25 jaar Rail Away: nieuw seizoen (5 afleveringen) én boek!

Wist je dat het EO-programma Rail Away al 25 jaar bestaat? Vanaf vanavond maandag 27 december kun je daarom kijken naar vijf nieuwe afleveringen. Met darbij een unieke winterse uitzending waarin we Nederland zien bedekt onder een dik pak sneeuw. Je ziet het nieuwe seizoen van Rail Away om 20.05 uur bij de EO op NPO 2. Daarnaast is ook Het Grote Rail Away Boek verschenen. Ontdek er hier alles over.

Rail Away 25 jaar

Al 25 jaar genieten kijkers van Rail Away; een uniek slow-tv programma dat voor veel kijkers de ultieme ontspanning is. Beelden van mooie landschappen, unieke spoorlijnen, fantastische uitzichten en het kenmerkende rustgevende stemgeluid van voice-over Bob van der Houven typeren het programma. In de kerstperiode komt Rail Away met vijf gloednieuwe afleveringen, waaronder een unieke winterse uitzending met prachtige beelden van een met dik pak sneeuw bedekt Nederland.

Het Grote Rail Away

Ter ere van het jubileum is er ook een boek verschenen. Het Grote Rail Away Boek. Het prachtige koffietafelboek staat boordevol bijzondere verhalen van de makers van het programma en geeft zo een uniek kijkje achter de schermen. Ook dit is zo populair, dat de eerste druk inmiddels is uitverkocht. Het boek is momenteel in herdruk en wordt begin januari weer verwacht. Je kunt Het Grote Rail Away Boek dus reserveren.

Nieuwe afleveringen Rail Away

De nieuwste serie begint vanavond, maandagavond 27 december, aan de rand van het Zwarte Woud in Duitsland. Via de bergtoppen rondom Trento in Italië naar de ‘Malediven van Europa’, zoals het Italiaanse eiland Sardinië ook wel wordt genoemd. Sneeuwlandschappen mogen in deze wintertijd natuurlijk niet ontbreken. Op donderdag 30 december stapt de kijker met Rail Away op een unieke treinreis door een volledig witte wereld van Zwolle naar Zutphen. Nederland in de sneeuw. De treinreis eindigt in de laatste aflevering met een rit in een stoomtrein in de valleien rondom Weizen en Blumberg, vlakbij de Zwitserse grens.

Duitsland: Donaueschingen-Sigmaringen-Gammertingen  

Maandag 27 december: Het traject begint in het stadje Donaueschingen, aan de rand van het Zwarte Woud, in de deelstaat Baden-Württemberg. De treinreis voert de reizigers door natuurparken, en langs kastelen en kloosters. De vervoerder op het eerste deel van deze reis over de Donaubahn wordt verzorgd door Deutsche Bahn. We komen onder meer langs de indrukwekkende abdij van Beuron, waar de Nederlandse kunstschilder Jan Verkade alias pater Willibrord jarenlang woonde en werkte.

Vorig jaar schreven we ook over Rail Away.

Italië: Trento-Cles-Mezzana

Dinsdag 28 december. Een reis die begint tussen de boomgaarden in de vallei en eindigt op de hoge bergtoppen in het nationale park van de Stelvio. We trappen de reis af op het station van Trento. Dit is een belangrijke halte op de Brenner-spoorlijn tussen het Oostenrijkse Innsbruck en het Italiaanse Verona. Het eerste deel voert door het dal van de rivier de Adige richting Oostenrijk. Daarna buigen we af naar twee valleien vol appelboomgaarden: de Val di Non en de Val di Sol. De treinen van Trentino Trasporti stoppen in vrijwel alle plaatsen op de route.

Sardinië: Mandas-Laconi-Sorgono

Woensdag 29 december: We gaan vandaag naar de ‘Malediven van Europa ‘, naar het Italiaanse eiland Sardinië. Bekend als zonnige vakantiebestemming, maar ook voor treinliefhebbers valt er genoeg te beleven op het eiland. We stappen aan boord van ‘Il Trenino Verde’, het groene treintje, voor een urenlange rit over smalspoorkronkelroutes. Dit toeristentreintje passeert stations die verscholen liggen in het groen en waar schapen grazen tussen de rails. Grote delen van het spoortraject zijn per auto niet of nauwelijks bereikbaar.

Nederland: Zwolle-Deventer-Zutphen

Donderdag 30 december: Als in februari 2021 Nederland ineens te maken krijgt met sneeuw en vorst is dat een gelegenheid bij uitstek om een sneeuwaflevering op te nemen in eigen land. Het resultaat is een treinreis langs de IJssel, van Zwolle naar Zutphen. Een aflevering met de nodige sneeuw- en ijspret.

Duitsland: Weizen-Blumberg

Maandag 3 januari: De Sauschwänzlebahn (op z’n Nederlands: gekrulde varkensstaart) dankt zijn naam aan de talloze ‘spoorkrullen’ in de route. Een rit met deze stoomtrein – tussen de plaatsten Weizen en Blumberg-Zollhaus – is een aanrader. Terwijl de trein zich puffend en stomend in beweging zet, vergapen de passagiers zich aan het uitzicht op de omliggende valleien. Bij goed weer kun je zelfs de Alpen zien.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 december 2021 /