12 straten groen; buurtbewoners haan hun straat op tv vergroenen

Anita Witzier, Tim Hogenbosch en tuinexperts Anne Wieggers en Martin Stuger presenteren vanaf zaterdag 2 september 2023 om 19.00 uur op NPO1 het nieuwe metamorfose-programma 12 straten groen. Wist je dat ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland ‘versteend’ is? Daar wil KRO-NCRV verandering in brengen. Zij zorgen nu dus voor een wedstrijd, waarbij 12 straten kans kunnen maken op de titel Groenste straat van Nederland.

12 straten groen

In twaalf afleveringen komen bewoners samen om een compleet plan te maken: van straatontwerp, tegels wippen tot aan het aanplanten, snoeien en bloeien. De presentatie van 12 straten groen ligt in handen van KRO-NCRV presentatoren Anita Witzier* en Tim Hogenbosch* en tuinexperts Anne Wieggers* en Martin Stuger, ook bekend van BinnensteBuiten. Aflevering één start zaterdag 2 september in Den Oever, Noord-Holland. De bewoners uit de Zeestraat hebben een jaar lang hard gewerkt voor een meer leefbare buurt en het resultaat mag er zijn. In 12 straten groen wordt niet alleen de straat groener, ook bewoners leren elkaar steeds beter kennen. Samen moeten ze de klus klaren.

Groenste straat van Nederland

In totaal wordt er een jaar keihard gewerkt om alle straten om te toveren tot aantrekkelijke groene buurten. De deelnemende gemeenten zijn: Alphen aan de Rijn, Arnhem, Assen, Den Oever (Hollands Kroon), Den Bosch, Dronten, Groningen, Hengelo, Leeuwarden, Maastricht, Terneuzen en Veenendaal. Na afloop van elke aflevering kan de kijker de straat cijfers geven op de onderdelen inzet, samenwerking en de uitwerking van het ontwerp. Stemmen kan via: 12stratengroen.kro-ncrv.nl

 • Zeestraat, Den Oever (aflevering 1)
 • Cantharel, Alphen aan den Rijn (aflevering 2)
 • Pompenstraat, Maastricht (aflevering 3)
 • 4e Nijverheidstraat, Arnhem (aflevering 4)
 • De Schelde, Veenendaal (aflevering 5)
 • Achter de Kerk, Terneuzen (aflevering 6)
 • Rozenbottel, Hengelo (aflevering 7)
 • Olivier van Noortstraat, Den Bosch (aflevering 8)
 • Laurierstraat, Assen (aflevering 9)
 • Groenlandstraat, Dronten (aflevering 10)
 • De Nieuwe Sint Jansstraat, Groningen (aflevering 11)
 • Kruisstraat, Leeuwarden (aflevering 12)

12 stekkies groen

Naast het wekelijkse programma heeft KRO-NCRV aanvullend een extra online format ontwikkeld voor YouTube dat bestaat uit korte video’s. Daarin bezoekt BinnensteBuiten-expert Martin Stuger verschillende mensen in het land die hulp kunnen gebruiken om hun eigen ‘stekkie’ te vergroenen. Of je nu een tuin, balkon of geen buitenruimte hebt, iedereen kan zijn eigen leefruimte vergroenen.

Nederland vergroenen

Ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is .versteend’. Meer groen in de straat ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is ook nog eens goed voor de mens, het dorp of de stad. De planten werken als een spons. Ze houden regenwater vast en geven dit langzaam weer af aan de lucht. Groen in de buurt zorgt voor verkoeling, legt fijnstof vast en voorkomt dat het riool overstroomt. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Bovendien spelen kinderen meer buiten als er groen in hun omgeving is.

Check hoe het in jouw straat is

Mensen die benieuwd zijn hoe het ervoor staat in hun eigen straat, kunnen de online postcodetool van KRO-NCRV raadplegen. Deze tool won recent de Zilveren Dutch Interactive Award. Door je postcode in te voeren, zoomt de tool vanuit satellieten in op de ingevoerde woonplaats. De postcodetool laat op basis van data zien hoe het op die plek gaat met hittestress, biodiversiteit, wateroverlast en groen in de buurt. Afhankelijk van de uitkomst worden er concrete tips gegeven om te vergroenen. De postcodetool is vanaf zaterdag 2 september te vinden op 12stratengroen.kro-ncrv.nl

12 straten groen kijken

12 straten groen is vanaf zaterdag 2 september wekelijks te zien om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 en op NPO Start en wordt voorzien van audiodescriptie. Terugkijken kan via NPO Start kan ook vanuit het buitenland; zet dan je VPN Verbinding op Nederland.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 november 2023 /