Interrogation: true crime reeks waarbij je zelf detective bent op Canvas

De experimentele true crime reeks Interrogation is vanaf vanavond – woensdag 13 oktober – in blokken van twee afleveringen om 22.00 uur op Canvas te kijken. Daarna is de reeks – waarbij je zelf als het ware een detective wordt – meteen integraal op VRT NU te kijken. Ontdek alles over het verhaal en de cast van Interrogation.

Interrogation

Interrogation is een fascinerende en experimentele fictiereeks van CBS over de waargebeurde zaak Fisher: in 1983 wordt de 17-jarige Eric Fisher (Kyle Gallner) tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn moeder Mary. Ruim 20 jaar later wordt de zaak opnieuw onderzocht omdat er twijfels zijn gerezen over de aanpak van detective David Russell (Peter Sarsgaard) destijds. Elke aflevering van de tiendelige reeks bestaat uit een ondervraging van een van de betrokkenen, zowel tijdens de originele recherche in de jaren ’80 als tijdens het heropende onderzoek in de jaren 2000.

Bepaal zelf volgorde waarop je kijkt

Je kan de serie lineair bekijken (op Canvas), maar ze is zo opgevat dat je de afleveringen 2 tot 9 ook kan bekijken in de volgorde die je zelf bepaalt (dat kan op VRT NU). Zo kan je zelf in de rol van onderzoeker kruipen en kiezen welke getuigen of betrokkenen je eerst wil horen en zien om op basis daarvan je eigen oordeel te vormen. In totaal zijn er tien afleveringen. Het is wel belangrijk om de eerste aflevering van Interrogation ook echt als eerste te kijken; dat geldt ook voor de laatste. Maar verder pak jij het aan, zoals jij dat zou doen als je detective zou zijn.

De serie is bij Amazon op dvd verkrijgbaar.

Verhaal Interrogation

Maart 1983. Mary Fisher (Joanna Going) wordt dood aangetroffen in haar woning in de buurt van Los Angeles. Ze is met veel geweld om het leven gebracht. De verdenking valt al snel op haar 17-jarige adoptiezoon Eric (Kyle Gallner), een jonge nietsnut met een drugsverslaving en slechte vrienden. De zelfingenomen politiedetective David Russell (Peter Sarsgaard) zegt dat hij de tiener ‘tegen de middag’ tot bekentenissen zal dwingen. Dat gebeurt niet, maar Eric Fisher wordt een jaar later wel tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Toch blijft Fisher ontkennen dat hij zijn moeder heeft vermoord en hij krijgt daarbij de steun van zijn vader, advocaat Henry Fisher (David Strathairn). Twintig jaar later groeien er ook bij politie en gerecht twijfels over het oorspronkelijke onderzoek en bewijsmateriaal. Ze heropenen de zaak.

Cast Interrogation

In de cast van Interrogation komen we tal van acteurs tegen, die al in bekende series en films hebben gespeeld. Denk aan Joanna Going, Kyle Gallner, Peter Sarsgaard en David Strathairn. Joanna Going ken je bijvoorbeeld van Kingdom en House of Cards. Kyle Gallner speelde in Smallville en CSI: NY. Peter Smarsgaard had rollen in The Man in the Iron Mask en Boys don’t Cry. David Strathairn zag je bijvoorbeeld in Nomadland.

Canvas zendt tal van spannende reeksen uit dit najaar, denk aan Exit en Outlier.

Cold Case

Elk van de tien afleveringen focust op een specifieke ondervraging of confrontatie in de zaak Fisher, zowel uit het eerste onderzoek in de jaren ’80, als tijdens Fishers verblijf in de gevangenis in de jaren daarna en het nieuwe onderzoek twintig jaar later. Zo is er de eerste ondervraging van Eric Fisher door David Russel in 1983, maar ook het gesprek dat Fisher in 2003 heeft met interne onderzoeker Sgt. Ian Lynch (Vincent D’Onofrio, Men in Black), die op zoek is naar onregelmatigheden in het originele onderzoek. Er is de confrontatie van Fisher met gerechtspsychologe Marjorie Thompson (1984), met zijn vader Henry (1993) en met privédetective Charlie Shannon (1996), die hij inhuurt om nieuwe informatie op te sporen in zijn voordeel. Daarnaast ook diverse ondervragingen van kennissen en vrienden van Eric Fischer.

Verschillende perspectieven

Die gesprekken en getuigenissen geven de makers ook de kans om de besproken gebeurtenissen in beeld te brengen. Zo krijgen we als kijkers inzicht in het leven van Fisher en de andere betrokkenen. Zowel in de periode van de moord en in de jaren ervoor en daarna. Vaak gaat het om dezelfde gebeurtenissen, maar dan vanuit een ander perspectief verteld. De ene keer krijgen we het verhaal van een ontaarde moeder die haar zoon bijna naar drugsmisbruik dreef. De andere keer dat van een meeloper die door foute vrienden op het slechte pad raakte. Of dat van een inefficiënte en bureaucratische politie en justitie, waardoor gewone mensen geen schijn van een kans hebben op gerechtigheid. De onaantastbare en eigengereide politieman David Russel is daar een toonbeeld van. Ook het harde gevangenisleven komt uitgebreid aan bod.

Waargebeurde verhaal Bruce Lisker

Interrogation is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Bruce Lisker. Hij werd in 1983 op 17-jarige leeftijd veroordeeld tot levenslang voor de moord op zijn adoptiemoeder. De familie Lesker woonde net als de Fishers in Interrogation in een voorstad van Los Angeles. Lisker zat meer dan 26 jaar in diverse jeugdinstellingen en gevangenissen. In 2009 kwam hij weer vrij nadat een nieuw onderzoek had uitgewezen dat hij was veroordeeld na ‘inefficiënte verdediging’ en op basis van valse bewijzen.

Politie en justitie in Los Angeles hadden in de jaren ’80 en ’90 een bedenkelijke reputatie. Dat bleek onder meer in de zaak Rodney King, een zwarte man die zwaar werd mishandeld door politiemensen en in die zin een soort voorloper was van George Floyd. De zaak King en de beroering die ze bij de zwarte bevolking en ook in de gevangenissen veroorzaakte, komt ook aan bod in Interrogation.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

13 oktober 2021 /