Inspirant aan zee op tv: ‘gewoon buitengewoon’ onderwijs

Eric Goens heeft de zevendelige documentaire reeks Gewoon buitengewoon gemaakt over de BuSo-school Inspirant aan zee. Een jaar lang volgt de tv-maker het reilen en zeilen van deze school voor buitengewoon onderwijs. Je kunt de documentaire over Inspirant aan zee iedere dinsdag vanaf 6 februari om 20.40 uur kijken bij VRT1 en VRT MAx.

Gewoon buitengewoon

BuSO-school Inspirant aan zee opent de deuren voor de zevendelige documentaire reeks Gewoon buitengewoon. Daarin volgt Eric Goens een jaar lang het reilen en zeilen van deze school voor buitengewoon onderwijs. Inspirant aan zee begeleidt in Oostduinkerke jongeren vanaf 13 tot 21 jaar bij wie sprake of vermoeden is van een verstandelijke beperking, eventueel in combinatie met gedrags- en emotionele problemen, autisme of andere bijkomende beperking. Gewoon buitengewoon biedt een unieke, ontroerende en verrassende inkijk in dit type buitengewoon secundair onderwijs. 

Eric Goens: Gewoon buitengewoon

Reportagemaker Eric Goens * vertelt over de documentaire Gewoon buitengewoon over Inspirant aan zee: “Weinig mensen weten wat er zich achter de schoolmuren afspeelt en hoeveel zorg en begeleiding leerlingen vragen. Leerkrachten hebben engelengeduld en degenen die in het buitengewoon onderwijs werken, hebben dat in het kwadraat. De onvoorspelbaarheid van kinderen en jongeren vormt een grote uitdaging, maar de leerlingen geven ook heel veel terug. In de reeks tonen we het leven zoals het is, met humor.” Recent kon je op dinsdagavond nog een ander programma van Eric Goens kijken, namelijk Seizoen 5 Niveau 4: Terreur. (Inmiddels is het daar tijd voor Assisen 2.)

Buitengewoon onderwijs

Het buitengewoon onderwijs is een wereld van extremen die voortdurend balanceert op een slap koord tussen humor, ontroering en spanning. De kinderen in Inspirant aan zee zijn mondig en even vaak erg grappig, maar beleven ook moeilijke momenten van stemmingswisselingen of agressie. Samen met de leerkrachten gaan ze op zoek naar hun plaats in onze complexe samenleving. In zeven afleveringen zien we hoe ze timmeren aan de weg. Met vallen maar ook weer opstaan. Met veel enthousiasme en veerkracht, een lach, maar soms ook een traan. Sommige leerlingen keren ‘s avonds terug naar huis, anderen verblijven in het multifunctioneel centrum op hetzelfde domein. 

Inspirant aan zee: buitengewoon onderwijs

Inspirant aan zee is een uiterst dynamische omgeving waar kinderen met welke beperking dan ook toewerken naar een doel, hoe klein dat doel ook mag ogen. Van tellen tot 10 over zelfstandig fietsen tot een job in een tuinbouwbedrijf. Het gaat voor de leerlingen om mijlpalen in hun leven en om te leren overleven in een buitenwereld die voor hen soms ver weg en moeilijk te vatten is. 

Documentaire over Inspirant aan zee

In Gewoon buitengewoon komen ook enkele ouders aan bod over hun ervaringen en bekommernissen. Zij hopen dat de reeks kan zorgen voor meer begrip voor hun leefwereld. Deze documentaire is een programma van Bargoens voor VRT1.

Documentaire Gewoon buitengewoon kijken

Gewoon buitengewoon: vanaf 6 februari elke dinsdag om 20.40 uur op VRT 1 en VRT MAX. Bij VRT MAX kun je het programma ook terugkijken. Wil je dit vanuit Nederland (of een ander land dan België doen) zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op België zet.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

6 februari 2024 /