Documentaire Tanja Nijmeijer: Dagboek van een guerrillera

De documentaire Tanja – Dagboek van een guerrillera over de Nederlandse Tanja Nijmeijer is vanavond – donderdag 21 december om 22.15 uur te kijken bij VPRO op NPO2. De film laat zien hoe zij van een idealistische student verandert in een lid van de beruchte Colombiaanse FARC, een linkse guerrillabeweging die tot 2016 oorlog voerde tegen de staat. Tanja is uiteindelijk op de internationale opsporingslijst van Interpol terechtgekomen. Is ze een vrijheidsstrijder of een terrorist? 

Ook interessant: Documentaire Mijn vader de terrorist

Tanja Nijmeijer

Wie is Tanja Nijmeijer en hoe kijkt zij terug op haar roerige verleden? Waarom wilde Tanja zich aansluiten bij de FARC en zich op deze manier inzetten voor de rechten van Colombianen? Het zijn allemaal vragen die aan bod komen in de documentaire over het leven van Tanja Nijmeijer.

Lees ook: Tanja Nijmeijer – van guerrilla naar vredesproces *

Documentaire Tanja – dagboek van een guerrillera

De documentaire Tanja – dagboek van een guerrillera legt de complexiteit van haar keuzes en de zoektocht naar haar identiteit binnen een gewapende strijd bloot. Ze werkt zich razendsnel op binnen de organisatie van het toen grootste guerrillaleger ter wereld. Maar ze heeft ook kritiek. Bij een aanval van het Colombiaanse leger in de jungle worden haar geheime dagboeken * gevonden. Door de publicatie hiervan wordt ze wereldwijd bekend en moet ze zich binnen de FARC opnieuw bewijzen en haar loyaliteit tonen. Bij de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering wordt Tanja Nijmeijer ingezet als onderhandelaar en in 2020 verlaat zij de FARC. Omdat de Nederlandse nog steeds op de opsporingslijst van Interpol staat mag ze Colombia niet meer verlaten.

Marcel Mettelsiefen

Documentaire maker/ fotojournalist Marcel Mettelsiefen is een meervoudig prijswinnaar van onder meer de documentaires Watani: My Homeland, Children of the Taliban en In Her Hands. De film is een coproductie tussen de VPRO, BALDR Film, NDR, BBC en Dreamer Joint Venture.

Documentaire Tanja Nijmeijer kijken

De documentaire over Tanja Nijmeijer is als 2Doc: Tanja – Dagboek van een guerrillera donderdag 21 december om 22.15 uur te kijken bij VPRO op NPO 2. Daarnaast staat de docu ook op NPO Start en NPO Plus. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet, voordat je naar NPO Start gaat.

Foto: VPRO / Dreamer Joint Venture

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

21 december 2023 /