Hans Van Themsche True Crime Belgium special op tv

True Crime Belgium heeft een driedelige special gemaakt over de zaak Hans Van Themsche, waarin nabestaanden, familie en hijzelf aan het woord komen. Op 11 mei 2006 vermoordde hij de Malinese vrouw Oulematou Niangadou en het tweejarig Belgisch meisje Luna Drowart dat bij haar was. Daarvoor verwondde hij de Turkse Songül Koç. True Crime Belgium: Hans Van Themsche is vanaf dinsdag 9 januari 2024 drie weken lang om 21.15 uur op Play4 en GoPlay te kijken. De hele reeks staat op Streamz. Ontdek er hier alles over.

Hans Van Themsche

Hans Van Themsche, toen net 18, vermoordde op 11 mei 2006 de tweejarige peuter, Luna, en haar Malinese au pair N’Doei Oulematou (24) tijdens zijn moordtocht door de straten van Antwerpen. Eerder schoot hij ook op een Turkse vrouw van 46 die op een bankje een boek aan het lezen was. Een wijkagent, Marcel Van Peel, hield hem tegen. Tijdens zijn proces werd Van Themsche veroordeeld tot levenslang en werd hij de eerste die in ons land veroordeeld werd voor een racistische moord. De zaak hield het hele land in de ban en bracht heel wat bewegingen op gang zoals een versnelde goedkeuring van een nieuwe Belgische wapenwet, de Zonder Haat Straat en 0110 concerten.

True Crime Belgium: Hans Van Themsche

In True Crime Belgium: Hans Van Themse wordt de case in drie afleveringen vanuit verschillende hoeken belicht. En er komen rechtstreeks betrokkenen bij het onderzoek aan het woord. Dat zijn niet alleen onderzoekers, maar ook nabestaanden van de slachtoffers en Van Themsche zelf. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van archiefbeelden.

Hans Van Themsche op tv

De True Crime Belgium over Hans Van Themsche is vanaf dinsdag 9 januari 2024 wekelijks om 21.15 uur op Play4 en GoPlay te kijken. Via een VPN Verbinding die je op België zet, kun je in Nederland ook GoPlay kijken. Later komt de aflevering ook op Videoland.

Terug naar deze aflevering van True Crime Belgium:

Hans Van Themsche: zijn verhaal

Na 17 jaar gevangenschap ontmoet Onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe Hans Van Themsche weer. Hij gaat met hem terug in de tijd om te zien en kritisch te horen hoe hij terugkijkt op die verschrikkelijke dag. Van Themsche voert hiermee voor het eerst sinds het proces het woord. Andere betrokkenen die aan het woord komen zijn onder andere gerechtsjournalist Gust Verwerft, die ook een boek *schreef over de zaak. Maar denk ook aan Marcel Van Peel, de wijkagent die hem tegen hield. Laurence – de moeder van de vermoordde Luna – komt ook aan het woord. Net als Fatoumata, de tante van N’Doei Oulematou. Ook de moeder van Hans Van Themsche doet in deze True Crime Belgium documentaire haar verhaal.

Maatschappelijke beweging

Naast de feiten en getuigenissen belicht de documentaire ook wat deze zaak maatschappelijk in beweging bracht, de feiten beroerden iedereen. Er ontstond een anti-haat campagne met de ‘zonder haat straat’ borden. Het hele land zette zich achter de organisatie van 0110, een muziekfestival ‘voor verdraagzaamheid, tegen racisme, tegen extremisme, tegen zinloos geweld’. En de wapenwet werd versneld verstrengd. Dit gebeurde naar aanleiding van de feiten en de collectieve verbazing over de mogelijkheid van legale impulsaankopen van een dodelijk wapen.

Aflevering 1

‘Ik ga wat allochtonen afschieten’

In de eerste aflevering ontmoet Onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe Hans Van Themsche opnieuw en gaat hij in gedachten terug naar het moment waar het allemaal begon. Van Themsche werd in 2006 van het internaat gestuurd nadat hij betrapt werd op drinken en roken op zijn kamer. Het opbiechten aan zijn ouders en hen daardoor zo teleurstellen was geen optie voor hem. Hij zocht naar manieren om te vluchten van de realiteit, wat hem al snel bracht tot de extreemste vorm van vluchten; zelfmoord. Hij bedacht allerlei manieren tot het moment dat de gedachte van de moordende raid door zijn hoofd begon te spoken: “Ik ga wat allochtonen afschieten tot ze mij doodschieten en ’t is gedaan.”

‘Ik kon haar geschrei niet verdragen’

In alle vroegte vluchtte hij weg van het internaat en begon hij aarzelend aan de voorbereidingen van zijn moordtocht door Antwerpen. Vlak bij de Kathedraal kocht hij een jachtgeweer en zette hij soms twijfelend, zijn weg verder tot hij een Turkse vrouw op een bankje zag zitten. Van twijfel was geen sprake meer en hij schoot haar in de borst. Hij vervolgde zijn weg en liep uiteindelijk Luna en haar oppas N’Doei tegen het lijf. Eerst schoot Van Themsche de Malinese oppas neer. De volgende kogel was voor Luna: “Ik kon haar geschrei niet verdragen.”

