Luk Alloo bij lokale verkeerspolitie | gesprek na dodelijk verkeersongeval

Luk Alloo kruipt vanaf op de achterbank van de lokale verkeerspolitie. Hij heeft hiervoor de politieteams van zones Gent en Sint-Niklaas gevolgd tijdens hun werkshiften. Maar Luk Alloo gaat niet alleen in gesprek met de politieagenten; hij spreekt ook met de chauffeurs. Zo vertelt een truckchauffeur hoe hij betrokken was bij een dodelijk verkeersongeval. Dit en meer is te zien iedere donderdagavond om 21.45 uur bij VTM.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Is dat niet jouw ding? Ontdek dan meer kijktips op Guidinc.

Alloo bij de verkeerspolitie

Na jarenlang meerijden met de Federale Wegpolitie is Luk Alloo nu te zien op nationale en gewestelijke verbindingswegen waar hij een nieuw arsenaal aan overtredingen te zien krijgt: te snel rijden in de bebouwde kom, foutparkeerders, opgedreven brommertjes, bellen achter het stuur, enzovoort. Alloo zit mee op de achterbank van de lokale verkeerspolitie en volgt dag en nacht een twaalftal agenten in de politiezones Gent en Sint-Niklaas tijdens hun werkshiften. De kijker krijgt een beeld van de verkeerspolitie die ingrijpt, bemiddelt en verzoent, maar ook beboet, achtervolgt en arresteert.

Lokale verkeerspolitie

Luk Alloo vertelt: “De verkeerspolitie kampt vaak met onverwachte situaties op de weg en moet overal op inspelen. Je houdt het niet voor mogelijk wat er allemaal gebeurt tijdens hun werkuren. Alle interventies staan in het teken van het aanpakken van verkeersveiligheid en het verbeteren van weggedrag.”

Ongeldige documenten

Luk Alloo gaat mee naar een oproep

over een foutgeparkeerde auto die een gehandicaptenplaats inneemt. Gelukkig komt de chauffeur snel aangelopen om het voertuig te verplaatsen. Hij vermijdt de kosten van € 320 voor het takelen van zijn voertuig, maar de GAS-boete van € 116 moet hij wél betalen. Tijdens de controles op de lokale wegen rond Gent en Sint-Niklaas valt het de agenten op dat veel chauffeurs de baan op gaan zonder geldige documenten. De boete is niet mals en kan oplopen tot duizenden euro’s en soms krijgen chauffeurs zelfs een wekenlang rijverbod. Zo krijgen enkele studenten die zonder geldig keuringsbewijs rondrijden een boete van maar liefst € 150. Ook een jonge chauffeur die het verkeer onveilig maakt zonder gordel en rijbewijs krijgt een boete van € 116 en moet prompt zijn auto achterlaten.

GSM gebruik achter het stuur

Wist je dat één op de drie chauffeurs zijn of haar gsm gebruikt tijdens het rijden? Dat zien we in de aflevering van Alloo bij de verkeerspolitie van donderdag 18 november. Vanaf 2022 zullen slimme camera’s het gevaarlijk rijgedrag registreren. De chauffeurs die vandaag al door de verkeerspolitie op heterdaad betrapt worden, hebben steevast een uitleg klaar. “Ik wou net naar het Thais restaurant bellen”, verklaart een chauffeur die tevergeefs de boete van € 116 betwist. “Maar misschien gaan we nu voor frietjes, dat is iets goedkoper.”

Fiets van 3000,- euro gestolen

Verder merken de agenten een Bulgaarse chauffeur op die al een jaar onwettig rondrijdt met een leasewagen en in Gent wordt agent Tony tegengehouden door een verdwaasde passant. “Mijn elektrische fiets van € 3000 is gestolen”, verzucht de man. Luk Alloo reageert verwonderd: “Waar gaat de wereld naartoe, vroeger ging ik naar de cinema en de bibliotheek zonder mijn fiets op slot te doen en na drie uur stond hij er nog.”

