Ik Vertrek uit Vlaanderen (voor droom in buitenland)

Ik Vertrek uit Vlaanderen is de Vlaamse spin-off van het Nederlandse succesprogramma, dat ook in België erg goed werd bekeken. Die reeks werd natuurlijk al even geleden aangekondigd, maar vanaf vanavond (3 november) kunnen we om 20.45 uur bij VTM 2 ook echt kijken naar de avonturen van Vlaamse gezinnen. Wist je namelijk dat zo’n 35.000 Belgen jaarlijks het land verlaten voor een leven in het buitenland?

Belgen volgen Buitenlandse droom

Er vertrekken dus bijna 100 Belgen per dag naar het buitenland. Minder stress en meer tijd voor het gezin: dat zijn de twee voornaamste redenen om het geluk ergens anders te gaan zoeken. Maar is het gras ook altijd groener aan de overkant? En is het het risico waard? En dan zijn er natuurlijk ook nog zat, waarbij het een droom blijft…

Eén van die Belgen is presentator en tv-maker Staf Coppens. Zijn verhaal kun je hier lezen.

Ik Vertrek uit Vlaanderen

Ik Vertrek uit Vlaanderen volgt verschillende Vlaamse gezinnen, elk met hun eigen droom. Hun weg is vaak met vallen en opstaan, maar wanneer alles tegenzit hebben ze elkaar. Zo trekt onder andere de familie Vlieghe uit Sint-Katelijne-Waver met heel hun hebben en houden richting Frankrijk. En dat kan best letterlijk genomen worden: het gezin verhuist met hun vijf kinderen, negen paarden, drie honden en één vogel. Het koppel wil voortaan vakanties met paarden aanbieden in een oud klooster op een domein van maar liefst 90 hectare.

Familie Vlieghe

“Twijfelaars vertrekken niet. Je kan je hele leven blijven dromen over iets en op een moment kan je zeggen: had ik dat toch maar gedaan. Ergens moet je de ballen aan je lijf hebben om het gewoon te doen. Al denk ik af en toe: wat heb ik mijn gezin aangedaan als dit mislukt?”, aldus mama Niki van familie Vlieghe.

Klooster uit zevende eeuw

Niki en Pieter-Jan Vlieghe leven volgens een strakke planning en de nodige stress. Het gezin kiest er daarom voor om hun woning in Sint-Katelijne-Waver te verlaten en 310 kilometer verder een droomleven te leiden in Saint-Mihiel. Ze verhuizen naar Domaine Saint Christophe, een klooster uit de zevende eeuw op een domein van 90 hectare met een kapel, vijf vakantieappartementen, een manège, zes glamping tenten, een campingwinkel en een restaurant.

Voor de Ik Vertrek-liefhebbers die deze lockdown ook nog wat te lezen zoeken: de boeken van Marelle Boersma zijn een aanrader!

1,5 miljoen euro!

Alles komt neer op maar liefst 1,5 miljoen euro. Dat geld heeft de familie Vlieghe niet en daarom komen ze met de huidige eigenaars overeen om de eerste twee jaar een huurkoop af te lossen. “Ik had nooit gedacht met zo’n bedrag bezig te zijn. Dat is niet realistisch. Maar soms moet je springen, durven en gewoon doen. Als je niks doet, heb je niks”, klinkt het.

Domaine Saint Christophe van Familie Vlieghe uit Ik Vertrek uit Vlaanderen (VTM 2)

Domaine Saint Christophe

Een rot houten dak waardoor het binnenregent, een kapotte tractor waarmee ze het domein zouden moeten onderhouden en de centrale houtkachel die te veel verbruikt: het zit niet mee. Wanneer het niet erger kan, breekt het coronavirus uit in maart en gaat Frankrijk in lockdown. Bestaande boekingen worden geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit en facturen blijven onbetaald. Lukt het de familie Vlieghe om recht te krabbelen en van Domaine Saint Christophe een succes te maken?

Familie Cools in Spanje

In de tweede aflevering van Ik Vertrek uit Vlaanderen verhuizen we mee met de familie Cools uit Emblem. Ze verhuizen naar Mojácar in Spanje om daar een B&B te openen. Voor het fenomenale uitzicht is geen bouwvergunning nodig, maar voor het zwembad wel, waardoor hun droom onder de Spaanse zon al snel uiteen lijkt te spatten.

