Mantelzorgers trekken aan alarmbel in Pano

“Mantelzorgers worden uitgeperst. Ouders worden veroordeeld tot een levenslange zorgarbeid.” Forse woorden uit de mond van Frank, de papa van Gillian, 27 jaar en ernstig mentaal gehandicapt. Voor Gillian zorgen is een bijzonder zware taak voor Frank, die nooit stopt. Mantelzorgers trekken in Pano aan de alarmbel. “Het gaat niet op om te zeggen dat je het grootste respect hebt voor mantelzorgers, wanneer je ze in de praktijk aan hun lot overlaat.”

Persoonsvolgend budget

Volwassenen met een handicap hebben sinds 2017 in Vlaanderen recht op een persoonsvolgend budget. Maar het geld dat Vlaanderen uittrekt is veel te beperkt om iedereen die er recht op heeft, het budget ook echt uit te betalen. Zo wachten zo’n 20.000 kinderen en volwassenen op hulp, en de wachttijden kunnen oplopen tot 20 jaar. “Het is alsof de overheid zegt, u heeft recht op uw pensioen maar we zien dat er nog mensen zijn die voor u kunnen zorgen, dus u moet wachten tot de overheid meer geld heeft. Ik vraag me dan af wat er met ons landje zou gebeuren”, zegt ook de papa van Janosh, een jongen van 15 met een zware beperking.

Overbelaste mantelzorgers

Pano zocht een aantal van die wachtende mantelzorg-gezinnen op, en onderzoekt grondig deze schrijnende problematiek. Wat zijn de gevolgen van de wachtlijsten voor de overbelaste mantelzorgers? Ouders wijzen met de vingers naar de Vlaamse regering, ook al heeft die 270 miljoen euro extra beloofd deze legislatuur. Ondanks alle politieke beloftes zullen de wachtlijsten tegen 2024 toch met meer dan de helft aangroeien.  

Pano: Wachten Op Zorg, woensdag 23 september, 21u25 op Eén. Deze Pano reportage over mantelzorgers is gemaakt door Goedele Devroy. Eindredactie: Sara van Boxstael en Pascal Seynhaeve. Zelf ben ik altijd erg onder de indruk van de Pano-reportages.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

23 september 2020 /