Chateau Meiland seizoen 9 in België op Play4 (+ boek Caroline)

Chateau Meiland seizoen 9 is vanaf zondag 28 januari 2024 om 20.00 uur te kijken bij Play4 en GoPlay. Iedere zondagavond zijn er twee afleveringen te zien. In Nederland zag je dit seizoen in het najaar van 2023 op tv. Ontdek in dit artikel alles over Chateau Meiland seizoen 9, maar ook over de wijn van de familie én over het boek van Caroline Van Eeden – die je eerder met de Meilandjes op tv zag.

Ken jij de wijn van de familie Meiland al? Ontdek het bij Wijnvoordeel.be (en voor de Nederlandse lezers bij Wijnvoordeel.nl).

Chateau Meiland seizoen 9

Chateau Meiland seizoen 9 is vanaf zondag 28 januari dus te zien in België op Play4 en GoPlay. Auteur Patricia de Ryck heeft dit artikel van VlaamsKijken, dan ook van een update voorzien. In Nederland zag je deze nieuwe aflevering van de familie Meiland vanaf maandag 28 augustus 2023 op tv. SBS6 heeft het op Kijk.nl gezet als aflevering 20 tot en met 32 van Chateau Meiland seizoen 8. Dat betekent dat we dus zes weken van Chateau Meiland in België kunnen genieten als ze inderdaad twee afleveringen per week blijven delen.

Chateau Meiland gemist (of vooruit kijken)

Heb je Chateau Meiland gemist, dan zijn de afleveringen te kijken via Kijk.nl in Nederland. In België komen ze op GoPlay. Wil je nu het complete seizoen 9 van Chateau Meiland al kijken (meer over de inhoud lees je onderaan het artikel) ga dan naar Kijk.nl en gebruik een VPN Verbinding. Zet deze op Nederland en ga dan naar Kijk.nl. Je kunt dan ook de aflevering van Het Mooiste Meisje van de Klas VIPS met Maxime Meiland terugkijken op NPO Start. Kijk via Kijk.nl. ook alvast vooruit naar het nieuwe seizoen dat net gestart is in Nederland, deze keer ontvangt de familie Meiland BN’ers in Code Rosé.

Puzzel De Meilandjes – Château op Stelten

Leuk voor de fans is ook de puzzel De Meilandjes: Château op Stelten *. Deze puzzel telt 1000 stukjes en geeft een inkijk in het doldwaze leven van de Meilandjes. De puzzel is volgens de omschrijving ‘een weerspiegeling van verschillende situaties uit de afgelopen tv-seizoenen van Château Meiland.’ “Je kijkt je ogen uit op deze hilarische puzzelplaat waarin niet alleen vader Martien en moeder Erica in actie komen, maar ook de twee dochters Montana en Maxime, schoonzoon Leroy en de kleindochters Claire en Vivé. Kat Mevrouw Jansen, pup Bijoux en hond Bommel halen nogal wat capriolen uit! Natuurlijk mag ook hun steun en toeverlaat Nadège niet ontbreken.”

La famille Meiland wijnen

Wil je de afleveringen kijken met een drankje erbij, dan kan dat heel toepasselijk met de wijnen van de familie Meiland bij. Bestellen doe je vanuit België bij Wijnvoordeel.be. En voor de Nederlandse lezers: bij Wijnvoordeel.nl. Of je nu op zoek bent naar rood, wit, rosé of prosecco – La famille Meiland heeft het allemaal in het aanbod. 

Meiland

Boek Caroline, de verbannen huisvriendin

Ook interessant voor wie alles over de familie op de voet volgt. Het boek Nagejaagd – Caroline, de verbannen huisvriendin uit Chateau Meiland * Op Bol.com lezen we in de omschrijving: “Caroline van Eeden (62), bijna tien jaar lang de beste vriendin van Martien Meiland, emigreerde in februari 2019 met de familie Meiland naar Frankrijk en was twee seizoenen lang te zien in het televisieprogramma Chateau Meiland. Tijdens de verbouwing werkte ze maandenlang soms wel zestien uur per dag. Toen in mei 2019 het chateau openging, was Caroline verantwoordelijk voor het schoonmaken van de kamers, de was, de strijk en de boodschappen, en ze kookte voor de gasten. Zeven dagen per week. Na een ruzie werd ze op straat gezet. En toen begon de nachtmerrie. Haar privéleven werd besproken in maar liefst drie boeken**. Ze werd uitgemaakt voor geldwolf, profiteur, luiaard, oud wijf en geframed als labiel.” Je moet het niet zien als een wraakboek, maar Caroline Van Eeden vertelt wel wat dit gedrag / reacties vanuit de familie Meiland met haar hebben gedaan.

