Jaitsen Singh documentaire: Een Amerikaanse Nachtmerrie

De vijfde aflevering van de documentaire Een Amerikaanse Nachtmerrie over de Nederlandse gevangene Jaitsen Singh mag vanavond – maandag 26 juni – niet worden vertoond bij BNNVARA op NPO2. Jaitsen Singh is veroordeeld tot het aanzetten tot het vermoorden van zijn vrouw en stiefdochter. Zelf zegt hij al bijna veertig jaar onschuldig te zijn.

Zit Jaitsen Singh onschuldig vast?

In 1983 worden de vrouw en stiefdochter van de Nederlandse Jaitsen Singh op gruwelijke wijze vermoord in Californië. Singh wordt veroordeeld voor het aanzetten tot de moorden, maar beweert al bijna 40 jaar onschuldig te zijn. Gezien de manier waarop zijn zaak destijds is behandeld, zou dit best eens kunnen kloppen. 

Een Amerikaanse Nachtmerrie

Filmmaker Hans Pool* onderzoekt deze intrigerende en complexe zaak en krijgt exclusief toegang tot gerechtelijke en politiedocumenten die een schokkend verhaal onthullen over racisme, corruptie, een minnares en een dubieuze kroongetuige. Hoe veranderde de Amerikaanse droom van Singh in een nachtmerrie? We ontdekken het in de documentairereeks Een Amerikaanse Nachtmerrie.

Aanrader voor kijkers naar bijvoorbeeld De zaak Rombley, De villamoord en De pompmoord.

Jaitsen Singh & zoon Suren

Op 27 augustus 1983 keert Singh terug naar zijn huis in Californië, van een jachttrip met zijn 14-jarige zoon, Suren. Thuis aangekomen treft Singh tot zijn schrik een bloedbad aan. Zijn vrouw Grace en stiefdochter Daphne zijn er niet. Hun auto staat niet in de garage.

Vrouw en stiefdochter vermoord

De lichamen worden later die nacht in de kofferbak van de auto in de binnenstad van Los Angeles gevonden. Singh heeft een waterdicht alibi en zegt onschuldig te zijn, maar krijgt uiteindelijk 56 jaar gevangenisstraf voor het organiseren van de moorden.

Racistische vooroordelen

Midden jaren 80 zijn racistische vooroordelen aan de orde van de dag in Californië. Daarnaast heeft Singh te maken met een ambitieuze aanklager die er alles aan doet om deze spraakmakende moordzaak te winnen. De van oorsprong Surinaamse Jaitsen Singh staat terecht voor een witte jury en heeft te maken met een officier van justitie die gebruik maakt van een dubieuze getuigenis van een beruchte crimineel. 

Documentaire Jaitsen Singh

Filmmaker Hans Pool raakt gefascineerd door dit verhaal. Pool spit door belangrijke documenten en reist in zijn zoektocht naar de waarheid naar Californië om sleutelfiguren te ondervragen. Hij neemt de kijker mee in de duistere zaak van de Surinaams Nederlandse immigrant door het Amerikaanse rechtssysteem. Heeft Singh wel een eerlijk proces gereken? En zou het niet humaan zijn om de inmiddels 78-jarige Singh na al die tijd vrij te laten of zijn straf in Nederland te laten uitzitten.

Hans Pool ken je onder ander van Roofkunst en Paradijs Canada.

Een Amerikaanse Nachtmerrie kijken

Een Amerikaanse Nachtmerrie is een coproductie van Submarine en BNNVARA. De documentaireserie Een Amerikaanse Nachtmerrie is vanaf 29 mei iedere maandag om 22:10 uur te kijken bij BNNVARA op NPO 2. Je kunt de documentaire over Jaitsen Singh terugkijken bij NPO Start en zelfs alle afleveringen vooruitkijken via NPO Plus. Vanuit het buitenland kijken, dan kun je alleen terugkijken via NPO Start. Zorg wel voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Aflevering 5 Jaitsen Singh documentaire

Eigenlijk zou op maandag 26 juni 2023 aflevering 5 van de Jaitsen Singh documentaire op tv te zien zijn. Deze aflevering stond al op NPO Plus, maar moest offline gehaald worden. Hij mag namelijk niet vertoond worden van de rechter. Zo werd de aflevering 5 omschreven: “Eén van de grootste vragen blijft: waarom werd zowel Grace als Daphne vermoord? Hans probeert hier antwoord op te krijgen. Opeens lijkt de voorwaardelijke vrijlating van Singh dichtbij. En de vraag of dit terecht is, wordt ter discussie gesteld. Schuldig of niet, zou het niet humaan zijn om de inmiddels 78-jarige Singh na al die tijd vrij te laten?”

