Steenrijk Straatarm België op NET5 met deze deelnemers

Steenrijk Straatarm België seizoen 2 werd in september 2021 uitgezonden op VTM; nu zijn de afleveringen iedere woensdagavond om 21.30 uur in Nederland te kijken op Net5. Op Kijk.nl kun je zowel de aflevering uit seizoen 1, als seizoen 2 van Steenrijk Straatarm België terugkijken. Maak in dit artikel kennis met de deelnemers.

Steenrijk Straatarm

De 10% meest gefortuneerde Belgische huishoudens bezitten bijna evenveel als de overige 90%. In Steenrijk Straatarm (dat op dit moment ook weer een nieuwe Nederlandse editie heeft) ruilen een gefortuneerd gezin en een gezin met een veel krapper budget een weekend lang hun huis, budget en leven. De ene familie proeft van het luxeleven, terwijl de andere plots creatief moet omspringen met beperkte middelen. De gezinnen bieden een unieke inkijk in hun leven, delen hun ervaringen en praten open over de uiteenlopende financiële situatie waarin ze zitten. Vaak leren beide gezinnen ook een belangrijke les: de ouders in het rijke gezin beseffen bijvoorbeeld dat ze te weinig tijd maken voor hun kinderen of hen te hard verwennen, terwijl het arme gezin beseft hoe hecht hun gezin is.

Familie Mallants

In de vijfde aflevering van ‘Steenrijk Straatarm’ maken we kennis met de familie Mallants uit Lommel. Mama Elly runt een imposante interieurzaak en vader Kristof verkoopt Spaans vastgoed vanuit hun poolhouse. Ook zonen Andres en Thibeau staan aan het begin van een veelbelovende ondernemerscarrière.

Familie Lenaerts

Het gezin wisselt drie dagen van leven, huis en budget met de familie Lenaerts uit Koersel, die rondkomt met een budget van slechts 38 euro. Alleenstaande moeder Katia en haar kinderen Emily en Tariq krijgen maar liefst 1125 euro om te spenderen aan funshoppen, etentjes en ritjes met de Porsche. 

De familie Mallants botst tijdens een wandeling op een betalend evenement veldrijden. Door hun beperkt budget kunnen ze helaas niet naar binnen. “Normaal gezien gaan we eerst iets drinken en dan naar de koers kijken. Nu moet je over alles nadenken. Je moet jezelf heel veel ontzeggen, dingen die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn”, beseft Kristof.

Peter Schoonjans en Winna Serrano

In aflevering 4 maken we kennis met Peter Schoonjans en zijn vrouw Winna Serrano. Zij wonen met zoon Leonardo in Sint-Martens-Latem. Inderdaad de plek die je kent van Latem Leven. Peter Schoonjans en Winna Serrano kun je ook kennen als het artistieke duo SerranoSchoonjanS. Ze hebben in Sint-Martens-Latem een succesvolle kunstgalerie, waar je veel vrolijk gekleurde schilderijen en beelden ziet. Denk bijvoorbeeld aan hun Companionbear. Die wordt ook wel ‘the world’s most exclusive teddybear’ genoemd. SerranoSchoonjanS exposeerden al in Miami werkten in opdracht voor Rolls-Royce en mogen o.a. voormalig First Lady Michelle Obama tot hun klanten rekenen.

Familie Verbaenen

Het gezin Verbaenen is de gelukkige die drie dagen van leven, van huis en van budget mag ruilen met Peter Schoonjans en Winna Serrano. Mama Veerle, papa Marc en hun dochters Vita en Viëna Verbaenen zitten sinds een jaar in collectieve schuldbemiddeling. Het gezin leeft nu van 200 euro per week. Bij de wissel krijgen ze een budget van 1200 euro voor 3 dagen. Voor het eerst in lange tijd kan er nog eens in een speelgoedwinkel geshopt worden zonder naar de prijzen te moeten kijken. En dat is nieuw voor de meisjes, want ze zijn het gewoon om zuinig te moeten leven. Mama Veerle moet hen overhalen om deze keer écht wel te kiezen waar ze zin in hebben.

Familie Xavier Debaere

In aflevering 3 maken we kennis met Xavier Debaere. Hij woont samen met plusmama An Verstraete en de twee kinderen Louis en Olivier in het West-Vlaamse Wingene. Hun luxe wordt betaald door het succesvolle opleidingsbedrijf dat ze samen oprichtten. Xavier Debaere en An Verstraete zijn namelijk de oprichters en businesscoaches van Businesslab, de businesstraining in Vlaanderen voor kleine ondernemingen. Xavier Debaere behoort tot de best betaalde sprekers in Vlaanderen lees ik op de website van Businesslab.

