Documentaire over familie van Irene Schouten, die goud won op OS2022

Schaatsfamilie Schouten is te zien in de EOdoc Het leven gaat niet altijd over tulpen, die terug te kijken is op NPO Start. Een indringend portret van de familie Schouten, die samen een groot internationaal tulpenbedrijf runnen én waarvan de kinderen Simon en Irene Schouten schaatsen op wereldtopniveau. Sterker nog: Irene Schouten won drie gouden en een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Peking. Op het WK Allround pakte ze vandaag (zondag 6 maart) de wereldtitel.

Kijktip: Documentaire Sjinkie, Spelen met Vuur over shorttracker Sjinkie Knegt.

Familie Schouten

Het leven van de familie Schouten draait om tulpen en topsport. Met elkaar runnen ze een groot internationaal tulpenbedrijf en kinderen Irene en Simon schaatsen op wereldtopniveau. Als moeder Jolanda door een hersenbloeding onverwacht veel zorg en aandacht nodig heeft verandert alles. Hoe verhoudt de familie zich in deze nieuwe situatie tot elkaar, het schaatsen en het bedrijf? De documentaire Het leven gaat niet altijd over tulpen schetst het leven van de succesvolle familie Schouten, zowel in voor- als tegenspoed. Een EOdoc over onvoorwaardelijke liefde, trouw, veerkracht en mantelzorg. Deze werd in de zomer van 2021 voor het eerst uitgezonden.

Irene Schouten

De West-Friese familie Schouten uit Andijk bestaat uit vader, moeder, twee zonen en twee dochters. Het gezin barst van de plannen en ambities. Dat werpt zijn vruchten af. Ook op het gebied van sport: de jongste dochter Irene en de oudste zoon Simon gelden als grote schaatstalenten. Bij de familie Schouten gaat het om hard werken en hard trainen. Irene Schouten heeft op de Olympische Spelen vier jaar geleden een medaille binnengesleept en recent de eerste Nederlandse WK titel op de 5000 meter. Op de Olympische Spelen in Peking – die nu bezig zijn -heeft ze inmiddels twee gouden medailles op zak, maar er volgen nog meer kansen. Over haar ambitie vertelde ze in Olympische Dromen.

Herseninfarct

Het gezin functioneerde lang als een goed geoliede machine waarin ieder zijn rol vervulde, met moeder Jolanda als het kloppend hart. Totdat het noodlot toesloeg en zij werd getroffen door een zwaar herseninfarct, in coma raakte en daar ernstig beschadigd uitkwam. Nu kan ze bijna niets meer en lijkt ze niet meer op de vrouw (en moeder) die ze ooit was. De dokters gaven geen cent voor haar herstel. Maar de Schoutens zouden de Schoutens niet zijn als ze het hierbij lieten zitten. Met zijn allen zorgen ze voor de vrouw die ooit voor hun allemaal zorgde. Elke vorm van vooruitgang vieren als een overwinning.

Barbara Makkinga

Meer dan twee jaar volgde regisseur Barbara Makkinga het gezin. Een tijd waarin gigantisch geïnvesteerd werd in het tulpenbedrijf, Irene en Simon om medailles streden en de zorg voor moeder bleef. Margit Balogh, hoofdredacteur EOdocs, vertelt voorafgaand aan de documentaire over de familie Schouten. “De documentaire Het leven gaat niet altijd over tulpen is een oer-Hollands verhaal over ondernemerschap, tulpen, schaatsen en mantelzorg. Wat door de hele film ontroerend mooi vervlochten zit, is de onvoorwaardelijke liefde voor elkaar. Het trouw blijven aan elkaar in voor- en tegenspoed, als partner en als gezin.

Foto: EO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 juni 2021 /