** De drie boeken waar Caroline van Eeden het over heeft zijn: Martien, Erica en Maxime.

Nieuwe afleveringen Chateau Meiland

Wat er in de nieuwe afleveringen / het nieuwe seizoen van Chateau Meiland allemaal te zien is? Hieronder staan de omschrijvingen per aflevering op een rijtje. We beginnen daarbij bij de eerste aflevering.

Testweekend Code Rosé

Familie en vrienden overnachten tijdens het testweekend in het pension Code Rosé om zo eventuele kinderziektes te ontdekken. En kinderziektes zijn er genoeg. De gasten hebben vooraf een code ontvangen waarmee ze het pension kunnen betreden, maar dit leidt direct tot problemen. Vooral broer Jaap, die tot ergernis van Martien veel te laat arriveert, heeft de grootste moeite om de deur te openen, tot grote hilariteit van de aanwezigen. Als iedereen eindelijk binnen is, kan het feest beginnen en wordt er tot in de vroege uurtjes geborreld. Maar een goede nachtrust is de gasten niet gegund, want de volgende morgen staan de slopers op de stoep om het achterhuis af te breken. En ook het eerste ontbijt in het pension verloopt verre van vlekkeloos, waar vooral broer Jaap behoorlijk chagrijnig van wordt.

Vergunningen Code Rosé

Na een testweekend voor familie en vrienden is pension Code Rosé eindelijk klaar voor de grote opening. Maar er valt nog genoeg te doen, zoals de montage van een neon-logo op de gevel. En er zijn nog meer losse eindjes die aandacht verdienen, zoals foto’s voor de website, een likje verf hier en daar en véél schoonmaakwerk. Zeker wanneer enkele vandalen het pension met eieren bekogelen en Martien opnieuw de ramen kan lappen.

Niets lijkt de opening in de weg te staan, maar dan komt er een onverwacht bericht van de gemeente Noordwijk. De vergunning blijkt niet in orde, waardoor het pension de volgende dag niet kan worden geopend en de boekingen moeten worden geannuleerd. Het nieuws komt keihard aan. In allerijl wordt een kamertje in het achterhuis opgetuigd waar Martien voorlopig gaat wonen om aan de voorwaarden van de vergunning te voldoen. Zo kan het pension de volgende dag, onder grote belangstelling van de pers, alsnog worden geopend en ontvangt de familie Meiland de eerste gasten.

Verblijven bij pension Code Rosé

Pension Code Rosé is eindelijk geopend en de eerste gasten zijn gearriveerd. Martien heeft de eerste nacht op een stretcher in het achterhuis doorgebracht om zo aan de eisen van de gemeente Noordwijk te voldoen. De eerste ochtend gaat de familie op kousenvoetjes aan de slag om het ontbijt voor de gasten te verzorgen. En dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, want ze lopen elkaar enorm in de weg en er is onenigheid over hoe je een buffet moet inrichten.

De keuken blijkt ongeschikt om dagelijks ontbijt te maken, dus gaat de familie op zoek naar een nieuw exemplaar. Maar aangekomen bij het keukencentrum komen de Meilandjes op zoveel nieuwe ideeën dat ze de verkoopster volledig tot wanhoop drijven. Als de familie de volgende dag het ontbijt klaarmaakt, legt Martien de broodjes op de bodem van de oven met een enorme rookontwikkeling als gevolg. De gasten, die nog op een oor liggen, worden opgeschrikt door het brandalarm. En dat kan alleen door de afwezige Erica worden gestopt.

Ruzie Erica en Maxime Meiland

Pension Code Rosé is dringend aan een nieuwe keuken toe. Ook tijdens hun tweede bezoek aan het keukencentrum worden Martien en Maxime weer afgeleid door de vele mogelijkheden, maar er wordt wel een nieuw exemplaar gekozen. Omdat Erica binnenkort 60 jaar wordt, wil ze een groot feest organiseren. De familie gaat kijken bij een locatie in Aalsmeer die doet denken aan de Franse Moulin Rouge. Het thema is voor Erica dan ook klip-en-klaar: een Charleston-party!

