We Are Fucked (3lab): jongeren doodsbang voor toekomst klimaat

Wat als je doodsbang bent voor de toekomst (van het klimaat). Je ziet het in de korte documentaire We Are Fucked van 3lab. Te zien op zondagavond 18 april om 23.40 uur op NPO3. Daarnaast te kijken via Youtube-kanaal en website van NPO3.

Op het YouTube-kanaal van NPO 3 zijn nog meer interessante programma’s te zien, denk aan: Herres (met Stefano Keizers) , Edelfigurant (met Frank Lammers), maar ook de documentaire Het goddelijke lichaam.

We Are Fucked

In Nederland maken 200.000 jongeren zich zorgen over de ondergang van de wereld en de grote klimaatrampen die ze misschien mee gaan maken. Zij leren van Greta Thunberg dat de wereld vergaat als we zo doorgaan. Klimaatdepressie en eco-anxiety zijn sinds kort officiële diagnoses. Onder deze tieners en twintigers van nu leeft sterk het gevoel dat zij de rotzooi moeten opruimen voor de generaties vóór hen. In de korte documentaire We Are Fucked zien we drie jongeren die hun klimaatzorgen omzetten in actie. Hoe ver gaan ze daarin en hoe eenzaam is hun strijd?

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Robin: Extinction Rebellion

Robin (26) is één van de kartrekkers van actiegroep Extinction Rebellion. Hen strijdt voor een rechtvaardige en schone mode-industrie. Hen gaat in diens blote borsten in de etalage van de H&M staan waar hen zich vastlijmt aan de winkelruit, om aandacht te vragen voor greenwashing van de fast fashion keten.

Mocht je je afvragen waarom we het in de tekst over Robin over hen hebben. Robin identificeert zich als non-binair persoon en wordt daarom graag aangesproken met hen, hun of die.

Melih: Fridays for Future

Melih (16) leeft in twee werelden. Aan de ene kant de wereld van zijn Turkse ouders, zijn vader is klimaatontkenner en bij zijn moeder moet hij vlees eten, en zijn vrienden in Amstelveen. Aan de andere kant de wereld van Fridays for Future. Met zijn vrienden bij dit platform voor scholieren gaat hij naar stakingen en bijeenkomsten. Samen organiseren ze klimaatacties.

Armando: Steekt al zijn tijd in klimaatacties

Armando (21 jaar) ging net als zijn vader en broertje technische bedrijfskunde studeren, maar zag al snel dat de ‘bedrijfskundige manier’ niet de oplossing is voor het klimaatprobleem. Hij stopte zijn studie en sloot zich aan bij Extinction Rebellion. Sindsdien heeft hij menig grote actie georganiseerd. Omdat hij het zo belangrijk vindt dat er iets verandert, steekt Armando al zijn tijd in klimaatacties. Hij werkt zó hard, dat het hem onlangs te veel werd. Lukt het hem om een burn-out voor te blijven?

Documentaire over jongeren en klimaatcrisis

We Are Fucked laat de kijker achter met een dubbel gevoel. Is het wel gezond dat jongeren op deze leeftijd al zó bezig zijn met de klimaatcrisis? Kan je nog wel jong zijn als je je constant druk maakt over de gevolgen van de klimaatcrisis? Of hebben deze jongeren gelijk en zou het niet beter zijn als we de opwarming van de aarde allemaal zo serieus zouden nemen? We Are Fucked is een documentaire over het grootste probleem van deze tijd en de druk die dit op een opgroeiende generatie legt.

Eef Hilgers

Eef Hilgers (1988) richt zich als maker vooral op de invloed die het internet en nieuwe technologieën hebben op onze samenleving en gedrag. Ze studeerde af met Een meisje, jij weet zelf (IDFA 2012, TENT Academy Award 2012) over meisjes die via YouTube actief hun eigen nieuwe identiteit proberen vorm te geven. Ze maakte Lieve k#ttelefoon (IDFA 2014) over de haat liefde verhouding van een puber met haar telefoon, SHAME/FAME over de verhalen achter online viral videos en #pestverhaal over online pesten. De laatste ontving een special mention van de kinderjury tijdens de Berlinale 2019 en werd genomineerd als beste jeugddocumentaire op Cinkekid 2019.

Foto: VPRO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

17 april 2021 /