Verdwijnt sigaret uit films en tv-series?

Verdwijnt de sigaret uit films en tv-series? Of kiezen filmmakers dan voor e-sigaretten. Persoonlijk zou ik dat een erg goede ontwikkeling vinden, want ik heb echt niets met roken. Kan me voorstellen dat het er soms heel duister uit ziet. En met de uitgeademde rook kun je een mooi effect creëren.  Aan de andere kant is het natuurlijk ontzettend schadelijk voor je gezondheid. Al jarenlang wordt daar op allerlei manieren aandacht aan geschonken, maar in de tv- en filmwereld komt de peuk nog steeds voorbij.

Sigaret als middel om karakter neer te zetten

De Belgische Stichting tegen Kanker heeft daar twee jaar geleden (eind 2017) een onderzoek naar gedaan. Toen bleek dat in ruim twintig procent van alle films en series wordt gerookt. “In het gros van de gevallen (ongeveer 70%) hebben die personen karaktertrekken die men als positief ervaart: ze zijn zelfzeker, vastberaden en slim, hebben een bepaalde rust over zich of zijn bedachtzaam… In de meeste andere gevallen grijpt het personage naar sigaretten of tabak om nervositeit tegen te gaan. En in 50% van de uitzendingen kunnen we de scènes waarin rookgedrag plaatsvindt, kenmerken als ‘zwaar’. De sigaret wordt dus vaak gepresenteerd als een middel om zich zekerder te voelen of om een moeilijke situatie het hoofd te bieden”, aldus Stichting tegen Kanker.

Zien roken, doet roken

Zien roken, doet roken. Uit Chinees onderzoek blijkt dat 33% van de middelbare scholieren aangaf dat ze een sigaret wilden proberen, nadat ze acteurs of actrices hadden zien roken, aldus Xinhua.  “Een acteur die rookt, banaliseert en normaliseert dit gedrag. En een rokende rebel, die zich niet aan de regels houdt, staat bijna model voor iemand die ingaat tegen preventie-adviezen”, valt in het persbericht van de Stichting Tegen Kanker te lezen. Of dit een bewuste keuze van filmmakers is? De invloed van de tabaksindustrie is tenslotte al jaren groot… Ja, in het verleden zullen er zeker bewust pakjes van een bepaald merk in beeld hebben gelegen. Maar nu wordt het wat mij betreft meer gebruikt om een karakter neer te zetten.

E-sigaretten

Wat dat betreft, vraag ik me wel af of ze straks ook (allemaal) overstappen op e sigaretten. In Keizersvrouwen zag ik dat voor het eerst. Beertje (een rol van Thijs Römer) rookt daar – volgens mij – een justfog e sigaret. En ook in Dertigers – waar veel in gerookt wordt – kiest Alex voor een e-sigaretten. Die verandering vind ik wel goed. Natuurlijk is er over e-sigaretten momenteel veel te doen, maar aan de andere kant zie je ook dat dit wel een middel is waardoor rokers kunnen stoppen en het nicotinegebruik kunnen afbouwen. Als zo’n Justfog e sigaret jou daar bij kan helpen, heb ik daar dus niks tegen.

Waarschuwing en verbod

Gelukkig zie ik in de filmindustrie ook een positieve ontwikkeling. Streamingdienst Disney+ waarschuwt bijvoorbeeld voor films en series waarin wordt gerookt. Bij films als Peter Pan en Dumbo wordt dan vooraf gemeld dat er ‘tabaksgerelateerde beelden’ in voorkomen. In Amerika bevatten sommige films en series de waarschuwing dat er ‘verouderde culturelere representatie’ in de producties zitten. Je moet dan denken aan zaken, die we nu als racistisch zouden zien. Wat dat betreft, is er dus wel een verandering gaande. In China gaan ze een stapje verder. Daar worden films en series waarin te veel wordt gerookt voortaan gecensureerd. Dit doet men om hun jongeren te beschermen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

17 januari 2020 /