Tijl Beckand: Richard Wagner ‘controversieel muzikaal genie’

Tijl Beckand duikt voor AVROTROS weer in de wereld van de klassieke muziek. Deze keer reist hij door het leven en werk van Richard Wagner. Of zoals de omroep in hun persbericht schrijft ‘het fascinerende verhaal achter een controversieel muzikaal genie’. Een programma dat ik graag tip voor de liefhebbers van Maestro Degand.

Tijl in het voetspoor van Richard Wagner

Richard Wagner componeerde opera’s van wereldfaam als Tristan und Isolde en Der Ring des Nibelungen. Muziek waarmee hij geschiedenis schreef. In de zesdelige serie Tijl in het voetspoor van Richard Wagner reist Tijl Beckand door het leven en werk van de beroemde 19e eeuwse componist. Hij vertelt Wagners bijzondere levensverhaal, hoe hij een belangrijk vernieuwer was van de muziek in zijn tijd en hoe Wagner’s muziek invloed heeft gehad op het ontstaan van de filmmuziek.

Tijl Beckand en klassieke muziek

Dit is niet het eerste programma dat Tijl Beckand maakt rondom klassieke muziek. Zo zagen we hem bijvoorbeeld ook in Tijl en de Negende van Beethoven. Maar hij maakte ook Tijl in het voetspoor van Bach en De tiende van Tijl. Kortom de presentator die we kennen van programma’s als De Verraders (waarmee hij nu op tv is bij RTL4) en De Moeite Waard heeft een brede kennis.

Tijl Beckand & Richard Wagner

Wil je Tijl in het voetspoor van Richard Wagner kijken, dan kan dit vanaf 6 maart 2024 iedere woensdag om 20.30 uur. Op NPO Plus staan alle afleveringen al. Heb je de aflevering gemist, dan kijk je ‘m terug via NPO Start. Wil je dit vanuit België of elders buiten Nederland doen, zorg voor een VPN Verbinding (die je op Nederland zet) en ga dan naar de NPO Start website. Hier kun je ook Tijl en de Negende van Beethoven nog terugkijken. Net als verschillende afleveringen van De Tiende van Tijl.

Terug naar de inhoud van Tijl in het voetspoor van Richard Wagner.

Richard Wagner

Tijl Beckand start zijn reis door Europa in Parijs en gaat onder meer van Zürich naar Venetië en komt ook in het Duitse Bayreuth. Hij bezoekt de plekken waar Wagner heeft gewoond en gewerkt. Het  leven van de componist was een aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten. Zowel creatief als financieel. Het was een man die bij velen schulden maakte en met getrouwde vrouwen rommelde en toch door zijn omgeving aanbeden werd. Een man die een koninklijke sponsor kreeg en waar filosoof Nietzsche kind aan huis was. 

Ballingschap

Wagner was ook een revolutionair die streed tegen de gevestigde orde en daardoor in ballingschap moest leven. En een man die overtuigd antisemitisch was. Zo kreeg hij een omstreden fan, Adolf Hitler. Ze hebben elkaar nooit ontmoet, want de componist was al lang overleden toen Hitler in de ban van hem raakte. Tijl Beckand verdiept zich in de relatie tussen de Nazi’s en Wagner en vraagt zich, nu hij dit allemaal weet, af: kan je muziek van Wagner nog wel mooi vinden?

Opera’s op NPO 2 Extra

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v chef-dirigent en groot Wagner-fan Karina Canellakis levert iedere aflevering een bijzondere bijdrage. Zo ontmoet Tijl verschillende muzikanten en ook wereldberoemde opera-grootheden als sopraan Eva Maria Westbroek en tenor Frank van Aken. Solisten die in staat zijn om deze uitdagende en lange operaproducties van Wagner te dragen. Ook demonstreren musici de unieke instrumenten die Wagner bedacht heeft voor zijn opera’s en nemen zij Tijl mee in hun wereld van uithoudingsvermogen en spanning. Elke week staan er twee opera’s centraal uit het enorme oeuvre van dit muzikale genie. Die opera’s zijn in zijn geheel op NPO 2 Extra te zien.

Foto: AVROTROS

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 maart 2024 /