Tytgat Chocolat: tv-serie mét acteurs met syndroom van Down

Tytgat Chocolat – de tv-serie – mét acteurs met het syndroom van Down is vanaf vanavond te zien op Eén. In deze romantische nieuwe fictiereeks werkt Jasper Vloemans als inpakker bij chocoladebedrijf Tytgat Chocolat. Hij wordt verliefd op zijn collega Tina, een meisje van Kosovaarse afkomst. Wanneer Tina plots uitgewezen wordt naar haar land van herkomst, blijft Jasper met een gebroken hart achter. Achter de rug van hun familie en de directie van Tytgat Chocolat reizen haar vrienden haar achterna, aangevoerd door de dolverliefde Jasper.

De hoofdrollen in Tytgat Chocolat worden vertolkt door Jelle Palmaerts, Jan Goris, Jason Van Laere, Gert Wellens en Peter Janssens van Theater STAP, een theatergezelschap dat werkt met een vast ensemble van professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Daarnaast spelen Wim Opbrouck, Frank Focketyn, Marc Van Eeghem, Els Dottermans, Mira Bryssinck, Mieke De Groote, Jan Decleir en Flor Decleir mee.

Tytgat Chocolat is het resultaat van een intense samenwerking tussen televisieregisseur Filip Lenaerts en theaterregisseur Marc Bryssinck, die al dertig jaar artistiek leider is bij Theater Stap. Het was hun droom om na acht jaar plannen en researchen een televisiereeks te maken waarin acteurs met een verstandelijke beperking de hoofdrollen zouden spelen.

In januari 2014 begonnen ze aan het opbouwen van een scenario met de acteurs van Theater Stap als kompas. Uit de jarenlange samenwerking werden thema’s gehaald die de spelers elke dag bezig houden: vriendschappen uitbouwen, werk vinden, zelfstandig wonen en vooral, een lief vinden. Daarom is Tytgat Chocolat in de eerste plaats een liefdesverhaal geworden. Want de liefde is voor hen niet ‘doen alsof’. Marc en Filip zagen hen tijdens het schrijven elke dag zonder vrees ten strijde trekken om hun verlangens waar te maken. De dialogen die Marc en Filip bedachten, werden in repetities door de Stappers bijgestuurd, geschrapt of aangevuld. Zo ontstonden personages die heel dicht op de huid kleven van de Stappers.

Op papier begon het verhaal heel klein en onschuldig: “Jasper Vloemans is een charmante jongen met het syndroom van Down die werk vindt op de inpakafdeling van Tytgat Chocolat. Een lief wil hij niet meer, dat doet te veel pijn.” Maar het groeide tijdens het jaar schrijven dat erop volgde uit tot een enorm project dat de gigantische crew en cast tot in Kosovo liet reizen. Fantastische professionele acteurs haakten in op het enthousiasme en tekenden voor hoofd- en bijrollen. Het maken van Tytgat Chocolat was soms een feest, en soms een loodzware trip, maar aangevuurd door het enthousiasme van de Stappers werd de finish bereikt, in juli 2016.

“Het maken van deze reeks was een bijzonder zware maar mooie tocht, zeker omdat het altijd onze ambitie was om met Tytgat Chocolat een volwaardige fictiereeks te maken. Een liefdesverhaal over een jongen met Down plaatsen we in de wereld van vandaag. We tonen hoe mensen die onder druk worden gezet, in beweging komen en het voor zichzelf opnemen. Zo ook Jasper, die na het vertrek van Tina eigen keuzes wil maken die niet bepaald worden door anderen. Maar Tytgat Chocolat is bovenal een feelgoodverhaal geworden, over vriendschap en liefde, over verlangen en daadkracht, over integriteit en moed, met humor en met ballen, en over hoe we de beste versie van onszelf kunnen worden”, aldus de makers.

Daarnaast werd er tijdens de opnameperiode van de reeks een making of die vanavond van start gaat op Eén documentaire gemaakt over de hoofdrolspelers van Theater STAP. Deze making of brengt een eerlijk en ontroerend portret van de vijf bijzondere acteurs. Deze is op maandag 23 oktober om 21.30 uur op Eén te zien is. En vanaf morgen – 11 september – zijn bij Belgische supermarktketen Colruyt zelfs speciale truffels te koop. Eén en productiemaatschappij De Mensen, in samenwerking met Confiserie Elise en Colruyt, chocoladetruffels op de markt. Per doosje wordt er €0,50 geschonken aan vzw Downsyndroom Vlaanderen, een organisatie die zich inzet voor kinderen en volwassenen met downsyndroom, hun familie en iedereen die met hen begaan is.

Tytgat Chocolat is vanaf vanavond 10 september elke zondag om 21.20 uur op Eén.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 september 2017 /