Uitzendverbod Jaitsen Singh documentaire

Jaitsen Singh wilde eerst een uitzendverbod voor de complete documentaire. De rechter had toen besloten dat de reeks uitgezonden mocht worden, omdat producent Submarine en BNNVARA zich bij het onderzoek en de totstandkoming van de serie hebben gehouden aan alle journalistieke zorgvuldigheidseisen. Daarop ging de veroordeelde in hoger beroep en eiste een uitzendverbod voor aflevering 4 en 5. Het gerechtshof ging mee in dit verzoek voor aflevering 5.

Meer over de inhoud van de afleveringen van deze documentaire over Jasten Singh

Misdaad

Aflevering 1 (29 mei 2023): Op 27 augustus 1983 treft de Nederlandse Jaitsen Singh in zijn huis in Californië een bloedbad aan. De lichamen van zijn vrouw Grace en stiefdochter Daphne worden later die nacht gevonden. Acht maanden na de moorden wordt Singh als hoofdverdachte opgepakt. Filmmaker Hans Pool is gefascineerd door het verhaal van Singh, die altijd heeft beweerd onschuldig te zijn. Midden jaren 80 zijn racistische vooroordelen aan de orde van de dag in Californië. Daarnaast heeft Singh te maken met een ambitieuze aanklager die er alles aan doet om deze moordzaak te winnen. Heeft Singh wel een eerlijk proces gekregen?

Rechtszaak

Aflevering 2 (5/6/2023): De kroongetuige in de zaak van Singh is de beruchte crimineel Raymond Copas. Copas beweert dat Singh hem had ingehuurd om de moorden uit te voeren, maar dat Singh er uiteindelijk niet mee door wilde gaan. Singh wordt veroordeeld en krijgt 56 jaar gevangenisstraf. De zoon van Singh huurt een topadvocaat in voor het hoger beroep. Deze advocaat bewijst dat aanklager Dennis Stout de getuigenis van Copas heeft verkregen in ruil voor strafvermindering, zonder dat de jury hiervan wist. Nederlandse advocaat Rachel Imamkhan huurt een privédetective in en samen met Hans sporen ze Stout op. Lukt het om Singh perspectief te bieden op zijn vrijheid?

Motief

Aflevering 3 (12/6/2023): Hans en advocaat Rachel gaan in gesprek met aanklager Dennis Stout. Hij was overtuigd van Singhs schuld, vooral toen uit het onderzoek naar voren kwam dat Singh een levensverzekering van meer dan 1 miljoen dollar zou opstrijken. Ook blijkt hij een minnares te hebben gehad. Omdat Singhs eerste proces oneerlijk was verlopen, krijgt hij in 2000 een nieuw proces. Singhs beroep met een nieuwe jury en nieuwe aanklager ziet er sterk uit, maar plotseling, vlak voor het proces, neemt de zaak een onverwachte wending.

Nieuwe rechtszaak

Aflevering 4 (19/6/2023): Fred, de broer van Grace, onthult hoe ongelukkig Grace was in het huwelijk met Singh. Het tweede proces begint en opnieuw wordt de beschuldigende getuigenis van verslaafde kroongetuige Copas uit het eerste proces ingezet. Omdat Singh ervoor kiest deze keer niet zelf te getuigen, lezen ze zijn fatale getuigenis voor uit het eerste proces. Het lijkt een verloren zaak voor Singh. Hans wil, na jaren onderzoek, Singh ontmoeten. Hij brengt twee uur met hem door in de gevangenis en stelt vragen over de moorden. Krijgt Hans meer inzicht in de gebeurtenissen tijdens dit gesprek met Singh?

Foto: BNNVARA / Submarine

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

26 juni 2023 /