Wandelhart met Harm Edens en Joris Linssen

Wandelhart met Harm Edens en Joris Linssen is hét wandelprogramma van deze zomer. Gemaakt door Omroep Gelderland en KRO-NCRV, die eigenlijk beide druk zouden zijn met de Vierdaagse. De presentatoren zijn nu zelf door de provincie Gelderland gelopen en tekenen de mooiste verhalen op over gastvrijheid, pijn en verbroedering.

Harm Edens en Joris Linssen

Het is de tweede zomer op rij dat er geen Vierdaagse plaatsvindt. Toch willen Harm Edens en Joris Linssen mensen motiveren om te (blijven) wandelen. Ze gaan de uitdaging aan om de hele provincie te doorkruisen. Harm start in Spijk (de Betuwe) en Joris in Winterswijk (de Achterhoek). In de wandelweek lopen ze elkaar tegemoet. In vijf gevarieerde etappes trekken ze door de mooiste Gelderse streken, van Coulisselandschap, via bos, hei en rivier, naar de fruitbomen van de Betuwe. Halverwege de week ontmoeten Joris Linssen en Harm Edens elkaar in Nijmegen en delen zij hun bijzondere ervaringen.

Wist je dat Harm Edens recent het boek ‘Volkomen onnatuurlijk gedrag – de erfenissen van mijn jeugd‘ heeft geschreven? Hij vertelt over hoe het is om op te groeien op een plek die niet als zijn thuis voelde.

Vierdaagse-gevoel

Het Vierdaagse-gevoel is onbeschrijfelijk. Jaar na jaar meelopen, elkaar er doorheen slepen. Onderdompelen in een week vol wandelroes. Wat zal die sfeer in de derde week van juli in Nijmegen en omsteken gemist worden. Omroep Gelderland en KRO-NCRV vinden het belangrijk om wandelaars via dit programma alsnog samen te brengen, te verbinden en te laten zien wat er tijdens de traditionele week van de Vierdaagse wél mogelijk is. In Wandelhart staan daarom iedere avond thema’s centraal die onlosmakelijk verbonden zijn met het wandelevenement. Want al lopen ze dit jaar een alternatieve route, Harm Edens en Joris Linssen gaan actief op zoek naar verhalen over saamhorigheid, doorzettingsvermogen, afzien en beloning.

Sportievelingen

In de eerste aflevering van Wandelhart start Harm Edens in Spijk (De Betuwe) en Joris Linssen aan de andere kant van Gelderland, in Winterswijk. Op deze eerste dag van hun tocht dwars door Gelderland treffen ze een aantal getrainde wandelaars. Harm verlaat de slingerende Linge en loopt een tijd mee met pelgrim Sandra. Haar liefde voor wandelen ontstond tijdens het trainen voor de Vierdaagse. Ze loopt in haar eentje pelgrimstochten van 2000 kilometer. Onderweg naar Lourdes en Santiago de Compostella ontdekte ze dat ze op het leven mag vertrouwen. “Vertrouwen dat het goed komt, dat je onderdak vindt.”

Joris ontmoet in de Achterhoek veteraan Ronald van Dort. Hij verloor op missie in Afghanistan beide benen. Sindsdien gaat hij door het leven in een rolstoel. Opgeven is geen optie: “Alles kan, als je maar wilt.” Fanatiek is Ronald zeker, in 2018 wist hij de Vierdaagse in recordtempo af te leggen. Zijn droom is twaalf keer de Vierdaagse te rollen. “Het twaalfde kruisje is het allermooiste.”

Wist je dat ik de Vierdaagse ook drie keer heb gelopen?

Gastvrije streken

Joris Linssen wandelt inmiddels tussen Zutphen en Doetinchem. Op de dijk langs de IJssel treft hij vlogger Aziz in actie. Aziz startte in coronatijd met 10.000 stappen per dag, omdat de coronakilo’s eraan vlogen. Hij vlogt nu dagelijks om jongeren te motiveren meer in beweging te komen. Harm Edens heeft op dag 2 het Limespad bereikt. De oude noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Het is dus niet vreemd dat je in Opheusden zomaar een Romeinse wachttoren tegenkomt, een passieproject van timmerman Henk Brienissen. Alsof het weer een beetje 2000 jaar geleden is.

