ze er dit jaar niet bij staan. Ze is te licht bevonden tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi om haar titel te mogen verdedigen. Dat is natuurlijk ontzettend wrang, omdat ze vier jaar geleden echt voor een sensatie zorgde. Ze schaatste eigenlijk voor de eerste keer mee in het internationale gezelschap.

Dai Dai Ntab

Schaatser Dai Dai Ntab zou naar de Olympische Spelen gaan, maar hij moest zijn plekje inleveren, zodat Sven Kramer mee kan doen aan de ploegenachtervolging en de mass start. Nu is hij aangewezen als reserve. Op 26 januari reist hij samen met de andere reservers – Melissa Wijfje, Merel Conijn en Beau Snellink – met TeamNL af naar Peking. Tot 5 februari kan hij vervolgens als vervanger worden ingezet; na die datum moet het binnen de bestaande equipe worden gezocht. Tijdens het NK Springt reed hij een ontzettend sterke 500 meter, maar in de 1000 meter ging hij bij een snelheid van 60 km/uur onderuit.

Foto: AVROTROS

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 januari 2022 /