Topdokters seizoen 9 op Play4 te kijken met deze artsen
Je kunt sinds dinsdag 8 maart om 20.35 uur op Play4 kijken naar Topdokters seizoen 9. In dit negende seizoen maken meteen negen nieuwe dokters hun opwachting. We stellen ze in dit artikel allemaal aan je voor. Maak kennis met dr. Toon Claes, prof. dr. Steven Claes, dr. Tom Claes, prof. dr. An Boudewyns, dr. Alaaddin Yilmaz, dr. Jasperina Dubois, prof. dr. Joep Knol, prof. dr. Elske Vrieze en dr. Lore Lapeire.
Topdokters seizoen 9
Vanuit hun eigen medische specialiteit delen de Topdokters in seizoen 9 hun inzichten, kennis, passie en gedrevenheid voor het vak. Ze nemen de kijker opnieuw mee achter de schermen van hun consultaties en operaties. Deze negen dokters zijn de besten in hun vak en in Topdokters laten ze zien waarom. Van orthopedische ingrepen bij sporters en ingenieuze rectumchirurgie tot het behandelen van zeldzame bot – en wekedelentumoren of eetstoornissen. De dokters hebben hierbij maar één doel voor ogen: elke dag opnieuw het beste van zichzelf geven om hun patiënten alle nodige zorgen te bieden.
Nieuw seizoen Topdokters
Wat je kunt verwachten van het nieuwe seizoen Topdokters? In aflevering 1 komt Devon Planckaert, de kleinzoon van wielerlegende Eddy Planckaert, langs bij knie- en sportchirurg dr. Toon Claes. Hij heeft pijn aan zijn knie tijdens het koersen. Veel topsporters zijn kind aan huis in het AZ Herentals, ook zevenvoudig Italiaans motorcrosskampioen Michele Cervellin. Hij heeft een blessure opgelopen aan de schouder na een val op training en wordt geopereerd door dr. Tom Claes. In Leuven volgt psychiater prof. Dr. Elske Vrieze een vrouw op met een ernstige eetbuistoornis.
Topdokters kijken
Wil je het negende seizoen van Topdokters kijken? Dat kan op Play4 en GoPlay. Wil je dit vanuit Nederland doen, dan is een VPN Verbinding nodig die je op België kunt zetten. Wist je dat je daarnaast op Videoland ook twee seizoenen kunt vinden van de Nederlandse remake van Topdokters? De eerdere seizoenen van Topdokters België kan ik nergens meer terug vinden. We schreven er eerder wel over Seizoen acht Topdokters en Topdokters: Corona.
Deelnemers negende seizoen Topdokters
De deelnemers aan het negende seizoen van Topdokters zijn dr. Toon Claes, prof. dr. Steven Claes, dr. Tom Claes, prof. dr. An Boudewyns, dr. Alaaddin Yilmaz, dr. Jasperina Dubois, prof. dr. Joep Knol, prof. dr. Elske Vrieze en dr. Lore Lapeire. Opvallend is daarbij dat er in dit nieuwe seizoen van Topdokters zo’n beetje een hele familie meedoet. We maken kennis met vader Toon Claes en zijn zonen Steven en Tom.
Toon Claes
Dr. Toon Claes (knie- en sportchirurg), AZ Herentals. “Mijn vrouw heeft heel mooie knieën. Dat heeft meegespeeld in partnerkeuze. Het is misschien gek om te zeggen maar een mooie knie, daar kan ik lyrisch van worden.”
Dr. Toon Claes is een gerenommeerd knie- en sportchirurg in AZ Herentals. Ook zijn zonen werken als orthopedisch chirurg op dezelfde dienst. Dr. Toon Claes bouwde de dienst uit tot het epicentrum voor topsporters uit binnen- en buitenland. Alle grote namen kwamen al bij hem over de vloer zoals Julian Alaphilippe, Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Eén van de ingrepen waarvoor mensen naar hem komen is de ascorrectie van de knie, een ingreep waardoor een prothese vermeden kan worden.
Steven Claes
Prof. dr. Steven Claes (knie- en sportchirurg), AZ Herentals. “Als je tegen patiënten zegt ‘ik ga uw been doorzagen en rechtzetten’, klinkt dat echt als beenhouwerij. Maar de essentie is dat het net het tegenovergestelde is: hyper precisiewerk.”
Prof. dr. Steven Claes is knie- en sportchirurg in AZ Herentals. Hij haalde de wereldpers toen hij als doctoraatsstudent een nieuw ligament in de knie ontdekte. Een ontdekking die een enorme impact had binnen de internationale wereld van de kniechirurgie. Samen met zijn vader dr. Toon Claes heeft hij de voorbije jaren de orthopedische chirurgie verder verfijnd met veel voordelen voor de patiënt. Prof. Steven Claes is tevens verbonden aan de KU Leuven als onderzoeker en docent voor studenten geneeskunde.
Tom Claes
Dr. Tom Claes (schouder- en sportchirurg), AZ Herentals. “Ik denk dat ik niet echt een traditionele dokter ben. De arts van vroeger als paternalistische ‘God, de vader’, dat ben ik helemaal niet.”
Dr. Tom Claes werkt als orthopedisch chirurg in het AZ Herentals. Hij heeft zich gespecialiseerd in schouderchirurgie binnen de dienst waar ook zijn vader en broer werken. Dr. Tom Claes ziet zowel topsporters met complexe sleutelbeenbreuken als oudere patiënten waar hij een schouderprothese plaatst. Daarnaast is hij als arts ook verbonden aan de ijshockeyclub van Herentals.
