Hunebed Highway N34 | de Route 66 van Drenthe

Carrie ten Napel volgt in Op weg in vier afleveringen de Hunebed Highway N34 of te wel de Route 66 van Drenthe. Ook bezoekt ze de naastgelegen hunebedden, historische dorpen en natuurgebieden. Vanaf 6 augustus kun je elke vrijdag rond 19.20 uur bij MAX op NPO2 kijken naar de herhalingen van deze reeks.

Evert ten Napel

Wat Op weg: Hunebed Highway extra bijzonder maakt, is dat Carrie ten Napel iedere aflevering ook met haar vader Evert ten Napel op stap gaat. Samen gaan ze naar de plekken in Drenthe die voor hem belangrijk zijn (geweest). De voetbalcommentator is namelijk geboren Drentenaar.

Turfsteken

In de eerste aflevering staan veen en turf in Zuidoost Drenthe centraal. Carrie ten Napel gaat naar het natuurgebied waar het laatste ‘levende’ veen te vinden is. Daar mag ze turfsteken met de 83-jarige Herman, de enige nog actieve turfsteker. Met haar vader gaat Carrie naar Klazienaveen, naar de bakkerij waar Evert ten Napel opgroeide en waar ze samen herinneringen ophalen. Een prachtige herfstwandeling brengt Carrie bij een van de oudste hunebedden. Daar hoort ze over het ontstaan en het belang van deze bijzondere bouwwerken.

Zandgebied: oudste dorpen van Drenthe

Carrie ten Napel vervolgt haar route richting het Zandgebied, waar de oudste gemeenschappen en dorpen van Drenthe te vinden zijn. Ze wandelt door de esdorpen en loopt langs het enige kasteel van de provincie. Evert heeft een verrassing voor Carrie, die alles te maken heeft met het koesteren van de Drentse cultuur. En tot slot mag ook in deze aflevering een wandeling naar een hunebed niet ontbreken.

Hondsrug

De N34 loopt grotendeels door het Hondsrug-gebied. In de derde aflevering ontdekt Carrie meer over deze Hondsrug en de ijstijden die aan het ontstaan vooraf gingen. Met vader Evert ten Napel gaat Carrie naar Haantjeduin, het hoogste punt van de Hondsrug. Ook neemt Evert haar mee naar het Rensenpark, de vroegere dierentuin van Emmen. En zoals elke aflevering gaat Carrie ook deze uitzending langs bij een hunebed. In Zuidlaren, bij het molenmuseum, neemt Carrie ten Napel een kijkje bij de ambachtelijke houtzagerij. Tot slot mag ze kanoën over de Hunze, tot een aantal jaar geleden een grauwe sloot, maar nu een prachtig meanderend riviertje.

Strubben Kniphorstbosch

In de laatste aflevering van Op weg: Hunebed Highway is Carrie ten Napel in de kop van Drenthe. Ze gaat de heide op met Marianne en haar Drentse heideschapen. Wandelend door één van de nationale parken van Drenthe ontdekt ze hoe rustig en stil het nog kan zijn en wat er zo speciaal is aan het Drentse heideschaap. En uiteraard staat er weer een bezoekje aan een hunebed gepland. Verder gaat Carrie langs bij het klompenmuseum, daar ziet ze hoeveel werk het is om nog handmatig klompen te maken. Evert ten Napel neemt Carrie mee naar Grolloo, het dorp van Cuby & The Blizzards. Tot slot mag Carrie naar het Strubben Kniphorstbosch, het enige archeologische reservaat van Nederland.

Hunebed Highway

De N34 tussen Coevorden en Zuidlaren staat algemeen bekend als de Hunebed Highway N34. Een bijzonder stuk van een provinciale weg in Drenthe. Van de 52 hunebedden in Drenthe zijn er namelijk maar liefst 47 langs deze weg te vinden.

Foto: Elvin Boer/MAX

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 juli 2021 /