Seizoen acht Topdokters op Play 4; maak kennis met de artsen

Zeven nieuwe Topdokters maken elke dag weer het verschil voor hun patiënten. Ze zijn te zien in het nieuwe seizoen van de succesvolle human interestreeks Topdokters. Het achtste seizoen van Topdokters kijk je vanaf vandaag – maandag 5 april – iedere maandag om 20.35 uur op Play4 en via GoPlay.

Topdokters

Topdokters kijkt in seizoen acht in het hoofd en hart van dr. Aude Vanlander (lever- en pancreaschirurg), prof. dr. Tomas Menovsky (neurochirurg), prof. dr. Stephanie De Maesschalck (huisarts), prof. dr. Filomeen Haerynck (kinderimmunoloog), prof. dr. Koenraad van Renterghem (uroloog), dr. Sabine Maes (anesthesist) en dr. Erika Peeters (revalidatiearts).  Zeven topdokters die elke dag tot het uiterste gaan om de moeilijkste medische vraagstukken op te lossen en de beste zorg aan elke patiënt te bieden.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Dr. Aude Vanlander (UZ Gent)

Dr. Aude Vanlander werkt in het UZ Gent als gepassioneerd chirurg op de afdeling Algemene en hepatobiliaire heelkunde. Ze is gespecialiseerd in levertransplantaties en lever- en pancreaschirurgie. Waar mogelijk maakt ze tijdens haar ingrepen gebruik van de robot. Ze volgde daarvoor een opleiding in de bekende Orsi Academy, waar ze nu ook zelf les geeft in robotchirurgie aan andere artsen.

We zien Aude Vanlander onder andere aan het werk tijdens een unieke levertransplantatie waarbij een jonge moeder een stukje lever doneert aan haar zes maanden oude zieke baby. “Je moet zelfzeker zijn om chirurgie te doen, je werkt met een mensenleven.”

Prof. dr. Tomas Menovsky (UZ Antwerpen)

Prof. dr. Tomas Menovsky is diensthoofd van de afdeling neurochirurgie in het UZ Antwerpen. Als gerenommeerd neurochirurg behandelt hij aandoeningen van het zenuwstelsel, de wervelkolom en de hersenen. Hij staat aan de top van de neurochirurgie en wordt erg gerespecteerd door zowel patiënten als collega’s. Samen met collega’s leidt hij ook andere toekomstige neurochirurgen op en geeft hij les aan de universiteit van Antwerpen. Naast chirurgie is prof. dr. Menovsky een gepassioneerd motorrijder.

We zien Prof. dr Tomas Menovsky onder andere bezig bij een patiënt met een gevaarlijke aneurysma. Dr. Menovsky: “De reden waarom we het aneurysma willen behandelen is omdat we denken dat het een grote kans heeft dat het kan barsten, wat kan leiden tot een hersenbloeding.” Verder zien we een man met een hersentumor en een vrouw met het Moyamoya-syndroom waar hij een indrukwekkende hersenoperatie uitvoert. “Ik hunker niet naar verering of vergoddelijking, zeker niet. Ik ben ook maar één mier van de acht miljard mieren op de wereld.”

Prof. dr. Tomas Menovsky staat centraal in de tweede aflevering van Topdokters. Hij brengt 13 boorgaten aan in haar schedel om de doorbloeding van haar hersenen te verbeteren. “Neurochirurgie is eigenlijk heel moeilijk te beschrijven. Het is zo verborgen in het hoofd, letterlijk en figuurlijk in de schedel. De zwarte doos dat goed verborgen is.”

Prof. dr. Stephanie De Maesschalck (Groepspraktijk ELG De Piramide Menen)

Dokter Stephanie De Maesschalck is huisarts en gastprofessor Diversiteit in gezondheidszorgd aan de Facultiteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Ugent. We kennen haar al van de reeks Topdokters Corona die in het voorjaar van 2020 te zien was op Play4. Nu is ze dus ook te zien in seizoen acht van Topdokters.

Als huisarts werkt ze bij ELG De Piramide, een eerstelijnsgezondheidscentrum in Menen. Ze is een gedreven huisarts met een warm hart voor al haar patiënten. Haar passie komt tot uiting in haar vrijwilligerswerk in de vluchtelingenkampen van Duinkerke. Zelfs in tijden van COVID-19 blijft prof. dr. Stephanie De Maesschalck tot het uiterste gaan voor haar patiënten. “Huisarts is het schoonste beroep ter wereld.”

In de eerste aflevering zien we haar met één van haar patiënten, bij wie enkele maanden geleden een tumor werd verwijderd in de borst en nu langs komt met nieuwe klachten. Dr. Stephanie De Maeschalck: “Het is zo belangrijk om te weten, wat de impact is van een bepaalde behandeling op die mens zijn of haar leven. Het is je taak als huisarts om te kijken van hoe kunnen we er voor zorgen dat de patiënt een behandeling kiest die best is voor hem op medisch gebied.”