Een stuk verderop, in het Wageningse bos zoekt Harm het avontuur op met de dynamische Selfa Verlaat. Zij geeft het wandelen een hele nieuwe dimensie door de hele dag op blote voeten te lopen. Harm ziet het met afgrijzen aan. Wandelen op blote voeten, Harm vindt het afschuwelijk. Dit heeft ook te maken met zijn overgevoelige voetzolen, bekent hij. Maar zal hij zich toch laten verleiden om in het bos wortels, gruis en stronken te trotseren? Joris sluit de dag in stijl af met gitaar en bij het kampvuur. Met zanger en zoon van de Achterhoek Hans Keuper bezingt hij het leven in onvervalst dialect.

Saamhorigheid

De dag van de ontmoeting. Joris Linssen en Harm Edens lopen van Oost naar West, en van West naar Oost, dwars door Gelderland. Vandaag ontmoeten ze elkaar in Nijmegen, hartje Vierdaagseland. Voor Harm een thuiswedstrijd, maar Joris bijt voor het eerst zijn kuiten stuk op de beroemde Zevenheuvelenweg. Het intermezzo in Nijmegen duurt maar kort, want ze moeten door. Joris treft een prachtige kudde konikpaarden in de Uiterwaardenpark Meinerswijk. Hij hoopt vandaag Arnhem te halen.

Harm zet de pas erin richting Groesbeek. Hij bezoekt de Canadese militaire begraafplaats waar Saskia Peters en andere vrijwilligers van Faces to Graves alles doen om de gesneuvelde soldaten een gezicht te geven door hun geschiedenis te achterhalen. Zo heeft Saskia de door haar familie geadopteerde soldaat Matheson een foto kunnen achterhalen en hem een voornaam kunnen geven: Ivan Fowler. 

Pijn

Gelderland is de grootste provincie van Nederland en de kilometers beginnen te tellen. Mooie ontmoetingen, in het decor van bos, hei en rivier slepen hen erdoorheen. Joris Linssen loopt langs de Nederrijn, in het achterland van Arnhem. Hij ontmoet daar Sabine Jansen. Jarenlang pleegde ze roofbouw op haar lichaam, totdat ze volledig instortte. Ze kon letterlijk niet meer op haar benen staan. Met een enorme drive besloot ze weer fit te worden. Ze liep stapje voor stapje van lantaarnpaal naar lantaarnpaal. Maar het lukte haar, en ze besloot wandelcoach te worden.

Harm Edens (die je natuurlijk kent als presentator van 10 voor Taal en Dit Was Het Nieuws) heeft de Achterhoek bereikt en scoort alvast een paar gladiolen bij boer Jos Sloot. Nu hij toch in de buurt is, drinkt hij aan de IJssel een kop koffie bij misschien wel de leukste kroegbaas van Nederland: Gerrit Heezen.

Finish

Dag 5. Het einde is in zicht. Na 4 etappes is Joris Linssen in de Betuwe aangekomen, hij treft het want  de kersenpluk  is in volle gang. Joris loopt verder langs de Linge en ziet bij kasteel Heukelum niemand minder dan zanger Tim Knol aankomen. Als iemand weet hoeveel voldoening een flinke wandeltocht geeft is het wel de sympathieke singer-songwriter Tim. Hij wandelde zich fit, en verloor tientalen kilo’s door elke dag op pad te gaan. Twee passies komen bij elkaar. Tim organiseert nu wandeltochten mét muziek.

Ook Harm Edens ruikt de finish, hij loopt door het eeuwenoude Coulissenlandschap van Oost-Nederland. Harm heeft een bijzondere ontmoeting met Damian Piekaar, die alle acht kastelen van Vorden wist te bouwen. Van papier en karton. Damian woont tegenover kasteel Hackfort en de inspiratie was dus niet ver weg toen hij tijdens de coronacrisis ineens heel veel tijd had.

Corona reed ook Martien Jansen in de wielen. Hij wacht al twee jaar om zijn 50e vierdaagse (!) te kunnen lopen. Of hem dat volgend jaar nog gaat lukken is de vraag, want zijn gezondheid begint hem parten te spelen, maar Harm zou Harm niet zijn als hij Martien een hart onder de riem steekt en zo alsnog de 50 rond kan worden gemaakt door Martien.

Wandelhart kijken en live volgen

Wandelhart is van maandag 19 t/m vrijdag 23 juli dagelijks te zien om 17.20 uur op TV Gelderland en om 19.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. De live-uitzendingen zijn dagelijks te volgen om 09.00 uur, 12.00 uur en 15.00 uur via TV Gelderland en het YouTube-kanaal van Omroep Gelderland.

Bekijk welke routes Harm en Joris lopen en trek zelf de wandelschoenen aan: de wandelroutes zijn te vinden op www.wandelhart.nl

Foto: Wandelhart – KRO-NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 juli 2021 /