Documentaire De nachtwaker: 2Doc van Nicky Maas

De documentaire De nachtwaker van Nicky Maas is vanavond – donderdag 25 januari 2024 – om 22.20 uur te kijken als 2Doc bij KRO-NCRV op NPO2. Regisseur Nicky Maas volgt Janneke van Ree, die als vrijwilliger al ruim twintig jaar in de palliatieve terminale zorg werkt. Zij waakt bij mensen in hun laatste levensfase.

Documentaire De nachtwaker

De dood is aanhoudend aanwezig in ons leven en toch hebben we de neiging om dit te negeren. Angst voor de dood wordt voortdurend overtroffen en overstegen door de passie voor het leven. Mensen in hun laatste levensfase kunnen het leven soms moeilijk loslaten. Janneke van Ree zoekt bewust de dood op en begeleidt cliënten in hun laatste levensfase als nachtwaker. Wat is het effect op haar dagelijks leven als de dood er continu een onderdeel van is? Dat zie je in de documentaire De nachtwaker.

Nachtwaker Janneke

Al ruim twintig jaar werkt Janneke als vrijwilliger in de palliatieve terminale zorg, zowel in het hospice als bij mensen thuis. In KRO-NCRV 2Doc: De nachtwaker zien we Janneke zowel in haar dagelijkse leven als tijdens het waken. Scènes waarin verrassende parallellen en paradoxen laten zien hoe Janneke in het leven staat en hoe zij tegelijkertijd de dood op het eerste gezicht lijkt te omarmen.

Nachtwaken

Janneke ervaart het nachtwaken als iets heel intiems. De wereld slaapt en zij is alleen met de cliënten. Het is een merkwaardige ervaring om van zo dichtbij te ervaren hoe de ander zijn controle verliest en soms intieme verhalen deelt die hij nog kwijt wil. Janneke gaat, als de nacht voorbij is, haar eigen leven weer vol tegemoet. Kan Janneke, door de dood van anderen op de voet te volgen, de controle over haar eigen sterfbed krijgen?

De nachtwaker: Nicky Maas

Regisseur Nicky Maas is gefascineerd door de laatste levensfase en was zelf ook nachtwaker. “Ik ben heel erg bang voor de dood geweest. Het meest angstaanjagende aan de dood vind ik dat je geen enkel houvast meer hebt. Op het moment van doodgaan ga je het grote onbekende tegemoet en hoeveel je er ook over nadenkt, je hebt geen idee wat er staat te gebeuren. We worden gedwongen ons over te geven aan iets waar we totaal geen idee van hebben. Naar mijn idee zou onze eigen dood meer zichtbaar en bespreekbaar moeten zijn in onze samenleving. Iets dat zo bepalend is voor het leven en waar zelden over wordt gesproken, vind ik onbegrijpelijk.”

Leven en dood met elkaar verbonden

Door Janneke, een ervaren nachtwaker, te filmen tijdens haar nachten en dagelijks leven krijg je een inkijkje in hoe verbonden het leven en de dood is. Het geeft ons, de kijker, een inzicht in deze bijzondere laatste fase. De nachtwaker is geregisseerd door Nicky Maas en geproduceerd door Tangerine Tree in samenwerking met KRO-NCRV en kwam tot stand met steun van het NPO-fonds.

Docu De nachtwaker gemist

De documentaire De nachtwaker van Nicky Maas is vanavond – donderdag 25 januari 2024 – om 22.20 uur te kijken als 2Doc bij KRO-NCRV op NPO2. Je kunt deze docu terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je dit uit het buitenland doen, gebruik dan een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar NPO Start gaat. Een interessante documentaire voor kijkers van bijvoorbeeld Over Mijn Lijk.

Foto: KRO-NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 januari 2024 /