Prof. dr. Koenraad van Renterghem (Jessa Ziekenhuis Hasselt)

Prof. dr. Koenraad van Renterghem is diensthoofd urologie in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en is hoofdchirurg van de ‘Kliniek voor Urologie’, een privé praktijk die hij samen met collega-urologen heeft opgericht. Naast algemene urologie legt hij zich toe op prothesechirurgie en behandelt hij patiënten met blaasproblemen en erectiestoornissen. Prof. dr. van Renterghem geeft ook les aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Hasselt. Hij is een internationaal gewaardeerd chirurg.  Per jaar worden er in België gemiddeld 250 erectieprotheses geplaatst, waarvan de helft door prof. dr. van Renterghem.

Tijdens de consultaties van Prof. dr. Koenraad van Renterghem maken we kennis met een aantal patiënten die de stap hebben durven zetten om hun problematiek met de dokter te komen bespreken. “Niet iedereen moet alles willen doen. Je moet de dingen die je doet, goed doen.”

Prof. dr. Filomeen Haerynck (UZ Gent)

Prof. Filomeen Haerynck is kinderimmunoloog en werkt met kinderen die een aangeboren immuunstoornis hebben, daardoor hebben ze een lage weerstand en zijn ze vaak ziek.  Als kinderlongarts werd haar interesse gewekt voor deze immuunstoornissen. Nu is prof. Filomeen Haerynck coördinator van één van de grootste centra in België, gespecialiseerd in PID, primaire immuundeficiëntie.

Ze behandelt niet alleen kinderen met PID, maar ze verricht ook wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening in haar labo. Samen met haar team nam ze deel aan een groot internationaal onderzoek over COVID-19. De studie onderzocht waarom jonge, gezonde patiënten in sommige gevallen toch zeer ernstig ziek werden. Het gerenommeerde tijdschrift ‘Science’ publiceerde vorige zomer de resultaten met veel weerklank in de Belgische pers.

We volgen Prof. Filomeen Haerynck bij een aantal kinderen met PID, van peutertjes tot jonge tieners, en zien haar aan het werk bij een patiënt die een levensreddende beenmergtransplantatie krijgt. In aflevering twee komt een jonge tiener op consultatie met een zeer zeldzame erfelijke immuunstoornis.”Als kinderarts onderscheid je jezelf door dat je twee patiënten hebt. Je hebt het kind zelf, maar je hebt ook de ouders van het kind.”

Dr. Sabine Maes (UZ Antwerpen)

Dr. Sabine Maes werkt als senior staflid Anesthesie in het UZ Antwerpen. In de operatiezaal werkt ze vaak samen met prof. dr. Menovsky. Ze brengt patiënten die een operatie ondergaan onder narcose en houdt tijdens de operatie alles goed in de gaten. Een boeiende kennismaking met een medisch onderdeel van de geneeskunde waar mensen maar weinig over weten.

Dr. Sabine Maes doet voornamelijk anesthesie bij de hoofd – halschirurgie. We zien haar in de tweede aflevering van Topdokters, dan ook aan het werk tijdens de hersenoperatie van Dr. Menovsky. Daarnaast heeft ze zich gespecialiseerd in het gebruik van hypnose en VR (Virtual Reality) in combinatie met lokale verdoving. Deze techniek wordt vaak gebruikt om stress en angst weg te nemen, ook lichamelijke ongemakken kunnen daardoor tot het minimum worden beperkt.

“Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich veilig voelen in die toch wel bedreigende omgeving. Je hebt geen controle meer over wat er met je gebeurt, je legt eigenlijk je leven in de handen van je chirurg en anesthesist.” In de tweede aflevering zien we hoe ze de vijfjarige Kornél onder narcose brengt.

Dr. Erika Peeters (Ziekenhuis Inkendaal)

Dr. Erika Peeters, is neuroloog en revalidatiearts in ziekenhuis Inkendaal waar ze al meer dan 22 jaar werkt. Ze staat daar aan het hoofd van een ‘resocialisatie afdeling’ en begeleidt patiënten met een niet aangeboren hersenletsel. Samen met haar team leert ze patiënten opnieuw functioneren in het dagelijkse leven, mensen terug vertrouwd laten geraken met wat voor andere vanzelfsprekend is. Voor haar is het ziekenhuis als een tweede thuis, ze staat enorm gedreven en geëngageerd in haar werk.

We leren dr. Erika Peeters beter kennen tijdens haar werk met enkele revaliderende patiënten die na een zwaar ongeval of hersenbloeding bij haar op de afdeling verblijven. “Wat ik doorheen de jaren van de patiënten gezien en geleerd heb, is de kracht die in mensen schuilt om, ook al overkomt je iets heel ergs, daar toch mee om te gaan.”

Ga jij kijken naar seizoen acht van Topdokters?

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 april 2021 /