Aflevering 2

Als je zoon opeens een moordenaar is…

In de tweede aflevering van de docureeks True Crime Belgium: Hans Van Themsche geven de moeder en de broer van Hans beklijvende getuigenissen. Van de ene op de andere dag werd hun zoon en broer aanzien als de moordenaar van peuter Luna en haar oppas N’Doei. Voor hen was Hans een doodgewone, fantasierijke, en vooral niemand kwaad doende jongen, voor Vlaanderen het compleet tegenovergestelde. Op het moment dat zij te horen kregen dat Hans de gruwelijke feiten had gepleegd, was het ongeloof dan ook enorm groot.

Moeder Hans Van Themsche

De moeder van Hans Van Themsche kon het niet vatten dat haar eigen zoon tot zoiets gruwelijks in staat was. Bij de eerste ontmoeting na zijn daden herkende ze haar eigen zoon niet meer: “Hans lag geketend aan een bed. Hij had een lege blik in zijn ogen. Zijn ogen stonden wijd open, hij keek precies dwars door mij heen. Ik vroeg Hans of hij het wel degelijk gedaan had?” Toen Hans dat bevestigde was er geen twijfel meer mogelijk. “Ik heb hem eens goed vastgepakt, meer kun je op dat moment niet doen. Hans laten vallen, dat kwam niet in mij op. Want als ik op dat moment Hans niet meer graag mocht zien… Wie dan wel?”

Broer Hans Van Themsche

En ook voor Hans’ broer vallen de feiten enorm zwaar: “In mijn hoofd heb ik Hans mijn grote broer die ik ken, en Hans de moordenaar die ik nooit heb gekend. Ik heb ontzettend veel moeite om die twee te linken en te beseffen dat dat eigenlijk dezelfde persoon is.” En tot op vandaag heeft zijn broer het er nog altijd moeilijk mee: “Iedere keer als ik bij hem op bezoek ga is het een ontzettend onwezenlijk gevoel. Ik heb ook nog nooit aan Hans gevraagd waarom hij het gedaan heeft. Ik durfde het niet.”

Aflevering 3

Moeder Luna ontmoet Hans Van Themsche

In de laatste aflevering van de docureeks True Crime Belgium: Hans Van Themsche ontmoeten Laurence, de moeder van de vermoorde Luna, en Hans Van Themsche, de moordenaar van Luna, elkaar in de gevangenis van Oudenaarde. Het is niet de eerste keer dat ze met elkaar in gesprek gaan. In 2015 ontmoetten ze elkaar al dankzij een bemiddelingstraject. Toen gaf Laurence naar eigen zeggen ‘een schop onder zijn kont’ om nog iets te maken van zijn leven en niet bij de pakken te blijven zitten. Nu, acht jaar later, ontmoeten ze elkaar opnieuw. 

‘Voor mij zit nu een ander persoon’

Laurence maakte bij de eerste ontmoeting al duidelijk dat ze zich niet zal verzetten tegen een eventuele vervroegde vrijlating. In het tweede gesprek wordt dat alleen maar bevestigd en merkt ze op dat Hans wel degelijk veranderd is: “Voor mij was je een jonge gast van 18 jaar met je gedachten helemaal overhoop. Nu zie ik u zo niet meer. Oké, het is gebeurd, maar voor mij zit nu een ander persoon”. Van Themsche zelf beseft maar al te goed wat hij fout heeft gedaan: “Ik heb ongelooflijk veel spijt van wat ik jou heb aangedaan. Niet alleen u, maar iedereen die er op één of andere manier bij betrokken is.” 

Dader & Slachtoffer

Zo’n ontmoeting tussen dader en slachtoffer is heel uniek en vergt veel voorbereiding via een bemiddelingstraject, vertelt Laurence. “Het gesprek is volledig voorbereid door de bemiddelaarster. Zij heeft zowel gesprekken met Hans als met mij, dus er worden al heel wat vragen over en weer gebrieft. Er wordt continu gevraagd of het oké is.” 

True Crime Belgium 2024

De true crime reeks True Crime Belgium krijgt in 2024 weer zes nieuwe misdaadverhalen. Op 4 januari 2024 is als eerstvolgende de case rond Hans Van Themsche. De volgende vijf cases verschijnen maandelijks op Streamz. Later zijn ze ook te kijken op Play4 en GoPlay. Blijf ons volgen via onderstaande social media kanalen, zodat je er niets over mist. Hier lees je meer over de eerste zaken, die zowel op Streamz als Play4 te zien waren. In Nederland kun je True Crime Belgium op Videoland kijken. Of via een VPN Verbinding die je op België zet en dan naar GoPlay gaat.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 januari 2024 /