Reconstructie moord Julie Van Espen in Telefacts Special

Reconstructie van de moord op Julie Van Espen in Telefacts Special, die vanavond – 5 mei 2020 – te zien is om 21.35 uur bij VTM en later op VTM GO. De special zou eigenlijk een week eerder worden uitgezonden, maar werd toen uit respect voor de geïnterviewden uitgesteld. De advocaten van verdachte Steve Bakelmans dreigden namelijk een klacht in te dienen tegen de twee speurders die hun verhaal doen in de reportage.

Toen zei Jonas Muylaert, Chef Telefacts daar het volgende over: “We hebben ons aan alle regels gehouden: juridisch én deontologisch. We steunen op heel wat bronnen uit de gerechtelijke wereld én hadden contact met de kant van het slachtoffer én de verdachte. De advocaten van Steve Bakelmans zijn trouwens op voorhand ingelicht over de reportage en het opzet ervan.”

Persoonlijke verhaal van speurders

In het VTM-persbericht van vorige week zegt Jonas Muylaert daar verder over: “De twee speurders waren erbij in de cruciale uren na de dood van Julie Van Espen. Zij kwamen al meermaals aan het woord in nieuwsuitzendingen en artikels voor verschillende media. Zij beschrijven in deze Telefacts hoe zij deze zaak persoonlijk beleefden, zonder daarbij cruciale gerechtelijke, nieuwe informatie vrij te geven. Allebei kregen de goedkeuring van hun oversten om te getuigen in de reportage, die trouwens tot stand kwam na overleg met het parket van Antwerpen. Maar als journalisten willen we vermijden dat getuigen het slachtoffer kunnen worden van een klacht.”

Noodzakelijke reportage

Telefacts heeft nu toch besloten om vandaag, dinsdag 5 mei 2020 om 21.35, de reportage uit te zenden bij VTM. “We vonden het absoluut nodig om de reportage alsnog te brengen”, zegt Jonas Muylaert, Chef Telefacts. “De speurders zijn uit de reportage gehaald, om er zeker van te zijn dat ze niet vervolgd kunnen worden. We hebben de voorbije dagen overlegd met politie en parket. Nu is er voor ons geen enkele reden meer om de reconstructie niet te brengen.”

Reconstructie moord Julie Van Espen

In de nacht van 4 op 5 mei is het precies één jaar geleden dat Julie Van Espen werd vermoord door Steve Bakelmans. Hoe kon Steve Bakelmans de moord plegen, ondanks eerdere veroordelingen voor verkrachting? Zijn er fouten gemaakt in het onderzoek en hebben die het lot van Julie bepaald? Thomas Van Hemeledonck gaat in Telefacts op zoek naar antwoorden. “Bakelmans ging anderhalf jaar voor de moord op Julie bij zijn nonkel wonen. Voor het eerst praat deze man herkenbaar voor de camera”, vertelt Van Hemeledonck.

Oom Jean-Pierre Bakelmans over moordenaar

Jean-Pierre Bakelmans vertelt onomwonden over de jaren voro de moord, toen Steve Bakelmans bij hem inwoonde. “Heel de familie had van hem afstand genomen. Wij hadden dat misschien ook moeten doen, maar we zijn lang naïef geweest. (…) Steve vertrouwde me ooit toe dat hij geen mens was om los te lopen. Hij voelde zich altijd onderdrukt. Eigenlijk is hij nooit gelukkig geweest.”

Steve Bakelmans al veroordeeld voor agressieve verkrachtigen

Steve Bakelmans werd in 2005 en in 2017 al twee keer veroordeeld voor agressieve verkrachtingen. In het psychiatrisch rapport van die laatste zaak staat dat hij antisociale en narcistische persoonlijkheidskenmerken heeft en snel kan ontaarden in blinde agressie. “Als iemand recidiverend seksueel overschrijdend gedrag gepleegd heeft, is er een verhoogd risico dat hij dat opnieuw gaat plegen. Een ambulante behandeling is doorgaans een te ‘light’ versie voor dergelijke mensen”, aldus gerechtspsychiater Rudy Verelst. 

Laatste route Julie Van Espen

Eén jaar na de feiten legt Telefacts-reporter Thomas Van Hemeledonck het traject van Julie Van Espen opnieuw af: vanaf haar woning in Schilde tot bij de Burgemeester Gabriël Theunisbrug in Antwerpen waar ze vermoord werd. Van daaruit begint een tweede reconstructie: de tocht van Steve Bakelmans die tot maandagvoormiddag zou duren, toen hij gearresteerd werd en de feiten bekende.

Emotionele zaak voor iedereen

“Ik heb met verschillende bronnen dichtbij het onderzoek gesproken en ook de speurders kunnen interviewen die dat weekend hebben gezocht, zowel naar Julie als naar de dader. Wat opviel tijdens onze reconstructie was hoe emotioneel deze zaak is voor iedereen die meewerkte. Opmerkelijk is ook dat nét op het moment dat de duikers Julie vonden, Steve Bakelmans de feiten bekende en vertelde waar hij het lichaam gedumpt had. Het zijn zulke details die blijven hangen zijn”, vertelt Thomas Van Hemeledonck.

Foto: VTM.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 mei 2020 /