Telefacts kijkt terug naar 9/11 – 20 jaar na de aanslagen

Telefacts blikt 20 jaar na de aanslagen terug op 9/11 – de uitzending is vanavond (zondag 5 september) om 23.10 uur te kijken bij VTM. Op 11 september is het precies twintig jaar geleden dat twee vliegtuigen zich in de WTC-torens in hartje New York boorden. Eén van de grootste terreurdaden uit onze geschiedenis, waar de aankomende tijd op tv veel bij stil wordt gestaan. Zo kon je vrijdag bij BNNVARA al kijken naar My 9/11 met Sinan Can en Floortje Dessing.

9/11

De aanslagen op de WTC-torens in hartje New York zijn één van de grootste terreurdaden uit onze geschiedenis. Het is een gebeurtenis die onze wereld voorgoed veranderd heeft. Vanavond blikt Telefacts terug op deze ramp op 9/11. In een BBC-reportage vertellen mensen die de aanslagen hebben overleefd én nabestaanden van slachtoffers hoe 9/11 nog elke dag hun leven beheerst.

Op het nippertje ontsnapt

Vanessa Lawrence was aan het werk op de 93ste verdieping van de noordelijke toren, waar het eerste vliegtuig recht in vloog. Ze was net in de lift gestapt om een drankje te gaan halen en ontsnapte zo op het nippertje aan de dood. “Het moment dat ik uit de lift stapte, hoorde ik een enorme knal. Het gebouw trilde en de rook en brokstukken vlogen door de gang. Toen we uit de lift gegooid waren, werd die een vuurbal en stortte die neer”, vertelt Vanessa Lwarence.

Duizenden doden

Duizenden mensen stierven tijdens de aanslagen en ook in de maanden nadien door hun verwondingen en aan ademhalingsproblemen door de enorme stofwolken. De overlevenden zetten hun leven verder, maar de terreur staat tot op vandaag op hun netvlies gebrand. “Er vielen lichamen vlak voor ons neer. Eén vrouw stortte gillend neer. Ze raakte de grond. En toen niks meer”, getuigt één van de overlevenden.

De aankomende tijd volgen er nog meer interessante programma’s over de aanslagen in Amerika. En wat denk je van de documentaire over Rudi Dekkers; Achtervolgd door 9/11. Op VlaamsKijken zal ik deze natuurlijk ook aankondigen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 september 2021 /