Verhuizen met 17-jarige zoon

Jonge vijftigers Pascale en Ludwig zoeken al lang naar het ideale moment om de sleur van hun dagelijkse leven in België te doorbreken. “Ik haat dat elke dag hetzelfde is. Het idee om naar het buitenland te gaan komt vooral van mij”, vertelt Pascale. Nu drie van de vier zonen het huis uit zijn, hakken ze de knoop door om samen met hun 17-jarige zoon Louis, hond Cas en kat Prince voor hun Spaanse droom te gaan. Hoewel Pascale en Ludwig al langer spelen met het idee, komt de beslissing voor Louis eerder onverwacht. Hij kijkt er niet echt naar uit om zijn leven en vrienden in België achter te laten. “Als ik 18 zou zijn, zou ik niet meegaan”, klinkt het. 

Familie Cools wil in Mojácar in Spanje B&B ‘Las Brisas’ openen mét zwembad in Ik Vertrek uit Vlaanderen op VTM 2

Bed & Breakfast Las Brisas in Mojácar

Het gezin wil in Mojácar in Spanje B&B ‘Las Brisas’ openen mét zwembad. Bij hun vertrek in België gaan ze er dan ook vanuit dat de vergunning daarvoor wel in orde zou komen. Zonder dat zwart op wit op papier te hebben, vertrekt het gezin met hun hebben en houden naar Spanje.

Alle plannen vallen in het water…

Wanneer Pascale en Ludwig op de oprit van hun nieuwe droomhuis arriveren en alles klaar is voor de verhuis, krijgen ze een telefoontje dat al hun plannen in het water doet vallen. Daar staan ze dan in Spanje: hun jobs opgezegd, hun Emblemse huis verkocht en een geannuleerde, Spaanse aankoop. Het gezin moet dus op zoek naar een tijdelijk onderkomen, want de verhuiswagen met hun inboedel uit België is in aantocht.

‘Dat zou héél dom zijn’

“Het zijn wij die hier staan en niks meer hebben”, reageert Pascale bij het horen van het nieuws. “Wij zijn hier de dikke pineut en wij zitten hier wel met de shit. Je kan niet van ons verwachten dat we een huis kopen waar we plannen mee hebben die misschien toch niet kunnen doorgaan. Dat zou héél dom zijn.”

Moeilijke momentjes-doos

Van hun vrienden kregen Pascale en Ludwig een ‘moeilijke momentjes’-doos. “Daar zitten 9 opdrachten in die we in volgorde moeten uitvoeren wanneer we een moeilijk momentje hebben.” Zal de doos snel geopend worden? Of vindt de familie Cools toch een andere droomwoning om hun B&B uit te baten?

Familie Cools heeft nu Casa Sin Fin

Wie de aflevering van Ik Vertrek uit Vlaanderen met de Familie Cools heeft gezien, weet dat je inmiddels bij deze familie kunt logeren in Casa Sin Fin. Het is een schitterende B&B met een eindeloos uitzicht én – niet onbelangrijk – een heerlijk zwembad. Casa Sin Fin ligt in Bédar (in het Spaanse Andalusië).

Familie Berlanger in Ik Vertrek Vlaanderen - ze gaan naar Frankrijk

Familie Berlanger

In de derde aflevering van Ik Vertrek uit Vlaanderen maken we kennis met de familie Berlanger. ulie, Mario en zoontje Ilyo laten alles achter om in Frankrijk een B&B met drie familiekamers te openen. Al is dat voor Julie met gemengde gevoelens: “Het is moeilijk om mijn ouders en vrienden in België achter te laten, want in Frankrijk is het gewoon terug van nul beginnen. Ik denk vaak: wat doen wij nu? Is dit een droom?”

