De slag om Florida over Generatie Z in Amerika bij de NTR

Eelco Bosch van Rosenthal en Hans Pool hebben de vierdelige serie De slag om Florida gemaakt voor de NTR. Je kunt vanaf zondag 21 januari 2024 iedere week om 20.20 uur op NPO2 naar de reeks kijken. Generatie Z in het Amerikaanse Florida staat hierin centraal. Lees er alles over.

De slag om Florida (NTR)

In Florida schetsen journalist Eelco Bosch van Rosenthal (die ook Het koninkrijk * maakte) en filmmaker Hans Pool (die je kent van de Jaitsen Singh documentaire, Roofkunst en Paradijs Canada ) een portret van de meest activistische generatie sinds de jaren zeventig: Generatie Z. Tieners en twintigers gaan de straat op voor klimaatmaatregelen, genderdiversiteit en het recht om naar school te gaan zonder te hoeven vrezen voor een schietpartij.

Gen Z zorgt voor spanning in Florida

Maar de vrijheid die Generatie Z opeist, botst met andere vrijheden: de vrijheid om een wapen te dragen, of de vrijheid om zelf te bepalen welke boeken je kinderen lezen. Nergens komt die botsing zo aan de oppervlakte als in Florida, een staat waar ‘vrijheid’ iedereen in de mond bestorven ligt. In De slag om Florida registreren Eelco Bosch van Rosenthal en Hans Pool de spanningen aan het begin van een verkiezingsjaar waarin bijna 70 miljoen Gen Z’ers de sleutel tot de macht in handen hebben.

Four Freedoms van Franklin D. Roosevelt

Eelco Bosch van Rosenthal en Hans Pool doen dat aan de hand van de vier fundamentele vrijheden (Four Freedoms) die president Franklin D. Roosevelt in 1941 benoemde en die in zijn ogen voor ieder mens ter wereld zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, vrijwaring van angst, vrijwaring van gebrek en vrijheid van godsdienst.

De slag om Florida terugkijken

De slag om Florida: zondag 21, 28 januari, 4 en 11 februari 2024 om 20.20 uur op NPO 2. Terugkijken kan via NPO Start. NPO Start kun je ook over de grens kijken. Gebruik een VPN Verbinding. Zet deze op Nederland en ga dan naar de website.

Hieronder ontdek je alles over de inhoud van afleveringen van De slag om Florida.

Vrijheid van meningsuiting

Sinds de jaren zestig geldt de kleine universiteit New College als een progressieve oase in Florida. Maar begin 2023 verandert dat: de conservatieve gouverneur DeSantis stelt een nieuwe raad van toezicht aan, aangevoerd door een bekende anti-woke-activist. De veranderingen staan niet op zichzelf. Het onderwijs in Florida (“de staat waar woke zal sterven”, aldus DeSantis) is het toneel geworden van een felle strijd over onder meer gender-neutraliteit en de inhoud van schoolboeken. Terwijl de veranderingen op de campus zichtbaar worden, vragen student internationale betrekkingen Sam en dramadocent Diego zich af: willen we hier nog wel blijven?

Vrijwaring van angst 

Valentijnsdag 2018: een schutter richt een bloedbad aan op zijn voormalige middelbare school in een voorstadje van Miami. Uit het verdriet en de woede over deze ‘Parkland shooting’, die zeventien mensen het leven kost, komt een invloedrijke jongerenbeweging voort: March For Our Lives. De 25-jarige Maxwell Frost, één van de gezichten van de beweging, wordt als eerste Gen Z’er verkozen in het Amerikaanse Congres, waar hij zijn strijd om strengere wapenwetten voortzet. Vaders Ryan en Manuel verloren allebei een kind bij de schietpartij, maar over de lessen ervan zijn ze het radicaal oneens.

Vrijwaring van gebrek 

Elk jaar brengen vele miljoenen Amerikanen een bezoek aan Disney World en de omringende pretparken vlakbij Orlando. Maar in de schaduw van Disney worstelen Gen Z’ers met hun toekomst. Overdag bedient Cree een achtbaan, ‘s avonds keert hij terug naar het motel waar hij met zijn moeder, broertjes en zusje woont. Buurtwerker Jacob probeert leeftijdsgenoten zoals Cree te helpen. Valeria verruilde haar geboorteland El Salvador voor de Verenigde Staten. Maar is haar toekomstideaal – een eigen huis, een goede baan – voor haar generatie nog haalbaar?

Vrijheid van godsdienst

Sinds het Hooggerechtshof een streep zette door het federale recht op abortus is het onderwerp helemaal terug als verkiezingsthema. In Florida wil gouverneur DeSantis abortus na zes weken zwangerschap verbieden, en voor artsen die toch meewerken aan een niet-toegestane ingreep dreigt vervolging. Anya en Derek Cook ondervonden het nieuwe beleid aan den lijve en verzamelen nu handtekeningen voor een referendum dat het recht op abortus weer veilig moet stellen. Ook de eigenaar van Hamburger Mary’s, een restaurant dat beroemd is vanwege zijn drag queen shows, legt zich niet neer bij de conservatieve agenda van de gouverneur: hij sleept hem voor de rechter.

Eelco Bosch van Rosenthal en Hans Pool

Dit is de derde serie van Eelco Bosch van Rosenthal en Hans Pool over de VS in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Eerder maakten zij Droomland Amerika (VPRO, 2016) en De slag om Texas (NTR, 2020).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

28 januari 2024 /