Mohamedou Slahi bij Telefacts | belangrijkste gevangene na 9/11

Telefacts brengt het verhaal van Mohamedou Slahi, de belangrijkste gevangen na de aanslagen van 9/11. Je kunt deze aflevering vanavond – zondag 12 september – bekijken om 23.25 uur bij VTM. Deze is terug te kijken via VTM GO.

Belangrijkste gevangene na aanslagen 9/11

Telefacts brengt het verhaal van Mohamedou Slahi, de belangrijkste gevangene na de aanslagen van 9/11. Volgens de VS is hij de Al Qaeda terrorist die de daders van 9/11 heeft geronseld. Hij kwam terecht in de beruchte gevangenis van Guantánamo Bay. Sidney, de hoofdanaliste die hem op het spoor kwam, is nog steeds 100% overtuigd van zijn schuld. “Hij is heel aangenaam in de omgang. Heel… fijn om mee te praten. En hij kan enorm manipuleren. Het is een genie. Echt wel. Maar hij is precies wat bin Laden verlangde. En hij deed precies wat bin Laden van hem verwachtte. Zo is het gegaan. Drie van de vier kapers, dat is zijn werk. Hij heeft ze ingelijfd”, vertelt Sidney.

De aanslagen op de Twin Towers zijn dit jaar twintig jaar geleden; in dat kader worden / zijn er tal van interessante documentaires en programma’s uitgezonden. Bekijk hier het aanbod van Canvas en voor de Nederlandse kijkers is My 9/11 met Floortje Dessing en Sinan Can, net als de Videoland-documentaire Rudi Dekkers; Achtervolgd door 9/11 een aanrader.

Mohamedou Slahi

Mohamedou Slahi bracht 14 jaar door in de Amerikaanse militaire gevangenis en beweert te zijn gemarteld volgens de ‘speciale ondervragingsprocedure’. “Ze stopten me in de koelkast. Elke nacht weer en ze ketenden me in gebogen houding”, klinkt het bij Mohamedou Slahi. Uiteindelijk moesten de Amerikanen hem in 2016 vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. Een deel van het team dat verantwoordelijk is voor de marteling van Mohamedou Slahi gelooft nog steeds dat hij schuldig is aan de misdaden waarvoor hij gevangen zat, terwijl anderen hun voormalige slachtoffer in een nieuw licht zien. Slahi is nu een vrij man en doet een oproep aan zijn beulen: hij wil hen thuis uitnodigen op de thee, om hen te vergeven. Wil je meer ontdekken over deze man? Lees dan zijn Guantánamo dagboek.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

12 september 2021 /