Documentaire Gekooid van Laura Vermeire over anorexia op Videoland

De documentaire Gekooid van Laura Vermeire is in Nederland op Videoland te kijken. In België kun je ‘m terugkijken via VRT NU. In de documentaire zien we hoe de energieke jonge vrouw, die volop de wereld aan het verkennen was, door anorexia nervosa veranderde in een uitgemergeld lichaam, een schim van wat ze ooit was geweest. 

Anorexia Nervosa

Door een combinatie van omstandigheden werd Laura Vermeire op een bepaald moment getroffen door een eetstoornis. Anorexia nervosa was het verdict. Op een paar maanden tijd viel ze meer dan 10 kg af. Ze woog nog 35,8 kg, kon de trap niet meer op en haar hart kon het elk moment begeven. Laura zat gevangen in haar eigen hoofd en lichaam. Toen besefte ze dat er iets moest veranderen. Ze wou zich niet laten opnemen, maar haar ziekte zelf aanpakken. Tegelijk besloot ze samen met haar vriend Dominique De Vlieger, die cameraman is, een documentaire te maken en een boek te schrijven over haar strijd.

Documentaire Gekooid

In de documentaire zien we hoe de energieke jonge vrouw, die volop de wereld aan het verkennen was, veranderde in een uitgemergeld lichaam, een schim van wat ze ooit was geweest. We ontdekken hoe het zover is kunnen komen, wat het dieptepunt was en tenslotte hoe ze uit dat dal klauterde. De film geeft ook een inzicht in het ontstaan van eetstoornissen en hun impact op de omgeving. Gekooid wil het taboe doorbreken en hoop geven aan lotgenoten.

Laura Vermeire

Naast de documentaire is afgelopen maand het boek Gekooid door mijn eetstoornis van Laura Vermeire verschenen. Op de achterflap lees ik. “Ik besefte het niet tot het (bijna) te laat was. Pas op mijn dieptepunt wist ik: er moet iets veranderen.” Twee jaar lang probeerde ze via ambulante hulp en technieken die ze zelf ontwikkelde haar eetstoornis te overwinnen, maar niets werkte écht. De reden? Ze was nooit all-in gegaan. Daarom ontwikkelde Laura Vermeire een plan voor zichzelf. Een plan waarbij ze zich focust op drie zaken die allen belangrijk zijn om te genezen: rust, zelfliefde en gebalanceerde voeding. “Ik deel mijn ervaringen, maar reik ook nieuwe methodes, recepten en oefeningen aan, die je kunnen helpen om de ziekte te overwinnen.”

Programma’s over eetstoornis

De afgelopen jaren konden we al volop interessante programma’s over eetstoornissen kijken. Nederlandse kijkers kunnen via NPO Start (en NPO Plus) bijvoorbeeld terugkijken naar de documentaire Emma Wil Leven (gemaakt door Jessica Villerius). Er is eveneens een gelijknamig boek verschenen, geschreven door Josha Zwaan. Dit boek diept het verhaal van Emma – die op 18-jarige leeftijd is overleden – verder uit en plaatst haar gevecht in een breder perspectief. In 2013 maakte Leontien van Moorsel samen met Sophie Hilbrand het programma Tot Op Het Bot.

En Tatum Dagelet portretteerde zes dappere jongeren met anorexia in de Anorexia Eetclub. Marleen Weerdenburg maakte Het Voedselgevecht. En Zembla maakte de special: Gegijzeld door anorexia. Recent maakte Willie Wartaal de documentaire reeks Operatie Obesitas over maagverkleining. Op YouTube kun je bijvoorbeeld de Docu Het goddelijke lichaam met tal van influencers kijken.

Vlaamse programma’s over anorexia en andere eetstoornissen

Omdat ik niet zeker weet of deze programma’s ook in België terug te kijken zijn, ben ik ook in mijn ‘Vlaamse archief’ gedoken. Begin dit jaar portretteerde Luk Alloo de 41-jarige Debbie die anorexia heeft in zijn programma Alloo. Alex Daeseleire verbleef voor zijn programma Axel Gaat Binnen in het Zeepreventorium, waar jongeren met obesitas verblijven die wat aan hun gewicht en leefgewoontes willen doen.

Siska Schoeters interviewde voor Durf te vragen dan weer zeven vrouwen met verschillende eetstoornissen. Deze aflevering is – net als Gekooid – terug te kijken op VRT Nu. En als je dan toch aan het kijken bent, kijk zeker even De Boekathon terug met Nouchka Veyt. Zij vertelt over Bloeiend Jong (over de mentale gezondheid van jongeren, waarbij ook eetstoornissen an bod komen. En in Vandaag over een jaar zagen we de 39-jarige Eefje uit Zoersel, die verlost wil zijn van haar eetstoornis. Tot slot vind ik op Pano de interessante reportage Geheim op Instagram. Deze gaat over jongeren die heftige posts delen over onder andere zelfverwonding, eetstoornissen en zelfmoord. De vaststelling is dat niemand ook maar enig idee heeft wat de jongeren daar delen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 november 2021 /