Eddy’s oorlog: documentaire over oorlogsfotograaf Van Wessel

De Nederlandse oorlogsfotograaf Eddy van Wessel was begin 2024 te zien in de Vlaamse documentairereeks Oorlogsreporters. Nu is er ook de documentaire Eddy’s Oorlog van BNNVARA en Zeppers Film; Joost van der Valk heeft de oorlogsfotograaf een jaar lang gevolgd aan de frontlinie in Oekraïne. Eddy’s Oorlog kijk je vanavond – donderdag 28 maart – om 22.15 uur bij BNNVARA op NPO2.

Documentaire Eddy’s oorlog

Een jaar lang reist de bekroonde oorlogsfotograaf Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies, op zoek naar de ultieme foto; het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt. Filmmaker Joost van der Valk * volgt hem in zijn kielzog en documenteert hoe Van Wessel de oorlog via ontmoetingen en interacties met Oekraïners beleeft en vastlegt. Aan de andere kant van de lens ben je echter niet immuun voor al het oorlogsleed. Hoe functioneer je als fotograaf in de surreële werkelijkheid van een oorlog?

Eddy van Wessel

Eddy van Wessel is al drie decennia oorlogsfotograaf en won vier keer de zilveren camera met foto’s die hij maakte binnen een afschuwelijke arena: de oorlog. Emmy Award- en BAFTA-winnaarJoost van der Valk laat in deze intense documentaire zien hoe Eddy worstelt met de esthetiek van z’n werk in een vuile oorlog waar iedereen slachtoffer is. Dit levert een uniek kijkje op in zijn werkwijze, zijn visie en zijn vermogen om een oorlog te observeren én vast te leggen. “Is het fotografie of pornografie?”, vraagt Eddy Wessel zich hardop af als hij door z’n lens kijkt naar het halfvergane lichaam van een Russische soldaat. 

2Doc Eddy’s oorlog kijken

De 2Doc: Eddy’s Oorlog kijken, kan op donderdag 28 maart om 22:15 uur te bij BNNVARA op NPO 2. Aansluitend kun je ‘m ook kijken via NPO Plus en NPO Start. ist je dat je met een VPN Verbinding – die je op Nederland zet – ook in België (en andere landen) naar dit programma kunt kijken. Zet ‘m aan en ga dan naar de NPO Start site of app. Deze documentaire is een aanrader voor kijkers naar Oorlogsreporters en War Junkies.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 maart 2024 /