Daarmee zien we in Topdokters seizoen 9 dus een echte familie van dokters aan het werk.
An Boudewyns
Prof. dr. An Boudewyns (kinder-NKO-arts), Universitair Ziekenhuis Antwerpen. “Het neus-keel-oorgebied lijkt een klein gebied in ons menselijk lichaam, maar toch is er een hele waaier van aandoeningen die daar in voorkomen. En dat is zeer fascinerend.”
Prof. dr. An Boudewyns is NKO-arts voor kinderen in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen waar ze kinderen behandelt met problemen aan neus, keel en oor: van het opvolgen van kinderen met gehoorverlies tot het zoeken naar oplossingen voor slaapapneu bij kinderen met het Syndroom van Down. Ze specialiseerde zich ook in het behandelen van stridor (piepende ademhaling door vernauwde bovenste luchtwegen) bij zuigelingen. Dankzij haar jarenlange ervaring krijgt ze kinderen doorgestuurd vanuit heel Vlaanderen. Prof. dr. Boudewyns is ook coördinator van wetenschappelijk onderzoek binnen het domein van de pediatrische otorhinolaryngologie.
Alaaddin Yilmaz
Dr. Alaaddin Yilmaz (cardiochirurg), Jessa Ziekenhuis. “Binnen de minimaal invasieve chirurgie ben ik toch één van de pioniers. Ik kan in feite elke hartoperatie uitvoeren via kleine gaatjes, zonder het borstbeen open te zagen.”
Dr. Alaaddin Yilmaz is cardiochirurg in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Hij geniet wereldfaam voor zijn minimaal invasieve hartchirurgie waarbij hij enkel nog via kleine gaatjes opereert zodat de impact op de patiënt minder groot is. Dr. Alaaddin Yilmaz is één van de pioniers die de techniek en visie uitgebreid heeft naar alle pathologieën binnen de hartchirurgie. Hij vervangt onder andere een hartklep op laparoscopische manier en doet overbruggingen via kleine sneetjes.
Jasperina Dubois
Dr. Jasperina Dubois (intensivist), Jessa Ziekenhuis. “Mensen vragen vaak ‘ik heb dit of dat aan de hand, wat moet ik doen?’. Dan is mijn standaardantwoord dat ik je pas kan helpen als je bijna dood bent.”
Dr. Jasperina Dubois werkt op de afdeling Intensieve Zorgen van het Jessa Ziekenhuis. 24/24, 7/7 en 365 dagen per jaar staat ze klaar om de eerste levensnoodzakelijke zorgen toe te dienen. Dr. Dubois werkt ondertussen al 16 jaar in het Jessa Ziekenhuis. De voorbije maanden en jaren verscheen ze vaak in de media wanneer het ging over het stijgend aantal coronapatiënten op haar afdeling.
Joep Knol
Prof. dr. Joep Knol (colorectaal chirurg), Ziekenhuis Oost-Limburg. “Iemand bij wie de sluitspier niet goed werkt, dat is echt een handicap, een belemmering in het sociaal en intieme leven. A good anus is a gift of God.”
Prof. dr. Joep Knol is colorectaal en robotchirurg in het ZOL in Genk. Hij houdt zich hoofdzakelijk bezig met alle ziektes die met de dikke darm te maken hebben, inclusief de endeldarm. Eén van zijn specialisaties is zijn ingenieus ontwikkelde rectumchirurgie, waarbij hij met twee chirurgische teams tumoren nabij de sluitspier verwijdert met de bedoeling de sluitspier maximaal te behouden en niet te beschadigen. Hij is de eerste in België die deze techniek toepaste en bouwde hier enorm veel ervaring in op. Patiënten komen nu van heinde en ver om zich te laten behandelen door prof. dr. Joep Knol.
Elske Vrieze
Prof. dr. Elske Vrieze (psychiater eetstoornissen), UPC KU Leuven. “Als je aan mensen zegt dat je psychiater bent, dan denken ze dat je hun gedachtes kan lezen. Dat is natuurlijk niet zo.”
Prof. dr. Elske Vrieze werkt op campus Gasthuisberg van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. Ze staat aan het hoofd van het zorgprogramma rond ‘eetstoornissen’ voor volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar. Patiënten met anorexia of boulimie krijgen op haar afdeling een intensieve behandeling van 3 maanden. Door de coronapandemie is het aantal aanvragen enorm toegenomen en is er een lange wachtlijst. Prof. dr. Vrieze begeleidt ook patiënten die deelnemen aan het ambulant programma rond ‘binge eating disorder’. Verder geeft ze ook les aan de KU Leuven en doet ze onderzoek naar eetstoornissen en de behandeling ervan.
Lore Lapeire
Dr. Lore Lapeire (medisch oncoloog), UZ Gent zien we eveneens in Topdokters seizoen 9. “Soms wordt er door familie gevraagd van ‘wil je niet alles zeggen aan de patiënt want die gaat dat niet aankunnen’. Natuurlijk gaat die ondersteboven zijn als je slecht nieuws brengt, dat is logisch. Maar toch gaat die patiënt een klik maken en zeggen ‘dat is het nu en wat gaan we er nu aan doen?”
Dr. Lore Lapeire is medisch oncoloog in het UZ Gent. Ze is gespecialiseerd in het behandelen van zeldzame bot- en wekedelentumoren. Zij begeleidt haar patiënten tijdens een lang traject waarbij ze de gepaste chemobehandeling voor hen uitwerkt. Ze is ook medeoprichter van Care4AYA, een vzw die zich inzet voor jonge kankerpatiënten.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
8 maart 2022 /
Tips