Rail Away: nieuwe afleveringen van Schotland naar Spanje

Rail Away start vanavond – vrijdag 29 december – om 20.00 uur met nieuwe afleveringen. In dit seizoen van Rail Away treinen we onder andere door Schotland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk. Lees hier alles over de afleveringen, die je de aankomende weken kunt kijken.

Rail Away – nieuwe afleveringen

Een nieuw seizoen van het bekende EO-programma Rail Away gaat weer van start. De zeven nieuwe afleveringen worden ingesproken door Bob van der Houven. Tijdens zes maanden filmen zijn de mooiste treinroutes van Europa weer vastgelegd. Van de indrukwekkende Schotse Hooglanden tot het betoverende zuidwesten van Ierland, van de historische Franse Jura tot een pelgrimsroute per trein door het noorden van Spanje.

Rail Away Schotland

Het seizoen wordt afgetrapt met een tweeluik door de Schotse Hooglanden. Met de Far North Line wordt het hoge noorden van Schotland ontdekt. Het is de noordelijkst gelegen spoorlijn van Groot-Brittannië. In de eerste aflevering wordt het opstappen in Inverness en het uitstappen op het privéstation van de Hertog van Sutherland in beeld gebracht. In het tweede deel van deze reis is Dunrobin Castle het vertrekpunt van de reis verder naar de eindbestemming: Thurso. Vanaf deze plek wordt de oversteek gemaakt naar de prachtige Orkney-eilanden.

Mooie treinreizen in Europa

De serie spoort verder door Beieren in Duitsland waar de geschiedenis een grote rol speelt. Na een witte sneeuwlaag wordt de reis gemoedelijk voortgezet naar zuidwest Ierland. Ook hier blijft de geschiedenis niet onbesproken. Het vissersdorpje Cobh was de laatste aanlegplaats van de Titanic. De spoorlijn in het Franse Jura verbindt verschillende plaatsen waar al honderden jaren de uurwerkexpertise centraal staat. In een tweeluik wordt in het noorden van Spanje tot slot per trein een pelgrimsroute gevolgd. Met als eindbestemming de Costa Verde aan de Golf van Biskaje.

Rail Away seizoen 2023 – 2024

De makers van het EO-programma Rail Away zijn in april 2023 begonnen om verschillende routes in Schotland, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Spanje vast te leggen. Met meerdere camera’s en een drone gingen ze op reis. Slecht begaanbare wegen, sneeuw en treinen die maar om de zes uur rijden: “Ondanks de letterlijke obstakels op de weg, hebben we er weer een prachtig seizoen van gemaakt”, aldus de makers van EO’s Rail Away.

Rail Away terugkijken

De Rail Away aflevering in seizoen 2023 / 2024 zijn te kijken op onderstaande dagen rond 19.55/20.00 uur op NPO2. Natuurlijk kun je ze ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Wil je Rail Away terugkijken van uit het buitenland zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Wist je dat je Rail Away op dvd * kunt kijken. Eerder schreven we ook: 25 jaar Rail Away en Rail Away op tv met tien nieuwe afleveringen.

Rail Away afleveringen 2023 – 2024

  • 29 december 2023 – Schotland 1
  • 30 december 2023 – Schotland 2
  • 6 januari 2024 – Duitsland
  • 8 januari 2024 – Ierland
  • 9 januari 2024 – Frankrijk
  • 10 januari 2024 – Spanje 1
  • 11 januari 2024 – Spanje 2

Hieronder ontdek je meer over de treinreizen in de afleveringen van Rail Away 2023 – 2024.

Schotland: Inverness-Dunrobin Castle

De Schotse Hooglanden vormen het decor van de Rail Away treinreis met de Far North Line door het hoge noorden van Schotland. Het is de noordelijkst gelegen spoorlijn van Groot-Brittannië. De reist gaat langs indrukwekkende natuurgebieden, uitgestrekte moerassen, langs whiskydistilleerderijen én op plekken die nog steeds getekend zijn door de roerige geschiedenis. Veel reizigers maken gebruik van het spoor om door te reizen naar de Orkney-eilanden. Als er een ding duidelijk wordt, is het wel dat er geen mooiere manier om Schotland te leren kennen dan vanuit het treinraam. (vrijdag 29 december 2023)

Schotland: Dunrobin Castle-Thurso en Orkney

Dunrobin Castle is het vertrekpunt van de Rail Away Schotland reis naar Thurso in het uiterste noorden. Een reis door soms lieflijk, dan weer grillig en ruig gebied. De aanleg van het spoor door dit uitgestrekte, moerassige gebied was een behoorlijke uitdaging voor de negentiende-eeuwse spoorbouwers. Onderweg passeert de trein de Flow Country, een uitgestrekt veenmoeras, dat alleen op koudere plaatsen voorkomt waar veel regen valt. Als een deken bedekt het moeras hier de hooglanden. Het bijzondere ervan is dat het CO2 kan opslaan. In het plaatsje Thurso, de eindbestemming van deze rit, gaat de reis naar de overkant, naar de prachtige Orkney-eilanden. (zaterdag 30 december 2023)