Gezin Ronny Meys

In Oostmalle woont de alleenstaande vader Ronny Meys met zijn hond Max. Om de week komen zijn zonen Yulian en Killian bij hem logeren. Het leven van Ronny nam een paar jaar geleden een drastische wending toen een zeldzame spierziekte bij hem werd vastgesteld. Hij heeft ondertussen al 15 rugoperaties moeten ondergaan en leeft van een invaliditeitsuitkering. Ronny heeft ook een schuld tussen de 12.000 en 15.000 euro en zijn volledig inkomen wordt nu beheerd door het Sociaal Huis van Malle.

Besef

Bij de wissel wordt ook het beschikbaar budget ontdekt: Ronny en zijn zonen krijgen 1.400 euro tegenover 55 euro voor het gezin Debaere, een hele uitdaging. Wanneer ze inkopen gaan doen, let de familie dan ook op de prijs van alles wat in hun winkelkar wordt geplaatst. Aan de kassa wordt het spannend, maar de rekening bedraagt 44,87 euro en An beseft: “Nu kan je zeggen: we hebben maar 45 euro uitgegeven aan voeding, maar je kan ook zeggen: we hebben nog maar 10 euro over voor de rest van het weekend.”

Heidi Delen en Davina Cohen

Moeder en dochter Heidi Delen (50) en Davina Cohen (21) uit Schilde waren te zien in de tweede aflevering van Steenrijk Straatarm België seizoen 2. Al zouden ze zichzelf niet ‘steenrijk’ noemen. ‘eerder middenklasse’, zegt dochter Davina tegen HLN. Heidi Delen is schrijfster en therapeute. Davina Cohen heeft als bloemendesigner het bedrijf Tout En Fleurs.

Gezin Nacha Peeters

Heidi Delen en Davina Cohen ruilden van leven met de alleenstaande mama Nacha Peeters (38) uit Reet. Zij heeft twee zoontjes en een oudere dochter. Zij zei: “Ik zit vaak in het donker thuis, omdat elektriciteit geld kost.” De beide gezinnen hebben nog altijd veel contact.

Familie Gillias

De eerste aflevering van Steenrijk Straatarm België start bij de volgende deelnemers: de familie Gillias in Kontich (Antwerpen). Het is de thuis van een nieuw samengesteld gezin met drie inwonende kinderen dat alles heeft, waaronder 8 wc’s. Ludovic Gillias en Pascale Wils kwamen in 2018 al eens in het nieuws, omdat ze in een paar dagen een wijnkelder onder je living kunnen bouwen. Dat doen Ludovic Gillias en Pascale Wils met hun bedrijf Vinotilus.

Familie Frans

Zestig kilometer verderop in Turnhout staat de rijwoning van de familie Frans, een gezin van vijf met financiële problemen dat van het OCMW een tijdelijk huis bewoont… met slechts één toilet. De wedde van Rob Frans (1.700 euro) gaat rechtstreeks naar de schuldbemiddeling. Het gezin moet rondkomen met het salaris van Elke en dat bedraagt 900 euro.

1250,- euro vs 63 euro

Wanneer beide families van huis wisselen, ontdekken ze het te besteden budget voor de komende drie dagen. Rob en Elke krijgen 1.250 euro ter beschikking, een gigantisch bedrag voor het koppel. Aan de andere kant ontdekt de familie Gillias hun budget van… 63 euro. Hun zoon Reyno verjaart ‘s anderendaags en hij beseft al snel: “Voor een taart is er al geen geld, voor een cadeautje zeker ook niet. Het is wat het is…” maar het is toch slikken voor de bijna 19-jarige. Opent de life swap hun ogen? Liggen hun levens echt zo ver uit elkaar? Of blijken ze meer gemeen te hebben dan ze oorspronkelijk dachten?

Steenrijk Straatarm België kijken

De afleveringen van Steenrijk Straatarm België zijn nu in Nederland te kijken op Net5 en op Kijk.nl. Op Kijk.nl staat ook het eerste seizoen van Steenrijk Straatarm België. In Vlaanderen wordt Steenrijk Straatarm niet meer aangeboden; eerder stonden de afleveringen uit het tweede seizoen op VTM Go. wil je vanuit België de afleveringen toch terugkijken, dan kan dat via Kijk.nl. Hij geeft dan aan ‘Mogelijk is deze niet meer beschikbaar, wordt de browser niet ondersteund of kijk je vanuit het buitenland’. Dit omzeil je door een VPN Verbinding te gebruiken, die je op Nederland zet. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld die van VPN Nederland, maar je kunt ook kiezen voor NordVPN.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 september 2021 /