Als Martien een weekendje weg is, moeten Erica en Maxime samen het ontbijt in het pension verzorgen, maar moeder en dochter reageren op elkaar als een rode lap op een stier. De irritaties lopen hoog op als Erica het gas aan laat staan, terwijl Erica vindt dat Maxime haar kinderen moet thuislaten. De ruzie komt tot een hoogtepunt als Erica op haar kleinkinderen past, terwijl Martien, Maxime en Montana het tuincentrum bezoeken. Nog voordat de eerste geraniums zijn ingeladen, komt er een telefoontje dat Vivé van de trap is gevallen.

Meiland

Telefoonnummer Erica

Sinds het mobiele nummer van Erica op de site van het pension is beland, wordt ze gebeld door ongure types die haar onbehoorlijke voorstellen doen. Ook de organisatie van haar zestigste verjaardag gaat niet van een leien dakje, want de uitnodigingen voor de gasten blijken deels niet te zijn verstuurd. Erica heeft ze per ongeluk van haar telefoon gewist en krijgt de hele familie over zich heen. Het thema van Erica’s feest is Charleston, dus gaat de familie naar een kledingverhuurbedrijf om geschikte outfits te passen, wat tot hilarische taferelen leidt.

Tijdens een bezoek aan Montana’s nieuwe tuin blijkt haar robotstofzuiger uitermate geschikt om het kunstgras te onderhouden. Als de Meilandjes een villa in Wassenaar bezoeken, raken ze volledig in vervoering. Ze zijn er om een fontein voor het pension bezichtigen, maar als het huis te koop blijkt te staan, zijn Martien en Maxime niet te houden. De tuinman belt ter plekke met eigenaar in Spanje, die de familie direct een bod doet.

De Grote Sinterklaasfilm

Martien is lichtelijk nerveus, want hij heeft opnames voor ‘De Grote Sinterklaasfilm’ waarin hij de rol van kasteelheer vertolkt. Als hij zich vervolgens vastrijdt in de file richting paleis Soestdijk én er een vlek in zijn kostuum zit, is de stress compleet. Erica en Maxime gaan op zoek naar een vloer voor Melissa, die in het achterhuis van het pension gaat wonen om aan de vergunningseisen van de gemeente te voldoen.

Aansluitend bezoeken ze het bedrijf dat het logo van Code Rosé heeft gemaakt. De dames zijn nog niet tevreden, want de kleur van de neonverlichting is niet genoeg rosé. De familie gaat een dagje naar de Efteling, maar de organisatie loopt direct spaak. Terwijl kinderen en kleinkinderen al in de Fata Morgana zitten, zijn opa en oma nog bezig met het ontbijt voor de gasten, die maar niet willen vertrekken. In het pretpark neemt Martien zich heilig voor om niet in de achtbaan te gaan, maar hij bezwijkt onder de druk van zijn dochters en vliegt gillend door de bocht.

Meiland-fandag

De familie Meiland heeft voor het eerst een heuse Meiland-fandag, georganiseerd door een fan van het eerste uur. 450 mensen zullen dingen naar een meet-and-greet, een foto en een ferme handdruk. Martien hoopt op een Beatles-moment met allerlei gillende fans, maar Erica zet hem met haar nuchterheid snel met beide benen op de grond.

Naast alle voorbereidingen van deze dag gaat het gewone leven ook door. Kleine meisje worden groot. Omdat Claire zes is geworden, gaat ze naar de grote school. Een spannend moment en een mijlpaal in haar leven, maar ook in dat van Maxime.

Werken in pension familie Meiland

De familie creëert steeds meer routine tijdens hun werkzaamheden in het pension. Melissa, de Nederlandse Nadege zoals ze in Martiens telefoon staat, is inmiddels gesetteld in het achterhuis. Tijd voor de familie om haar boudoir te beoordelen. Haar kamer ziet eruit alsof Martien zelf de styling heeft gedaan.

Omdat Maxime eigenlijk een veel te groot huis heeft gekocht, komen haar ouders eindelijk helpen. Met gezonde tegenzin stapt Martien op de grasmaaimachine en maait het gras met verve, totdat de automatische sproei-installatie aangaat en hij een nat pak krijgt. Hij is er helemaal klaar mee. Iedere ochtend om zes uur uit de veren begint hem langzaam op te breken.

Feest bij de familie Meiland

Het inpakken van de aanhanger, maar vooral het rijden ermee, blijft een feest bij de familie Meiland. Erica lijkt het maar niet onder de knie te krijgen. Gelukkig staan de beste stuurlui altijd aan wal en geven Martien en Maxime haar aanwijzingen. Als de lading gelost is, is het tijd voor een ander feestje.

