Moordpillen documentaire van Dionne Slagter op NPO3

De documentaire reeks Moordpillen van Dionne Slagter – over ADHD-medicatie – is vanaf vanavond woensdag 3 januari 2024 21.14 uur op NPO3 te kijken. Je kunt deze driedelige reeks al compleet bingewatchen via NPO Start en NPO Plus. Hier lees je alvast eer over Moordpillen van Dionne Slagter.

Documentaire Moordpillen

n Nederland slikken 232.000 mensen ADHD-medicatie, waarvan Ritalin de bekendste variant is. Maar niet alleen mensen met een recept grijpen ernaar. Onder studenten die geen diagnose hebben, is het doodnormaal om Ritalin te nemen om wakker te blijven tijdens het studeren. Zij zijn zich er nauwelijks van bewust dat het medicijn dan valt onder de Opiumwet en dat het strafbaar is om te gebruiken of verkopen. Het tempo in de maatschappij ligt hoog. Studeren, werken, prestatiedruk en willen passen in de maatschappelijke mal; Dionne Slagter onderzoekt hoe dit voor haar en anderen samenhangt met de wereld van ADHD-pillen.

Moordpillen NPO 3 / NPO Start

Moordpillen? is een coproductie van BNNVARA en SimpelZodiak. De driedelige documentaire Moordpillen is te kijken vanaf woensdag 3 januari 2024 op NPO3 om 21.15 uur. De afleveringen duren een half uurtje. Moordpillen is ook al compleet te bingewatchen via NPO Start en NPO Plus. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een Zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland kan zetten en ga dan naar de website. 

Nu terug naar de documentaire Moordpillen van Dionne Slagter:

Dionne Slagter

Dionne Slagter (aka YouTuber OnneDi *, maar je kent haar ook van Moordtieten en Het mooiste meisje van de klas VIPS) kreeg tien jaar geleden de diagnose ADD en gebruikt sindsdien medicatie op recept. Maar als ze heel eerlijk is, neemt ze ook wel eens een extra pilletje om een nacht door te trekken en zo haar deadlines te halen. Nog nooit sprak ze met een arts over haar medicijngebruik en eigenlijk doet ze maar wat. Dionne Slagter is benieuwd wie ze zou zijn zonder haar medicijnen. In haar onderzoek spreekt ze met lotgenoten, studenten, wetenschappers en artsen. Kan het ook anders? En hoe dan? 

ADHD Medicatie

In de eerste aflevering van Moordpillen gaat Dionne Slagter in gesprek met andere ADHD’ers. Hoe gaan zij om met hun klachten en wat slikken ze allemaal? Bij ADHD denk je al snel aan hyperactieve druktemakers die dingen doen zonder er eerst bij na te denken. Maar ADHD komt in verschillende vormen, en mensen met ADHD hebben van verschillende dingen last. Ze ontmoet ook studenten, die ADHD-medicatie gebruiken zonder dat ze een diagnose hebben of een recept. Zij zijn zich er nauwelijks van bewust dat het medicijn dan valt onder de Opiumwet. En dat het zelfs strafbaar is om het te gebruiken, bij je te hebben of te verkopen.

ADHD diagnose

Na een gesprek met psychiater Mireille Boerma over haar ADHD-medicatie gaat Dionne Slagter een spannend traject in waarbij ze volledig door de molen wordt gehaald. Ze wil weten of de medicatie goed gebruikt wordt en of ze er niet mee kan stoppen. Hiervoor moet een nieuwe diagnose gesteld worden. Dionne Slagter praat in aflevering 2 van Moordpillen ook met haar moeder die haar als kind niet wilde laten onderzoeken vanuit het idee dat kinderen mogen zijn wie ze zijn. Ze denkt dat het label ADHD haar toen had kunnen helpen. Radio-dj Giel Beelen stopte met zijn ADHD-medicijnen en zocht zijn heil in meditatie en koude-training. Dionne besluit met grote tegenzin om ook eens koud te douchen.

Levensstijl aanpassen

Dionne Slagter ziet in aflevering 3 van Moordpillen haar nieuwe diagnose niet aankomen en het behandelplan is even verrassend. De psychiater adviseert om niet te stoppen met haar medicijnen. Ze zou het leven wat ze leeft, vol prikkels en deadlines, nooit vol kunnen houden zonder. Er moet echter wel iets veranderen: Dionne moet overstappen op een langwerkend medicijn en daarbij ook aan de slag met haar levensstijl. Als YouTube- en podcastmaker moet ze elke week uploaden. Maar van wie eigenlijk? Voor de studenten, die ADHD-pillen slikken om beter te kunnen presteren, is dat niet anders. Ook zij ervaren een enorme prestatiedruk.

Foto’s BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 januari 2024 /