De mooiste programma’s over modelbouw

Fans van miniaturen en modelbouw moeten goed zoeken om een tv-programma te zien waar hun hobby in het zonnetje staat. Maar er zijn wel degelijk prachtige documentaires en series te vinden.

Zelf eens aan de slag met modelbouw? Kijk naar het assortiment van Modelo Mondo

De Grote Kleine Treinencompetitie

Er zijn maar weinig presentatoren bekender dan André van Duin. Met zijn enthousiasme, humor en inlevingsvermogen weet hij iedereen te betrekken in zijn programma’s. Dat blijkt ook in De Grote Kleine Treinencompetitie. Dat is een intrigerend programma waarin fanatieke hobbyisten het tegen elkaar opnemen. Het doel is het bouwen van de mooiste modelbouwtrein in slechts 3 dagen tijd. 

Waarom deze show speciaal is

André van Duin weet De Grote Kleine Treinencompetitie als geen ander te presenteren. Bovendien is het decor het Spoorwegenmuseum in Utrecht: van een beter passende locatie kun je niet dromen. Het leuke aan de competitie is dat in iedere opdracht een thema verwerkt is waaraan deelnemers zich moeten houden. Kijkers zien ervaren miniatuurbouwers vanaf nul beginnen en prachtige landschappen bouwen. De Grote Kleine Treinencompetitie is leerzaam, grappig en ook gewoon erg spannend. Omroep MAX zendt het programma sinds 2021 uit. 

Klein Maar Fijn

Jan Versteegh neemt de presentatie van Klein Maar Fijn voor z’n rekening. In totaal nemen 8 deelnemers het tegen elkaar op in uiteenlopende wedstrijden. Die hebben uiteraard wel allemaal te maken met modelbouw. Maar de ene week moeten ze een poppenhuis bouwen, dan weer miniatuurbootjes of een landschap. Iedere aflevering is er een kleine opdracht, die ongeveer een dag in beslag geeft. Daarnaast is er nog een groter project, waar de deelnemers meerdere dagen zoet mee zijn. 

Waarom Klein Maar Fijn inspirerend is

De deelnemers van Klein Maar Fijn bouwen alles vanaf de eerste stap. Dus je steekt er als hobbyist zelf ook behoorlijk wat van op. Uiteindelijk wordt de winnaar bepaald door een vakjury, onder leiding van kenner Dido Geluk. In deze show komt het enthousiasme voor miniatuurbouw uitstekend naar voren. Dankzij het wedstrijdformaat is er ook nog meer dan voldoende ruimte voor spanning. Klein Maar Fijn is te zien op SBS 6. Op het moment zijn er 3 seizoenen gemaakt. 

Inspiratie vinden op YouTube

Wereldwijd zijn er miljoen mensen die zich met veel enthousiasme bezighouden met modelbouw. Jammer genoeg zijn er op de televisie en streamingdiensten niet heel veel te vinden. Maar op YouTube kunnen hobbyisten inspirerende kanalen vinden. 

De beste kanalen over modelbouw

Luke Towen is waarschijnlijk de bekendste modelbouwer YouTube. Hij laat in detail zijn hoe je prachtige omgevingen creëert en leert je over materialen en technieken. Een andere tip is Miniatur Wunderland, het kanaal achter de grootste modelbouwtreinbaan in Hamburg. Je vindt hier veel en erg gedetailleerde content over alles wat met miniaturen en modelbouw te maken heeft. Het nadeel van deze kanalen is dat ze niet in het Nederlands beschikbaar zijn. Gelukkig spreken de beelden spreken vaak voor zich. Bovendien zullen de meesten wel een klein woordje Engels of Duits verstaan. Er zijn ook wel kanalen van Nederlandstalige hobbyisten. Daar kun je ook zeker wat van leren, maar ze zijn niet zo uitgebreid en tot de verbeelding sprekend als het kanaal van Luke Towen en Miniatur Wunderland.

Pexels: /foto/close-upfotografie-van-een-speelgoedtrein-3565257/ – pexels-kevinbidwell-3565257.jpg

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 augustus 2024 /