Gezin snakt naar rust

Julie is diëtiste, Mario verkoper van tegelprofielen en hun vijfjarig zoontje Ilyo een spring-in-‘t-veld die voldoende aandacht nodig heeft. Het gezin woont in de drukke rand rond Brussel en snakt naar rust. “Je staat op met files en gaat ermee slapen. Het leven is ook gewoon heel druk. Het zijn zaken die allemaal meespelen. We zijn op een punt gekomen dat het zowel privé, financieel als professioneel mogelijk was om dé stap te zetten”, vertelt Mario. Die stap brengt de familie Berlanger 930 kilometer zuidelijker, in de kleine Franse gemeente Mourjou. Daar willen ze B&B ‘Comme Chez Moi’ openen.

Zelf verbouwen

Hun huis in België heeft Mario volledig zelf verbouwd, al woog dat zwaar op het gezin. Julie was dag en nacht alleen met de toen pasgeboren Ilyo en was volledig op. Met de aankoop van hun B&B staat het gezin opnieuw voor een verbouwing mét een strakke deadline van vier maanden. En dan doet de lockdown in Frankrijk er nog een schepje bovenop… 

Bed and Breakfast Comme Chez Moi van Familie Berlanger uit Ik Vertrek uit Vlaanderen

B&B Comme Chez Moi

Het koppel dreigt al snel in het oude stramien te vervallen: Julie heeft haar handen vol met Ilyo en Mario verbouwt voor twee. “Ik kan niet eens helpen met de verbouwingen of bijvoorbeeld schilderen. Je kan Ilyo geen half uur alleen laten, want dan is hij sowieso iets aan het uitsteken. Ik voel me precies een babysit. Mochten de grenzen open zijn, dan was ik weg”, klinkt het bij Julie. Verandert de droom van de familie Berlanger om een B&B in Frankrijk te openen in een nachtmerrie?

Wist je dat je in Nederland (bijna) naar nieuwe afleveringen van Ik Vertrek kunt kijken?

Familie Rombaut in Ik Vertrek uit Vlaanderen; van pastazaak in Geraardsbergen naar bed and breakfast Casa Flora aan de Costa del Sol

Familie Rombaut uit Geraardsbergen vertrekt naar Spanje

De familie Rombaut heeft in Geraardsbergen al tien jaar een pastazaak (Pasta Al Dente aan de Kaai 3 in Geraardsbergen). Nu vertrekken Danny Rombaut (50) en Nancy Van de Sijpe (49) naar Spanje om daar bed and breakfast Casa Flora te openen aan de Costa del Sol. De zoon van Nancy – Gill (18) verhuist niet mee en maakt zijn studies af in België.

Burn-out

De verhuis naar Spanje komt er niet zomaar. De werkdruk werd Nancy vorig jaar teveel: ze belandde in een burn-out. Die dreef de relatie van het koppel zo op de spits dat Danny en Nancy bijna beslisten er een punt achter te zetten. “Voor Danny was de zaak op een bepaald moment belangrijker geworden dan mij”, vertelt Nancy. Maar dan kwam het B&B-idee bovendrijven. Vooral voor Nancy een manier om het burn-out-hoofdstuk in België af te sluiten. En Danny? Die volgt zijn vrouwtje naar de zon: “Ik had echt geen oren naar de problemen van Nancy. Ik was te veeleisend en het was nooit goed genoeg maar ik heb eruit geleerd. Dit is Nancy haar droom en ik volg haar daarin.”

Casa Flora van de familie Rombaut uit Geraardsbergen in Ik Vertrek uit Vlaanderen

Aankoop van B&B in twee delen… gaat dat wel goed?

2096 km ten zuiden van Geraardsbergen verloor het koppel hun hart aan ‘Casa Flora’. “Het was écht liefde op het eerste gezicht. We waren echt alletwee verkocht”, vertellen Nancy en Danny. Maar Casa Flora heeft ook een stevig prijskaartje. Met de verkoop van hun huis in België kunnen Danny en Nancy de helft van de aankoopsom betalen. Voor de andere helft rekenen ze op een snelle verkoop van hun pastazaak, al wil het duo daar niet op wachten. “50% van de aankoopprijs wordt nu betaald, de andere helft ten laatste eind september 2020. Als we de 2de helft niet betalen tegen die tijd, zijn we de reeds betaalde helft ook kwijt. En de verbouwingen tot slot zijn ook niet gratis”, vertelt Danny. 

Blijft Casa Flora aan Costa del Sol open?