In het geheim is Martien met zijn dochters druk met de organisatie van het grote feest. Maar eerst een klein intiem feestje met alle gasten in het pension. Omdat Erica niet van verrassingen houdt, heeft Martien in het geheim een heerlijke taart geregeld en de gasten geïnstrueerd om haar luidkeels toe te zingen voor haar 60ste verjaardag.

Milieu

Vrije uitloop of biologische eieren, de familie heeft het er druk mee. Erica gaat voor het eerst met Martien mee naar de boerderij waar hij zijn boter, kaas en eieren haalt. Maar Erica is not amused bij de totale onverschilligheid die Martien heeft bij het milieu.

Erica waardeert verrassing niet

De verrassing die Martien en Maxime hebben geregeld voor de verjaardag van Erica wordt niet gewaardeerd door haar. Zo erg zelfs dat ze liever naar huis gaat dan in een verentooi à la de toppers op haar eigen feest te verschijnen. Gelukkig komt het allemaal goed en als iedereen de haren in de krul, zoals gedragen in de jaren 20 van de vorige eeuw, heeft, kan het feest beginnen. En Erica heeft de avond van haar leven.

Verjaardag Vivé

Er zijn veel verjaardagen, Erica is net zestig en nu wordt Vivé alweer twee jaar en dat moet uitgebreid gevierd worden. Op de spaarzame vrije dagen worden er cadeaus gekocht. Gelukkig slaagt de familie snel met leuke cadeaus voor de jongste telg. Iedereen weet zeker dat Vivé er blij mee zal zijn. En dus kunnen ze met een gerust hart klussen in het huis van Maxime. Maar hoe kan het ook anders, er gaat van alles mis…

Als de stoppen doorslaan, ontstaat er paniek. Gelukkig heeft Erica de hoofdschakelaar, die achter het hoofdbord van het nieuwe bed in de slaapkamer zit, omgezet en blijft de schade beperkt. Alleen gaan de lichten nu niet meer uit. Tijd om professionele hulp in te schakelen. Dat had de familie ook beter kunnen doen bij het aanschaffen van de cadeaus voor Vivé. De cadeaus waarvan de familie zeker wist dat ze in goed aarde zouden vallen, worden namelijk door de kleine afgeserveerd.

Nadege in Nederland

Eindelijk is het zover, Nadege, de Franse huishoudster, is met een goede vriendin over in Nederland. En de familie heeft een vol programma om haar in vier dagen tijd kennis te laten maken met Nederland. Het is een ontroerend weerzien. Nu Nadege na een ernstige ziekte aan de beterende hand is, durft de familie haar op sleeptouw te nemen. En waar er vroeger vooral ‘catastrophe’ was te horen, roept Nadege nu bij ieder gebouw ‘magnifique’. Noordwijk is de eerste stop, maar ook Amsterdam en Volendam worden aangedaan.

Tour door Nederland met Nadege

Een foto-shoot in traditionele klederdracht mag natuurlijk niet ontbreken. En wat te denken van al die typisch Hollandse gerechten als de pannenkoek en het folkloristische haringhappen. Worden die net zo gewaardeerd door de Françaises als wij van een goede coq au vin of een croque-monsieur houden? Dacht de familie beroemd te zijn in Nederland, Nadege stoot ze van de troon, als Nederland haar op eigen bodem opnieuw in de armen sluit.

Laatste aflevering Chateau Meiland seizoen 9

Een groter cliché is er niet, maar er is een tijd van komen en van gaan, Nadege gaat weer terug naar Frankrijk en wordt in alle vroegte naar het station van Rotterdam gebracht. Volgend jaar zal de familie haar weer in Limoges bezoeken. Martien heeft in alle vroegte de première van de Sinterklaasfilm waar hij als zijn alter ego Jean Claude acte de présence geeft.

Herfstvakantie

De familie heeft gebuffeld het afgelopen jaar, een pension verbouwd, ingericht en een opening en daarna alleen maar gasten. Eindelijk hebben ze een hele week vrij. En met de herfstvakantie in zicht en de kleine meisjes die ook vrij zijn, besluit de familie een bezoek te brengen aan wat misschien wel hun lievelingsstad is van Nederland, Maastricht! En een bezoek aan het pretpark mag niet ontbreken, de meisjes hebben lol in de kabelbaan en op de glijbaan en ook opa gilt het uit.

Foto: Play4 – Chateau Meiland seizoen 8 aflevering 9

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 maart 2024 /