Wildebras in Wilde buren; VPRO jeugd serie over dieren

Het wordt steeds drukker in Nederland en mens en dier komen steeds dichter bij elkaar te wonen. Een burenruzie is nooit leuk, maar wat doe je als je fittie hebt met je wilde buren? In heel ons land, van Friesland tot Limburg zijn er geschillen met bevers, meeuwen, wolven en zwijnen. Gabriël Martina, beter bekend als Wildebras, schiet te hulp als advocaat van de dieren in Wilde buren, een grappige, licht absurde, liefdevolle en diervriendelijke serie van VPRO Jeugd. Wilde buren is vanaf zondag 10 september wekelijks om 17.35 uur op NPO Zapp te kijken.

Wilde buren

In elke aflevering van Wilde buren staat een conflict tussen mens en dier centraal. Wildebras spreekt, behalve de persoon met het probleem, ook met experts die vertellen dat het probleem niet particulier is, maar dat het wilde dier op meer plekken overlast geeft. Tot slot gaat Wildebras langs bij de fan: iemand die juist helemaal weg is van het dier.

Gabriël Martina

Gabriël Martina, beter bekend als Wildebras*, is een grote dierenvriend en deelt zijn liefde en passie voor dieren onder andere op zijn TikTok en Instagram account. Het is Wildebras zijn missie om jongeren dichter bij de natuur en dieren te brengen, zijn video’s bevatten straattaal waarmee jongeren zich kunnen identificeren. Zijn toekomstdroom? “Een dierenopvang beginnen, waarbij ik dieren kan opvangen, laten aansterken en weer kan terugplaatsen in de natuur.” Je zag hem recent ook in Het Perfecte Plaatje op Reis.

Je kunt nu het eerste Wildebras-boek bestellen. Wilde avonturen van Wildebras – Een nacht in de dierentuin.

Wildebras

Wildebras vertelt over zijn nieuwe programma Wilde buren: “Ik wil laten zien dat je als stadsbewoner ook van dieren kunt houden. We zullen steeds meer moeten samenleven met dieren. Dat kan ook en dat wil ik met dit programma zien. Het wordt gruwelijk.”

Wilde buren kijken

Wilde buren is vanaf zondag 10 september om 17.35 uur te kijken bij VPRO op NPO Zapp. Je kunt het programma ook terugkijken via NPO Plus of NPO Start. Als je vanuit het buitenland wil kijken, gebruik dan een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Meer over de afleveringen van Wilde buren met Wildebras:

Havik

Havik – 10 september – Het probleem: De kippen en kuikens van Mischa (9) en Hiske (5) uit Brabant worden opgegeten door de havik. Nu moeten ze kuikentjes opsluiten in een hok en dat vinden ze zielig. Hoe kunnen de kuikens weer veilig naar buiten?

Wolf

Wolf – 17 september – Het probleem: De familie Mansveld uit Havelte durft niet meer naar buiten, want ze zijn bang voor de wolf. De kinderen uit het gezin mogen alleen nog maar in de tuin, waar een groot hek omheen staat, spelen. Hoe kunnen ze hun angst overwinnen en zorgen dat de wolf niet bij hen in de buurt komt?

Bever

Bever – 24 september – Het probleem: Frederik Nijpjes, eigenaar van landgoed Klein Paarlo, doet z’n best om de historische waarde van zijn landgoed te beschermen, maar moet vechten tegen de bevers die eeuwen oude bomen kapot maken. Heeft Wildebras een oplossing om deze bomen te beschermen?

Steenmarter

Steenmarter – 1 oktober – Het probleem: Samuel (9) en Joas (5) uit Apeldoorn zijn nu al een paar keer te laat gekomen op school door de steenmarter. Ze stonden namelijk helemaal klaar voor vertrek toen de auto het niet meer deed! De steenmarter knaagt telkens allemaal draden door van de auto, waardoor hij niet meer start. Wat moet er gebeuren zodat die steenmarter geen schade meer veroorzaakt?

Muis

Muis – 8 oktober – Het probleem: In een studentenhuis in Tilburg hebben ze last van extra, ongewenste huisgenoten: muizen. Die zijn met geen mogelijkheid weg te krijgen en opruimen lijkt in een studentenhuis ook onmogelijk. Hoe gaat Wildebras ervoor zorgen dat die muizen toch een ander huisje gaan vinden in tijden van een huizencrisis?

Meeuw

Meeuw – 15 oktober- Het probleem: Corine en haar gezin uit Katwijk ervaren overlast van meeuwen rondom hun woning. Het geschreeuw is gekmakend en ze worden ook nog eens regelmatig aangevallen. Het lijkt wel Meeuwwijk in plaats van Katwijk. Niks lijkt de brutale meeuwen te stoppen, maar Wildebras komt met een oplossing!

Das

Das – 22 oktober – Het probleem: In Friesland zitten er dassen onder het spoor. Hierdoor rijden er geen treinen naar Workum, precies waar Norah haar school staat. Nu moet ze met de bus naar school en doet ze er hierdoor veel langer over. Als puber eerder je bed uit moeten is al een opgave en door de das kan dit ook nog een tijdje gaan duren. Hoe gaat Wildebras dit oplossen?

Wilde zwijn

Wild zwijn – 29 oktober – Het probleem: Jos is aangevallen door een wild zwijn in de bossen bij Meerssen, terwijl hij zijn hond aan het uitlaten was. Sindsdien durft hij niet meer alleen het bos in. Maar Jos houdt van het bos! Hoe kan hij weer veilig en ongestoord zijn hondje uitlaten in het bos? Wildebras gaat het uitzoeken.

Foto: VPRO – Coco Olakunle

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

17 september 2023 /