Alles over verhaal en cast Furia | nieuwe Noorse misdaadreeks op Canvas

Ontdek in dit artikel alles over het verhaal en de cast van Furia; de nieuwe Noorse misdaadreeks over een internationaal extreemrechts complot. De serie Furia is sinds zaterdag 26 maart om 20.30 uur te kijken op NPO3. Eind 2021 werd de reeks al uitgezonden op Canvas en VRT NU. Iedere zaterdagavond zijn twee afleveringen te kijken op tv.

Furia

Furia is een achtdelige politieke thriller over een ondergedoken politieman en een infiltrante in een Noorse extreemrechtse terreurgroep. Door de omstandigheden gedwongen bundelen ze hun krachten om een grote aanslag in Berlijn te voorkomen. De Noorse tv-serie Furia zag je eerder al op Canvas en VRT Nu en kun je nu dus op NPO3 kijken. Alle afleveringen staan ook op NPO Plus. En verschijnen neem ik aan na uitzending ook (tijdelijk) op NPO Start. De serie is eveneens op dvd beschikbaar. De tv-serie telt acht afleveringen van 45 minuten. In Nederland worden er steeds twee afleveringen na elkaar uitgezonden.

Verhaal Furia

Op de vlucht voor zijn verleden vestigt de voormalige geheimagent Asgeir (Pål Sverre Hagen ) zich samen met zijn dochtertje in het rustige dorpje Vestvik in het westen van Noorwegen. Daar wordt hij niet alleen geconfronteerd met een aanslag op een plaatselijk vluchtelingenkamp maar ook met de extreemrechtse blogster Furia. Die verspreidt haar duistere denkbeelden via sociale media naar een internationaal publiek. Maar Furia is niet wie ze lijkt te zijn. Eigenlijk heet ze Ragna (Ine Marie Willmann) en is ze als undercoveragente geïnfiltreerd in een identitaire terreurcel.

Een moordaanslag brengt Asgeir en Ragna in gevaar. Asgeir kan niet langer aan de kant blijven staan en neemt zijn verantwoordelijkheid op. Het onwaarschijnlijke koppel raakt betrokken in een complot dat het plaatselijke conflict ver overstijgt en hen van de Noorse fjorden naar de Duitse hoofdstad brengt. Want daar in Berlijn, op de vooravond van de verkiezingen, preken radicale politici polarisatie en beramen extremisten een aanslag van 9/11-proporties die de toekomst van heel Europa op het spel zet…

Makers en cast Furia

Furia is en coproductie van het Noorse Monster Scripted en het Duitse X Filme (van Babylon Berlin, die op VRT Nu te kijken was en in Nederland op Videoland). De hoofdrollen worden vertolkt door Pål Sverre Hagen (Asgeir) en Ine Marie Willmann (Ragna), beiden onlangs nog te zien op Canvas in de serie Exit.

In de Furia cast verder namen als Nina Kunzendorf (Kathi), Preben Hodneland (Ole), Cecilie A. Mosli (Inger), Ulrich Noethen (Brehme), Johann von Bülow (Helmut), Benjamin Sadler (Ruben Voss), Christian Berkel (Minister Hardenberg), Ingrid Tykhelle Kayser (Sigrid) en Hallvard Holmen (The Chief). Als je op de IMDB kijkt en dan het cv en de acteurs en actrices uit de cast van Furia spot; dan zie je dat velen toch al veel ervaring hebben (klik ook maar eens op hun namen hier, dan spot je meteen een aantal andere series en films). Wat dat betreft, verwacht ik er dus veel van.

Gjermund Stenberg Eriksen

De reeks werd bedacht en geschreven door Emmy-winnaar Gjermund Stenberg Eriksen (Mammon). Over de achtergrond van Furia zegt hij: “We wilden tonen welke krachten dit soort terreur aansturen. Wel, het zijn mensen die op ons lijken. Het nieuwe extreemrechts heeft een andere gedaante aangenomen. Ze dragen geen uniformen, ze zwaaien niet met vlaggen op straat en verkopen geen neonazi-praat. Ze zijn veel gesofisticeerder, soms goed opgeleid en in staat om kwaad te veroorzaken dat in niets lijkt op wat we vroeger van extreemrechts zagen.”

Noorwegen één van de veiligste landen ter wereld

Wist je trouwens dat er bijna geen moorden worden gepleegd in Noorwegen? In de eerste drie maanden van 2021 zelfs geen enkele. “Noorwegen is een van de veiligste landen ter wereld”, bevestigt Eriksen. “En die paradox maakt ons verhaal zo universeel. Er zijn in Noorwegen heel weinig migranten in vergelijking met andere landen. En toch wordt ook hier angst gezaaid en zet extreemrechts mensen ook hier aan tot haat en geweld. Als het hier kan, dan kan het overal.”

Undercoverthriller en politiek drama

Furia is geen klassieke ‘nordic noir’ reeks, maar een mix van een undercoverthriller en een politiek drama. De makers lieten zich inspireren door de politieke actualiteit en de extreemrechtse terreur in Noorwegen en de rest van Europa, en dan vooral door de aanslagen van Anders Breivik in 2011. Anders dan het klassieke beeld in de ‘nordic noir’ is het Noorwegen van Furia een idyllisch land met naar Scandinavische normen veel licht en kleur.  Vooral het dorpje Vestvik, waar Asgeir woont, ziet er bijzonder beeldig uit. Dat zorgt voor een groot contrast met het donkere verhaal.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 november 2021 /