Teun van de Keuken maakt programma over de jaren tachtig
De jaren tachtig zijn populair op dit moment! Waar in België presentator Steven Van Herreweghe met tieners deze tijd bespreekt, daar duikt Teun van de Keuken nu voor de VPRO in de jaren tachtig. Een programma over de jaren tachtig is te kijken vanaf vandaag – zondag 6 maart – om 21.40 uur op NPO3.
Een programma over de jaren tachtig
Journalist en historicus Teun van de Keuken onderzoekt de jaren tachtig in Een programma over de jaren tachtig. In deze geschiedenisserie wordt de kijker telkens aan de hand genomen door een co-presentator die persoonlijk betrokken is bij het onderwerp van de aflevering: een Vietnamese bootvluchteling, een kind onder de evenaar, een Joegoslavische sporter en een straaljagerpiloot. Een programma over de jaren tachtig is iedere zondag te kijken op NPO3. Aflevering gemist, kijk ‘m dan terug via NPO Start. Woon je buiten Nederland dan is dit alleen mogelijk via een VPN Verbinding.
De bom op het strand
De spanningen van de Koude Oorlog en dreiging van een kernoorlog zijn in de jaren tachtig overal voelbaar. Ook in Nederland. Maar wie had de bom eigenlijk moeten gooien? Nena en Doe Maar bezongen de bom, zelfs het vrolijke Vamos à la Playa ging over een nucleaire explosie op het strand. Maar dat verstonden we niet. En het publiek noch de zanger realiseerden zich dat er toen al werkelijk kernbommen waren gevallen, nota bene op een strand in Spanje. De eerste aflevering De bom op het strand is te kijken op zondag 6 maart.
Ook interessant: De verschrikkelijke jaren tachtig en Een programma over de jaren negentig. En dus niet te vergeten De jaren 80 voor tieners.
De Gouden Tijd
De geschiedenis wordt geschreven door winnaars. Misschien dat we daarom niks meer horen over de Olympische winterspelen van 1984 in Sarajevo. Nederland haalde niet één medaille. Maar wat voor Nederland een nachtmerrie was, werd een prachtige droom voor Joegoslavië. Volgens velen het vrolijkste moment in de geschiedenis. Die zoete herinnering kreeg alleen maar meer waarde door de ellende die zou volgen in de jaren negentig. De Gouden tijd heet de tweede aflevering, die op 13 maart te kijken is.
De onzichtbare muur
Vietnamese bootvluchtelingen hebben een wonderlijke band met de Berlijnse Muur. Na de val van de Muur hoopten ze snel te kunnen terugkeren naar hun moederland, maar dertig jaar later zitten de communisten in Vietnam nog stevig in het zadel. Ondertussen leeft de Koude Oorlog voort binnen de Vietnamese diaspora. Nergens is dat zo duidelijk als in Berlijn. Noorderlingen tref je in het Oosten en Zuiderlingen in het Westen, strikt gescheiden door een denkbeeldige muur. Dat zien we in de derde aflevering van Een programma over de jaren tachtig van Teun van de Keuken (op zondag 20 maart).
Een kind onder de evenaar
Honger is een woord dat je in de jaren tachtig aan tafel niet mocht gebruiken. Honger? De kinderen in Afrika, die hebben pas honger. Dat was wel duidelijk geworden door de beelden op televisie en de liedjes op de radio. Nu geeft een Ethiopische kok, die zijn eerste jaren in Nederland doorbracht op een Gooise matras, een boeiende kijk op clichés over hongerige Ethiopiërs en zijn rijke vrienden in ’t Gooi. Je ziet Een kind onder de evenaar op zondag 27 maart.
Teun van de Keuken
Een programma over de jaren tachtig van presentator Teun van de Keuken is een coproductie van VPRO en Human Factor. Je kent de presentator ook van Propaganda, De vuilnisman en Keuringsdienst van waarde. Daarnaast schreef hij verschillende boeken. In totaal telt Een programma over de jaren tachtig van Teun van de Keuken vier afleveringen.
Foto: VPRO – Michiel Cotterink
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
6 maart 2022 /
Tips