Beieren: Passau-Bayerisch Eisenstein-Grafenau

Vanaf Beieren gaat de reist met de Waldbahn door ‘Beiers Canada’ naar de hoogste berg van de regio, de Großer Arber. Daarna door naar Bayerisch Eisenstein, een grensstation precies aan de rand van het voormalige IJzeren Gordijn tussen Duitsland en Tsjechië. Het is de oudste spoorroute in het Beierse Woud. Midden in het stationsgebouw is te zien waar die grens liep. Een kleine expositie houdt de herinnering levend aan de tijd dat een hek met 6000 volt spanning erop de Duitsers en de Tsjechen van elkaar scheidde. Vanuit het station van de ‘glasstad’ Zwiesel voert een laatste sneeuwrijke rit dwars door en langs het Beierse Woud naar het plaatsje Grafenau. (zaterdag 6 januari 2024)

Ierland: Cobh-Cork-Killarney

De reist van Rail Away Ierland begint in de trein in het vissersdorpje Cobh. Via het spoor stapten vele Ieren hier op de boot naar Amerika. Op de vlucht voor de armoede in eigen land beproefden ze hun geluk aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het was ook de laatste aanlegplaats van de Titanic. De steiger waarover de passagiers hun ondergang tegemoet gingen, is hier nog te zien. Langs het water gaat de reis verder naar Cork. De eindbestemming van deze treinreis is Killarney, bekend van onder meer het kasteel in het Nationale Park van Killarney, een natuurgebied met een afwisselend landschap. Killarney is ook het startpunt voor een autorit langs de 179 kilometer lange Ring of Kerry. Een rit door mistbanken en zonneschijn langs baaien en de kust met prachtige vergezichten over het water. (maandag 8 januari 2024)

Frankrijk: Ligne des Horlogers: Besançon-Morteau

Door de vallei van de rivier de Doubs in de Franse Jura gaat de treinlijn die van grote historische betekenis was en is: de klokkenmakerslijn, de Ligne des Horlogers. De streek is bekend vanwege de productie van klokken in alle stijlen, soorten en maten. De spoorroute is 75 kilometer lang. De hele treinrit duurt ruim anderhalf uur en eindigt in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds. In de jaren daarvoor waren er de nodige verdragen getekend om de spoorverbinding tussen de twee landen mogelijk te maken. De spoorlijn verbindt zo verschillende plaatsen waar al honderden jaren de uurwerkexpertise centraal staat. De trein passeert het plaatsje Gilley in het grondgebied van de onafhankelijke ‘Republiek van de Saugeais. Weliswaar wordt deze micronatie door geen enkel ander land erkend, maar het heeft wel een eigen hoofdstad, vlag, volkslied en president. (dinsdag 9 januari 2024)

Rail Away Spanje: Bilbao-León

De treinreis van Rail Away Spanje begint in Bilbao, ooit een klein vissersdorpje aan de kust. De oude binnenstad is nu een hippe woonbuurt. De grote publiekstrekker is sinds 1997 het Guggenheim Museum. Bilbao ligt ook op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Op het station Bilbao La Concordia gaat de reis verder met een trein van de nationale spoorwegmaatschappij Renfe. Voor een rit van bijna acht uur die hier in Baskenland begint. De Robla Railway, zoals deze treinroute heet, is een smalspoortraject, dat geschikter is in bergachtig gebied. Dit traject is met 335 kilometer de langste smalspoorlijn in West-Europa. Aanvankelijk was het spoor nog bedoeld voor het vervoer van kolen, maar nu wordt de trein met name gebruikt gebruikt door forenzen en toeristen. (woensdag 10 januari 2024)

Rail Away Spanje: León- Llanes

De reis begint in de prachtige oude binnenstad van León, een stad van meer dan tweeduizend jaar oud en een belangrijke halte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Na het vertrek uit León gaat de reis naar het noorden en als snel doemen de eerste bergen op. De trein rijdt niet hard en zal de nodige meters moeten klimmen om deze route over de pas van Pajares te kunnen afleggen, maar met de prachtige vergezichten op de omringende bergen is dat geen enkel probleem. De trein is op weg naar Mieres in de regio Asturië. De tweede route in deze aflevering van Rail Away Spanje begint in de havenstad Ribadesella aan de Spaanse noordkust. Door de invloed van zowel de oceaan als de bergen heeft dit deel van Spanje een maritiem klimaat, waardoor het zomers niet zo warm is als in de rest van het land en er valt aanzienlijk meer regen in deze streek. Vandaar ook de naam Costa Verde, de groene kust. (11 januari 2024)

Foto: EO – Rail Away 2023/2024

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 december 2023 /