En dan valt in België het lockdown-verdict: alle horeca moet dicht, dus ook de pastazaak. Ook Spanje gaat niet veel later op slot. Ondertussen blijven de kosten van de verbouwingen oplopen. Het spaarpotje raakt leeg en er zijn geen inkomsten. “We zijn aan het verbouwen in Spanje, de zaak in België is nog niet verkocht en nu moeten we zelfs sluiten. Het kan niet erger zijn. Ik ben echt in paniek. Wie gaat er nu nog een zaak kopen? Niemand hé. En alles hangt af van die verkoop”, vertelt Danny. De onzekerheid is slopend. Wordt de familie Rombaut verplicht om terug te keren naar het leventje dat ze zo graag achter zich wilden laten?

Familie Troquet uit Koekelare vertrekt naar Frankrijk

Familie Troquet

De familie Troquet wordt gevolgd in de laatste aflevering van het eerste seizoen van Ik Vertrek uit Vlaanderen. Het gezin Troquet uit Koekelare gaat voluit voor een omgekeerde realiteit: Michel wordt ‘thuisblijfpapa’ in Frankrijk en Jessica gaat werken op een camping in de buurt.

Thuisblijfpapa

Jessica en Michel hebben drie kinderen: dochter Amélie en tweeling Victor en Emiel. Als onderhoudstechnicus werkt Michel meestal voor langere tijd in het buitenland, waardoor hij bijna alle belangrijke familiemomenten mist. “Bij mijn dochter was ik er bijvoorbeeld niet bij toen ze kon stappen“, vertelt Michel. Jessica is duidelijk: “Ik heb er niet voor gekozen om een alleenstaande mama te zijn.” Dus waagt familie Troquet een sprong in het diepe en starten ze 1080 kilometer verder een nieuw leven in het Zuid-Franse Castellane. Ze gaan voluit voor hun gemeenschappelijke droom: niet leven als God in Frankrijk, maar als gezin.

Michel wil bij zijn gezin zijn

“Het is een avontuur om met drie kleine kinderen alles en iedereen achter te laten voor een nieuw leven in het zuiden van Frankrijk”, aldus Michel. “Maar het is echt hét moment om het te doen. We kunnen niets meer veranderen aan de tijd dat ik er niet ben geweest. Nu moet ik ervoor zorgen dat ik in de tijd die komt wél meer thuis en bij mijn gezin ben.”

Het droomhuis van de familie Troquet in Zuid-Frankrijk

Twee vakantiewoningen

Op de benedenverdieping van hun droomhuis moeten twee vakantiewoningen komen. ‘Thuisblijfpapa’ Michel wil alles zelf verbouwen en tegelijkertijd op de kinderen passen, wat helemaal nieuw is voor hem. Het gezin legt zichzelf daarvoor een strakke deadline op: verhuizen in maart, openen in juni. Maar net wanneer de verhuisdatum nadert, gaat België in lockdown. Door de verkoop van hun huis trekken ze in bij de ouders van Jessica en zullen daar uiteindelijk moeten blijven tot midden mei, wanneer ze – gewapend met de aankoopakte van hun huis in Frankrijk – de grens weer over mogen.

Werken op een camping in de buurt

Voor Jessica is niet alleen de verhuis naar Frankrijk een nieuwe start, ze heeft ook een job op een camping in de buurt te pakken. “Het moeilijkste voor mij aan de job is momenteel nog het Frans. Zeker met het mondmasker op, dan is het soms zeer moeilijk om de mensen te verstaan en mezelf ook duidelijk te maken”, vertelt ze.

Water stroomt de kelder binnen…

De familie Troquet komt naast corona nog heel wat andere onvoorziene zaken tegen op hun pad. Wanneer Jessica en Michel willen beginnen aan de afbraakwerken voor de gîtes, beslist het weer er anders over. “Het water stroomt de kelder binnen. We moeten alles redden wat niet nat mag worden”, klinkt het. De hevige regen zorgt voor nog een week extra uitstel van de werken. Doet het weer de droom van het gezin letterlijk in het water vallen? Of zijn ze Moeder Natuur te slim af?

Foto’s VTM.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

3 november 2020 /