Prijs van veiligheid tijdens Olympische Spelen in Tokyo

De Olympische Spelen gaan vrijdag 23 juli officieel van start in Tokyo. Er werd maar liefst 1 miljard gespendeerd aan verregaande veiligheidsmaatregelen. Dat is het hoogste bedrag ooit dat aan veiligheid werd uitgegeven in de geschiedenis van de Olympische Spelen. Telefacts Zomer gaat op onderzoek uit… Op donderdag 22 juli om 23.15 uur te kijken bij VTM en VTM GO.

Liefhebber van de Olympische Spelen? Kijk dan ook de documentaires over Ann Wauters en Keet Oldenbeuving (SkateKeet).

Veiligheid tijdens Olympische Spelen

Veiligheid is deze editie dan ook belangrijker dan ooit. Iedereen – van atleten tot personeel – moet de coronamaatregelen naleven. Maar ook natuurgeweld, zoals aardbevingen, tyfoons en hittegolven, liggen op de loer. Telefacts Zomer zoekt uit hoe Japan zich jarenlang minutieus heeft voorbereid. 

Tokyo: The World’s Safest City

Het land werkte de afgelopen jaren voortdurend aan de ontwikkeling van op artificiële intelligentie (AI) gebaseerde noodhulpsystemen. Deze innovaties zijn bedoeld om Tokyo de titel van ‘The World’s Safest City’ te bezorgen. Japan lijkt daarmee in de voetsporen van buurland China te treden. Daar brengen bewakingscamera’s het land volledig in beeld. De generatie die ermee opgegroeid is, vindt de voordelen groter dan de nadelen.

Professor Tajia (Waseda Universiteit)

Maar dat ligt anders voor professor Tajima die doceert aan de prestigieuze Waseda Universiteit in het hartje van Tokyo. Hij kaart het gebrek aan wetgeving en openheid rond de nieuwe bewakingstechnologie aan: “Je moet je afvragen waar die beelden naartoe gaan en wat er vervolgens mee gebeurt. Niemand weet of die beelden gemanipuleerd worden en of die in een andere context geplaatst worden. Je kan helemaal niet gerust zijn”, vertelt Professor Tajima in Telefacts Zomer.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

21 juli 2021 /