Levensgevaarlijk

In de derde aflevering van Alloo bij de Verkeerspolitie zien we een aantal levensgevaarlijke situaties op de lokale wegen in Gent. Tijdens een anonieme controle zetten de agenten ondernemer Patriek aan de kant. In zijn aanhangwagen liggen zestig houten planken los op elkaar gestapeld. “Levensgevaarlijk!”, zegt agent Roderick. “Alles wat je mee hebt, moet vastliggen. Als je moet remmen, vliegt alles in het rond en kan je mensen verwonden.” Patriek krijgt dus een flinke boete van 116 euro én hij moet de planken vastleggen voor vertrek. In vijf minuten is de klus geklaard met hulp van Luk Alloo. “Jij bent een werker hé Luk!”, lacht Patriek.

Verder krijgt Luk Alloo te maken met een chauffeur die door het rood rijdt. De man krijgt een boete van 174 euro. “Voor mij was het groen”, reageert de chauffeur ontgoocheld. Aan Gent Zuid merken de Draken, de Gentse politieagenten op de fiets, een chauffeur op die belt achter het stuur. “Het was voor het werk”, probeert hij nog. “Dat kost mij 116 euro. Dom van mij.”

Snelheidscontrole

In de tweede aflevering van Alloo bij de Verkeerspolitie zien we dat enkele chauffeurs tegen de lamp lopen tijdens een controleactie ‘snelheid met interceptie’. Politieagent Chris is kordaat: “Ze geven hier serieus gas. 1 op 5 chauffeurs rijdt hier te snel. Maar de snelheidsduivels worden door onze motoragenten onverbiddelijk langs de kant gezet.” De chauffeur van een BMW wordt tegengehouden: hij reed 129 kilometer per uur daar waar 90 is toegestaan. Het wordt zijn allereerste boete en die is niet min: hij mag 179 euro ophoesten. Een andere automobilist reed 132 kilometer per uur en moet ter plaatse 197 euro betalen. “Ik was verstrooid”, geeft de chauffeur toe. “Ik wilde een tweedehands radiator kopen in Brussel en moest snel in de winkel zijn. Het wordt dus een dure radiator…”

Vrachtwagen uit de bocht

Verder krijgt Luk Alloo te maken met een chauffeur die positief blaast en zijn rijbewijs moet inleveren. In Sint-Denijs-Westrem vliegt een grote vrachtwagen uit de bocht en blijft gekanteld liggen op de R4. Het duurt 6 uur alvorens de binnenring opnieuw vrijgemaakt is. Een andere truckchauffeur vergat zijn lading af te dekken. De boete bedraagt 350 euro. “Ik ben het vergeten”, zegt chauffeur Dimitri. “Ik zal niet liegen: ik was te laks. Verdorie, ik heb alle afleveringen van ‘Alloo en de politie’ gezien en nu overkomt mij dit. Ik heb nog nooit zo’n zware boete gehad!”, klinkt het sip.

Dodelijk verkeersongeval

Maar het blijven toch de kleine verhalen achter de chauffeur die Alloo het meeste beroeren. Tijdens een interventie ‘zwaar vervoer’ wordt truckchauffeur Victor berispt omdat hij zijn rij – en rusttijden niet heeft gerespecteerd. Hij reed 37 minuten te lang en moet een minnelijke schikking betalen. In het mobiel politielokaal doet hij zijn levensverhaal: “Ik rij al 20 jaar met de vrachtwagen en dit is pas mijn vierde boete. Mijn job stresseert mij en mij ontspannen door eens uit te gaan, dat doe ik niet meer. Zelf drink ik niet meer. Ik heb vroeger een zwaar ongeval gehad na een nachtje stappen waarbij mijn broer verongelukt is. Dat laat mij niet meer los.”

Op de vlucht voor de politie

Verder krijgt Luk Alloo te maken met foutief geparkeerde wagens, geïrriteerde chauffeurs en snelheidsduivels. Zo wordt motorrijder Johnny tegen een snelheid van 75 km per uur geflitst in een zone 50. Hij wordt door de politie aan de kant gezet. “Ik kon nog net op de rem gaan staan en daarom was het nog maar 75 km per uur. Tijdens een politieactie ben ik al één keer gevlucht. Ze hebben mij achtervolgd en mijn nummerplaat helaas opgeschreven. Dat heeft mij 800 euro gekost. Dat was een gekke reflex”, geeft Johnny toe. “Het is lang geleden dat ik nog beboet ben geweest nu.”

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland, Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

14 oktober 2021 /