Hoe pak je je leven op na een terroristische aanslag?

Hoe pak je je leven op na een terroristische aanslag? Die vraag wordt in Telefacts voorgelegd aan slachtoffers en nabestaanden van verschillende terroristische aanslagen. Te kijken vandaag – zondag 19 september – om 22.40 uur bij VTM.

Terroristische aanslagen

20 jaar na de aanslagen van 9/11 werd er de voorbije week uitgebreid stilgestaan bij de slachtoffers én degenen die overleefden. Sinds die tijd zijn er in de hele wereld meer dan 13.000 terroristische aanslagen gepleegd. Daarbij zijn meer dan 316.000 doden gevallen en meer dan 434.000 gewonden. Hoe pak je je leven op na zo’n terroristische aanslag?

Slachtoffers en nabestaanden

De slachtoffers van terroristische aanslagen kampen vaak met lichamelijke letsels, maar ze hebben ook mentale kwetsuren opgelopen. Ze rouwen om een partner, verloren hun job of hun huis en hebben angstaanvallen… En toch moeten ze hun leven weer op de rails krijgen. Hoe doen ze dat? Enkele slachtoffers en nabestaanden van terroristische aanslagen in Bataclan, Maalbeek, luchthaven Zaventem en New York vertellen dat nu in Telefacts.

Boekentips

Over je leven oppakken na aanslagen zijn ook verschillende boeken verschenen. Denk bijvoorbeeld over Na de Bataclan, waarin Georges Salines en Azdyne Aminour hun verhaal delen. De zoon van de ene vader pleegde de aanslag, de dochter van de ander kwam om het leven. Nidhi Chaphekar schreef het boek Herboren; hoe ik terugvocht na de terroristische aanslag in Brussel. Maar denk ook aan Bommen in Brussel en Weggeblazen door de bom (Karen Northshield); het aangrijpende gevecht van een vrouw die de aanslagen in Brussel overleefde. Politiecommissaris Christian De Coninck – die belast was met de communicatie en relaties met de pers en naar metrostation Maalbeek werd gestuurd na de bomaanslag – schreef het boek Die dag heeft Brussel geweend (en ik ook). Of kijk naar 22/3 wij waren daar. Verder volgt er een fictie-serie over de periode na de aanslagen: Lost luggagge met Lara Chedraoui.

Together Stronger

De documentaire werd gemaakt in samenwerking met Together Stronger, een Europees initiatief. Omdat er nog honderden overlevenden van de aanslagen in Brussel wachten op de afronding van hun dossier, zijn ze zelf een donatiecampagne gestart om het hoofd financieel boven water te kunnen houden. 

De afleveringen van Telefacts zijn terug te kijken op VTM Nu. Een aanrader is bijvoorbeeld die over Terroristenjager Lionel.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 september 2021 /