Telefacts NU in frontlinie bij ziekenhuizen tijdens corona golf

Telefacts NU in de frontlinie in ziekenhuizen in Aalst en Brussel tijdens de nieuwe corona golf, waar zorgpersoneel uitgeput is en weer onder druk staat. Deze aflevering is vandaag te zien (dinsdag 20 oktober) om 21.50 uur en (terug) te kijken via VTM GO.

Druk op ziekenhuizen tijdens tweede corona golf in Telefacts NU

Nu de corona-besmettingen weer fors toenemen, wordt de druk in de ziekenhuizen opnieuw groter. Net zoals in het voorjaar staat het ziekenhuispersoneel ook deze keer in de frontlinie van de corona-crisis. Telefacts NU draait  24 uur lang mee in twee ziekenhuizen: Europa Ziekenhuizen in Brussel en het ASZ in Aalst. 

Coronapatiënten uit Brussel overgebracht naar Vlaanderen

Vooral in de Brusselse ziekenhuizen is de situatie nijpend. Vanuit Brussel worden dan ook heel wat patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in Vlaanderen, zoals Aalst. Reporters Thomas Van Hemeledonck (die je kent van Telefacts NU uitzendingen over Julie Van Espen, Marc Dutroux en Sanda Dia) en Evi De Witte volgen tegelijkertijd in Aalst en Brussel het leven van patiënten en zorgpersoneel op de spoeddienst, de covid-afdeling en intensieve zorgen. Dé grote uitdaging is deze keer niet het tekort aan materiaal, maar het zorgpersoneel zelf.

Zorgpersoneel is uitgeput

Telefacts NU kon zelf het tekort aan personeel vaststellen, dat nu al vermoeid en uitgeput is. “We voelen dat we stilaan tegen de grenzen lopen”, geeft Saskia Liessens zorgmanager Europa Ziekenhuizen in Brussel toe. “Tijdens de eerste golf was iedereen erg gemotiveerd, maar die drive van toen is helemaal weg nu.”

Twee tot drie zorgverpleners per Covid-patiënt

Vooral op de dienst Intensieve Zorgen is er in deze periode veel meer zorg nodig dan anders: “Normaal gezien is er één verpleegkundige die voor twee tot drie patiënten zorgt. Nu is het omgekeerd: twee tot drie zorgverleners voor één patiënt. Hier liggen de zieksten der zieken. Zij en hun familie leven in angst want iedereen die hier ligt, weet wat hier kan gebeuren”,  vertelt Bart Nonneman, diensthoofd Intensieve Zorgen van het ASZ Aalst. 

Verlies van patiënten mentaal uitputtend

Door de toename van covid-patiënten worden ook verpleegkundigen van andere afdelingen ingezet. Zo draait Telefacts NU mee met de shift van de 24-jarige Annelien, in andere tijden verpleegkundige op de afdeling pediatrie: “Ik ben anders gewoon. Hier op de covid-afdeling is er vooral een toename van oudere patiënten. Ik ben dus van pediatrie naar geriatrie geëvolueerd, dat zijn twee uitersten. Ik ben daar niet voor opgeleid. Het is mentaal uitputtend om patiënten te verliezen, dat was ik absoluut niet gewoon.”

Spanning tussen Aalst en Brussel

Recent was er nog spanning tussen de twee steden Aalst en Brussel. Aalsters burgemeester Christophe D’Haese weigerde nog langer Brusselse patiënten op te vangen in de Aalsterse ziekenhuizen. In het Stedelijk Ziekenhuis in Aalst zien ze dat zo niet: “Solidariteit is rekzaam. We doen hier wat we kunnen, en voorlopig kunnen we het nog aan.”

De aflevering van Telefacts NU is ook te (her)bekijken op VTM GO.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

20 oktober 2020 /