Nieuwe Andere Tijden Sport o.a. over Jan Smeekens en Michel Mulder

De afgelopen twee weken kon je op zondagavond al genieten van Andere Tijden Sport. Steeds werden er herhalingen uitgezonden, maar nu is het tijd voor drie nieuwe afleveringen. Zo kun je kijken naar uitzendingen over Jan Smeekens en Michel Mulder, Nicolien Sauerbreij en The Flying Dutchman Gerrit Jan Koninenberg. Ontdek er hier alvast meer over. Andere Tijden Sport kijk je om 22.15 uur op NPO1. Tom Egbers presenteert Andere Tijden Sport.

Jan Smeekens en Michel Mulder

De eerste nieuwe aflevering van Andere Tijden Sport in 2022 is Mulder/Smeekens: het gouden trauma van Sotsji. Ronduit dramatisch is de finale van de 500 meter schaatsen op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji. Jan Smeekens rijdt een fantastische laatste rit, op het scorebord verschijnt een 1 achter zijn naam, olympisch goud voor de man uit Raalte. Maar terwijl Smeekens euforisch zijn ere-rondje rijdt, blijkt dat niet hij maar Michel Mulder de olympisch kampioen is. Na een correctie van de tijd is Mulder 12 duizendste van een seconde sneller. Intens geluk en peilloos verdriet, binnen de minuut. Twee jaar later gaat Jan Smeekens in therapie om het trauma van Sotsji te verwerken.

Jan Smeekens schreef samen met Jeroen Kleijne recent het boek Hoe ik goud verloor en mezelf terugvond. Een eerlijke, ontroerende en inspirerende autobiografie over hoe in slechts 34 seconden schaatsen alle facetten van het leven samenkomen. Daarnaast zijn zowel Michel Mulder als Jan Smeekens beide geinterviewd voor het boek De Schaatser van Nando Boers.

Nicolien Sauerbreij

Nicolien Sauerbreij: de stroeve slalom naar olympisch goud kun je kijken op zondag 23 januari rond 22.15 uur op NPO 1.  Het is haast niet te geloven. Rond de eeuwwisseling zoeft een jonge vrouw uit het vlakke Nederland de mondiale top van het snowboarden binnen. Door Nicolien Sauerbreij gloort er voor het eerst hoop op een Nederlandse olympische medaille in de sneeuw. Ze wordt omarmd, mag zelfs de vlag dragen, maar als ze op twee opeenvolgende Spelen de fout ingaat, krijgt ze de hoon der natie over zich heen. Nicolien Sauerbreij verliest alle financiële steun, maar weigert te capituleren. Ze domineert de sport in de tussenliggende jaren, maar als ze in 2010 op de dag voor haar derde olympische optreden overvallen wordt door een paniekaanval lijkt de ultieme revanche ver weg.

The Flying Dutchman Gerrit Jan Konijnenberg

Zondag 30 januari rond 22.15 uur kun je op NPO1 kijken naar Gerrit Jan Konijnenberg: The Flying Dutchman Nederland: het platste land ter wereld. Geen wonder dat we nauwelijks een rol van betekenis spelen in de wondere wereld van het skispringen. We kennen het van Nieuwjaarsdag en van Eddie the Eagle. In die tijd, de jaren 80, wordt een Nederlandse student verliefd op de schans. Zijn naam: Gerrit Jan Konijnenberg. Zijn droom: vliegen op de Olympische Spelen. Vol passie stort hij zich op dat doel. Tegen de stroom in, met vallen en opstaan, als pionier uit de Lage Landen. Maar ook vechtend tegen de strenge eisen van het NOC. Andere Tijden Sport over de schoonheid van het skispringen en over de droom van Gerrit Jan Konijnenberg, The Flying Dutchman.

Foto: Andere Tijden Sport – Tom Egbers door Wim Kluvers

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 januari 2022 /